Kehamilan

Persiapan untuk Kelahiran Caesarean, Inilah Yang Perlu Anda Perhatikan! •

Bersalin secara Caesarean lebih kurang memberi kesan kepada keadaan kesihatan ibu dan bayi. Oleh itu, ibu perlu mendapat pengetahuan yang cukup dan mengetahui apa yang berlaku pada keadaan ibu dan si kecil yang mengalami kelahiran caesar. Terutama jika si ibu telah bertekad untuk melahirkan si kecil dengan pembedahan caesar.

Sebelum ini, maklumat berkaitan dengan caesar masih sangat terhad. Namun, sekarang anda boleh mengakses maklumat ini secara dalam talian dengan bahan lengkap dari pelbagai sumber ahli (pekerja kesihatan profesional) dan boleh dipelajari sendiri dari rumah sehingga anda bersedia untuk menjalani pembedahan caesar. Sentiasa pastikan untuk membaca maklumat yang boleh dipercayai dari sumber yang dipercayai untuk meningkatkan pengetahuan anda mengenai kelahiran caesar.

Tetapi sebelum itu, anda harus terlebih dahulu mengetahui sebab penting anda perlu memperkayakan diri anda dengan maklumat mengenai bahagian caesar.

Mengapa pengetahuan mengenai kelahiran caesar penting?

Faktor penentu kelahiran caesar dilihat dari keadaan kesihatan (ibu dan bayi) atau rancangan ibu dan ayah. Tetapi walau apa pun faktornya, ibu akan berjuang untuk melahirkan si kecil ketika tiba masanya untuk bersalin. Ini adalah salah satu sebab pentingnya untuk mempersiapkan kelahiran caesar awal.

Bayi yang dilahirkan oleh caesar mempunyai sistem imun yang berbeza daripada bayi yang dilahirkan secara normal. Berdasarkan kajian Klinik dan Perinatologi Si kecil yang dilahirkan oleh pembedahan caesar tidak mendapat pendedahan kepada bakteria baik sebagai perlindungan pertama sistem imun mereka ketika mereka dilahirkan ke dunia.

Sebabnya ialah si kecil tidak mendapat pendedahan kepada bakteria melalui laluan kelahiran ibu. Ini dapat meningkatkan risiko jangkitan. Anda boleh mendapatkan maklumat mengenai ini melalui laman web yang dipercayai dan dari profesional.

Salah satu pengetahuan yang boleh anda perolehi adalah bagaimana memulihkan sistem imun anak anda, iaitu melalui penyusuan. Kerana susu ibu mempunyai nutrisi lengkap, termasuk sindrom yang dapat mengembalikan keseimbangan bakteria baik di saluran pencernaan untuk sistem imun bayi yang dilahirkan oleh pembedahan caesar.

Selain dari sisi bayi, ibu juga perlu mengetahui bagaimana proses kelahiran caesar berlangsung, berapa lama proses pemulihan, hingga bagaimana merawat jahitan bahagian caesar.

Mempelajari Persediaan dan Pemulihan Caesar dari Rumah

Maklumat di atas adalah sebahagian daripada proses penyediaan dan pemulihan caesar yang agak kompleks. Ia memerlukan perbincangan dengan pakar obstetrik untuk memahaminya dengan lebih baik. Tetapi dalam era wabak ini, mengunjungi doktor secara langsung tentunya tidak begitu. Adakah alternatif untuk belajar di rumah?

Pada masa kini, ibu boleh mendapatkan pelbagai maklumat mengenai pembedahan caesar secara dalam talian tanpa perlu meninggalkan rumah. Salah satunya ialah Pembelajaran C-Ready yang merupakan #SiapBeriDusupportEkstra untuk mempersiapkan ibu di rumah untuk menyambut kelahiran anak kecil mereka.

Di laman web ini, anda boleh mendapatkan pendidikan dan maklumat penting dari ahli atau pekerja kesihatan profesional yang pakar dalam bidangnya, mulai dari pakar obstetrik, pakar pediatrik, dan pengamal seperti bidan.

Ibu dapat mengetahui maklumat lengkap dan praktikal yang berkaitan dengan kelahiran caesar, seperti persiapan sebelum dan selepas kelahiran caesar. Halaman maklumat ini mempunyai antara muka yang mesra pengguna, jadi anda boleh mengakses kandungan maklumat dengan mudah dan senang, di mana sahaja dan bila-bila masa.

Selain itu, terdapat juga maklumat lain dari laman web Kementerian Kesihatan dan persatuan pakar kebidanan Indonesia yang dapat diakses. Semuanya bertujuan untuk membantu para ibu dalam membuat persediaan untuk proses caesar dengan lebih baik.

