Kesihatan pernafasan

Bagaimana Mengubati Bronkitis dengan Madu?

Apabila anda didiagnosis dengan bronkitis, anda mempunyai beberapa pilihan rawatan untuk mengubatinya. Beberapa bahan semula jadi juga dikatakan dapat melegakan gejala bronkitis, salah satunya adalah madu. Bagaimana merawat gejala bronkitis dengan madu? Adakah ia benar-benar berkesan? Lihat ulasan berikut.

Bagaimana merawat bronkitis dengan madu?

Gejala utama bronkitis, sama ada akut atau kronik, adalah batuk. Bronkitis akut menyebabkan batuk yang tidak hilang selama lebih dari tiga minggu.

Sementara itu, bronkitis kronik menyebabkan batuk yang berlaku secara berterusan setiap hari, sehingga tiga bulan.

Pada bronkitis akut, rawatan perubatan dikatakan tidak berkesan sepenuhnya dalam merawat keadaan. Selalunya, bronkitis akut hilang dengan sendirinya.

Ini kerana bronkitis akut sering disebabkan oleh virus. Oleh itu, banyak orang mencari alternatif lain untuk mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh gejala mereka.

Salah satu cara untuk merawat gejala yang disebabkan oleh bronkitis adalah dengan minum madu.

Madu telah digunakan selama ribuan tahun dalam perubatan tradisional.

Selain mengandung fruktosa dan glukosa sebagai komponen utama, madu mengandungi banyak bahan berguna yang bersifat antimikroba, antioksidan, antivirus, antiparasit, anti-radang, antimutagenik, hingga antikanker.

Khasiat madu untuk melegakan batuk semasa bronkitis

Dipetik dari laman perkhidmatan kesihatan awam di United Kingdom, National Health Service (NHS), bagaimana merawat gejala jangkitan pernafasan atas, termasuk bronkitis, dengan madu terbukti berkesan.

Ini juga berlaku untuk batuk yang kerap dan teruk.

Klinik Mayo mengatakan bahawa minum teh atau air lemon suam yang dicampurkan dengan madu adalah cara yang dipercayai untuk melegakan sakit tekak.

Walau bagaimanapun, madu yang diambil secara langsung juga boleh menjadi penekan batuk yang berkesan.

Sementara itu, Klinik Cleveland mengatakan teh dengan madu adalah klasik lama untuk merawat selesema.

Walau bagaimanapun, ubat semula jadi ini tidak banyak menghilangkan batuk anda, tetapi ia dapat meredakan sakit tekak yang sering menyertainya.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa madu adalah cara yang lebih berkesan untuk merawat batuk, yang merupakan gejala utama bronkitis, daripada ubat seperti dextromethorphan dan diphenhydramine.

Penyelidikan dilakukan ke atas kanak-kanak dan ibu bapa.

Kajian yang diterbitkan Perpustakaan Perubatan Nasional menunjukkan bahawa minum 2.5 ml madu sebelum tidur melegakan batuk yang lebih berkesan.

Walau bagaimanapun, kajian ini memfokuskan pada batuk yang menjadi jangkitan pernafasan atas.

Garis panduan dari National Institute for Health and Care Excellence (NICE) dan Public Health England (PHE) menyatakan bahawa madu baik untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur lebih dari 5 tahun.

Terlepas dari bagaimana merawat gejala bronkitis dengan madu, perlu diketahui bahawa bahan semula jadi ini tidak selamat untuk kanak-kanak di bawah usia satu tahun.

Madu mungkin mengandungi bakteria Clostridium botulinum, yang boleh menyebabkan jangkitan serius pada bayi.

Selain madu, apa bahan semula jadi untuk merawat gejala bronkitis?

Bronkitis adalah keadaan yang boleh mengganggu aktiviti anda kerana menyebabkan batuk selama berminggu-minggu, walaupun setelah jangkitan hilang.

Oleh itu, anda perlu mengambil langkah pantas.

Selain madu, terdapat beberapa kaedah atau bahan semula jadi lain yang boleh anda cuba melegakan dan merawat gejala batuk akibat bronkitis.

Sebahagian daripadanya adalah seperti berikut.

  • Nanas untuk melegakan batuk dengan kahak.
  • Halia untuk menenangkan saluran pernafasan yang meradang.
  • Bawang putih untuk menghambat virus yang menyebabkan bronkitis.
  • Kunyit untuk mengatasi kegatalan dan meningkatkan daya tahan.

Rawatan bronkitis, baik perubatan dan bukan perubatan, bertujuan untuk melegakan gejala, mencegah komplikasi bronkitis, untuk memperlambat perkembangan penyakit ini.

Walaupun begitu, pastikan anda tidak menggunakan madu atau dengan bahan semula jadi lain sebagai kaedah utama dan satu-satunya untuk merawat bronkitis.

Bercakap dengan doktor anda mengenai rawatan yang betul, termasuk jika anda memutuskan untuk menggunakan madu atau bahan semula jadi lain untuk melegakan gejala bronkitis.