Kesihatan

Orang-orang kidal sejak lahir nampaknya disebabkan oleh 2 perkara ini

Sepuluh peratus daripada jumlah keseluruhan 7.6 bilion orang di dunia adalah orang kidal. Tangan kiri tidak hanya menggunakan tangan kiri mereka untuk menulis, makan, menyisir rambut mereka, dan memilih hidung, tetapi juga mengunyah sebelah kiri mulut mereka dan melangkah ke hadapan dengan kaki kiri mereka. Bagaimanapun, apa yang menyebabkan orang kidal?

Bayi dapat menggerakkan tangannya sejak mereka berada di dalam kandungan

Dipetik dari Medical Daily, kecenderungan untuk menggunakan satu tangan lebih banyak telah terbentuk sejak di dalam kandungan - tepat pada minggu ke-8 kehamilan. Sementara itu, kebiasaan menghisap ibu jari dengan satu tangan muncul pada minggu ke-13 berdasarkan pemeriksaan ultrasound.

Pasukan penyelidik bersama dari Belanda, England, dan China mendapati bahawa penyebab seseorang kidal berasal dari saraf di saraf tunjang. Penemuan ini menolak teori lama yang mengatakan bahawa otak adalah penentu utama.

Pada mulanya, banyak penyelidik berpendapat bahawa korteks motor otak adalah yang menghantar isyarat ke saraf tunjang untuk menggerakkan tangan dan kaki. Tetapi kajian melaporkan bahawa korteks motor bahkan tidak tersambung ke saraf tunjang pada usia kehamilan 8 minggu. Sebenarnya, bayi boleh menggerakkan tangan ke arah yang mereka gemari pada usia itu. Dengan kata lain, bayi dapat memulakan pergerakan dan memilih tangan kegemarannya sebelum otak mula mengawal pergerakannya.

Faktor genetik dan persekitaran mempengaruhi kecenderungan seseorang untuk kidal

Penyelidik dari Universiti Ruhr Bochum, Jerman, melihat urutan DNA di saraf tunjang bayi dari minggu ke-8 hingga ke-12 kehamilan. Mereka mendapati bahawa urutan DNA di segmen saraf yang mengawal pergerakan kaki dan tangan di sumsum tulang kanan dan kiri agak berbeza.

"Ini tidak mustahil kerana banyak serat saraf melintasi dari sisi ke sisi di sempadan antara otak belakang dan saraf tunjang," jelas Carolien de Kovel, pengarang utama kajian dan penyelidik di Institut Psikolinguistik Max Plank. Penyelidik menyimpulkan bahawa perbezaan ini dapat dipengaruhi oleh persekitaran, yang akan mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Secara sederhana, perkembangan tangan kiri telah berlaku sejak di dalam kandungan. Faktor genetik dan pendedahan persekitaran semasa kehamilan kedua-duanya berperanan untuk menjadikan seseorang kidal, kata de Kovel.

Jadi orang kidal sebenarnya mempunyai banyak kelebihan

Walaupun ia adalah "populasi yang jarang berlaku", anda yang kidal jangan putus asa. Putera William, Bill Gates, Oprah Winfrey, Barack Obama, Kurt Cobain, hingga Maradona adalah tokoh terkenal di dunia yang kidal.

Penyelidikan mendedahkan beberapa kelebihan orang kidal, termasuk:

Lebih kreatif

Menurut penyelidikan dalam Journal of Mental and Nervous Disease, pemuzik, pelukis, dan penulis kebanyakannya kidal. Michael Corballis, PhD, pakar otak dan psikologi di University of Auckland di New Zealand menunjukkan bahawa orang kidal cenderung berfikir secara kreatif untuk menyelesaikan masalah.

Orang kidal cenderung pandai

Menurut kajian dari St. Universiti Lawrence, Amerika, orang kidal cenderung pandai. Banyak orang kidal memiliki IQ lebih dari 140 seperti Da Vinci, Michelangelo, Einstein, dan Newton. Di samping itu, orang kidal biasanya lebih gemar memerhati dan mempunyai kemahiran berbahasa yang baik.

Boleh menggunakan dua tangan

Bilangan alat dan aktiviti rumah tangga yang ditujukan untuk orang kanan akhirnya "memaksa" orang kidal untuk mengikuti arus dan melatih tangan kanan mereka. Kesannya, tidak jarang orang kidal akhirnya dapat menggunakan kedua tangan dengan sama rata. Orang-orang ini disebut sebagai ambidexterous, dan lebih jarang penduduknya di seluruh dunia.