Persediaan untuk kelahiran caesar yang perlu anda ketahui

Sekarang anda tahu betapa pentingnya memperoleh pengetahuan sebagai persiapan penghantaran caesar dari maklumat rasmi dari profesional. Jadi apa jenis maklumat yang anda perlukan untuk mempersiapkan kelahiran anak kecil anda ke dunia? Ayuh, lihat di bawah.

Selok-belok kelahiran caesar

Biasanya doktor akan mengesyorkan beberapa persediaan sebelum melakukan kelahiran caesar. Ibu perlu mengetahui maklumat apa yang perlu disediakan semasa memberi kelahiran caesar.

Klinik Mayo mengatakan bahawa doktor biasanya meminta anda untuk tidak mencukur rambut kemaluan anda dalam masa 24 jam, kerana boleh meningkatkan jangkitan. Kerana rambut kemaluan dapat melindungi kuman dari masuk melalui faraj, walaupun si kecil dilahirkan melalui pembedahan caesar. Sekiranya doktor mengesyorkan mencukur, biarkan jururawat menolong anda.

Anda juga perlu tahu bahawa di hospital, doktor akan menyediakan kateter untuk memudahkan anda membuang air kecil. Ini termasuk infus untuk mengalirkan cairan atau ubat yang anda perlukan. Semasa proses kelahiran, anda akan diberi anestetik tempatan, sehingga badan anda akan kebas semasa operasi untuk mengurangkan kesakitan.

Perundingan dengan profesional kesihatan

Selain mengumpulkan maklumat dari laman web rasmi dan dipercayai, anda juga dapat "memburu" dan berunding dengan pekerja kesihatan profesional. Ibu boleh melakukan aktiviti ini secara dalam talian atau datang terus ke pakar obstetrik yang telah anda pilih.

Jangan teragak-agak untuk bertanya mengenai persiapan kelahiran caesar. Sudah tentu mereka akan memberikan jawapan kepada soalan atau masalah anda. Anda boleh mengemukakan beberapa soalan berikut:

  • Apa kelebihan melahirkan dengan pembedahan caesar?
  • Adakah terdapat risiko kelahiran caesar? Bagaimana untuk mengurangkan risiko ini?
  • Adakah terdapat risiko untuk si kecil? Bagaimana menangani perkara ini?
  • Adakah batasan atau cadangan untuk makanan atau minuman tertentu untuk kelahiran caesar?
  • Bagaimana saya boleh bertenang ketika bersalin secara caesar?
  • Berapa lama proses pemulihan caesar?

Ini adalah cadangan dari laman web University of South Florida mengenai persiapan kelahiran caesar. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tambahan, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar obstetrik anda, puan.

Langkah-langkah untuk kelahiran caesar

Setelah bertungkus lumus menyambut anak kecil anda ke dunia, sekarang adalah masa untuk Ibu pulih. Memetik halaman Tommys, kelahiran caesar memerlukan masa sekitar enam minggu untuk pulih.

Berikut adalah beberapa persediaan pasca-sesar yang perlu anda ketahui dan pelajari:

1. Merawat parut caesar

Ibu perlu belajar bagaimana merawat parut caesar, sehingga luka sembuh dan anda dapat meneruskan aktiviti seperti sebelumnya.

2. Ambil ubat penahan sakit

Anda masih akan merasa sakit semasa tempoh pemulihan, yang boleh berlangsung selama tujuh hingga sepuluh hari atau lebih. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui maklumat tersebut setiap kali anda perlu mengambil ubat penahan sakit.

3. Banyak berehat

Ibu perlu tahu mengapa penting untuk berehat lama dalam tempoh pemulihan untuk kelahiran caesar, dan juga aktiviti apa yang harus dielakkan buat masa ini.

4. Tidak melakukan hubungan seks buat sementara waktu

Lihat juga maklumat mengenai berapa lama Ibu dan Ayah harus "berehat" dari aktiviti seksual selepas bersalin caesar. Untuk memastikan masa yang tepat untuk memulakan semula hubungan seks, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor.

5. Meminta pertolongan Ayah

Juga fahami maklumat mengenai keadaan fizikal dan mental yang mungkin dialami oleh ibu setelah melahirkan. Ketahui juga bila anda memerlukan pertolongan dari ayah atau saudara terdekat dalam menjalankan aktiviti harian.

Mulai sekarang, mari kita lengkapkan diri kita dengan pelbagai maklumat yang berkaitan dengan persiapan kelahiran caesar yang juga perlu dilakukan bersama. Melalui pengumpulan maklumat di atas, semoga Ibu dan Ayah dapat lebih bersedia untuk menghadapi masa bersalin dan pemulihan caesar.