Corak Tidur Sihat

Fenomena Tidur Pendek: Tidur Pendek Tetapi Boleh Segar dan Sesuai •

Waktu tidur malam yang normal untuk orang dewasa antara 7-8 jam, dan ini telah menjadi cadangan untuk tidur yang cukup pada umumnya. Walaupun waktu tidur kurang dari 6 jam dapat menurunkan prestasi kesihatan dan aktiviti, beberapa orang memiliki pola tidur yang sangat pendek, sekitar 3-5 jam, tetapi dapat berfungsi dengan optimal. Corak tidur pendek ini mungkin disebabkan oleh: Sindrom Tidur Pendek dialami oleh sebilangan orang sahaja .

Apa itu sindrom tidur pendek?

Sindrom tidur pendek (SSS) adalah istilah yang merujuk kepada pola tidur yang tidak normal yang hanya dialami oleh beberapa orang. Individu dengan SSS tidak sengaja mengehadkan waktu tidur, juga tidak tidur sebentar kerana tidak ada cukup waktu. Tubuh mereka merasa cukup tidur dengan hanya 3-5 jam, malah corak tidurnya tetap konsisten pada hujung minggu dan hari cuti.

Walaupun mempunyai waktu tidur yang lebih pendek, mereka bangun dari tidur yang segar dan bertenaga seperti individu dengan waktu tidur yang normal pada umumnya, dan tidak perlu "membayar" kurang tidur pada siang hari.

Bagaimana sindrom tidur pendek boleh berlaku?

Perubahan pada waktu tidur mungkin berlaku pada masa kanak-kanak atau remaja, dan berterusan hingga dewasa. Sebagai tambahan kepada faktor-faktor ini, sebuah kajian menunjukkan bahawa beberapa orang mempunyai mutasi gen yang menyebabkan mereka berfikir dan bertindak secara normal walaupun tidur malam yang lebih pendek. Keadaan ini boleh diwarisi, jadi individu yang mengalami SSS mungkin mempunyai ahli keluarga dengan corak tidur yang serupa.

Semasa tidur, tubuh menjalani pelbagai proses pembaikan sel termasuk sel otak, dan proses ini mempunyai waktu yang berbeza-beza. Keadaan mutasi gen yang menyebabkan SSS boleh mencetuskan pembaikan sel ketika tidur cenderung lebih pendek.

Sindrom tidur pendek bukan gangguan tidur

Gangguan tidur disebabkan oleh pelbagai gaya hidup yang tidak sihat dan pengendalian tekanan yang buruk. Di samping itu, gangguan tidur mempunyai corak tersendiri seperti kitaran, sehingga berterusan berlaku berulang kali dan menyebabkan seseorang mengalami kesan kesihatan dan keadaan fizikal. Individu dengan SSS tidak mengalami hal ini, kerana mereka mempunyai jam biologi mereka sendiri akibat keadaan mutasi gen.

Menurut pakar neurologi klinikal dari Universiti Utah, Dr. Christopher Jones (seperti yang dilaporkan oleh dream.co.uk), "Individu dengan SSS mempunyai mood yang lebih bertenaga dan bentuk badan yang lebih ramping, sementara individu yang mengalami kekurangan tidur akibat gangguan tidur cenderung lebih gemuk." Dia juga menambah, individu dengan SSS cenderung lebih tahan terhadap kesakitan dan tekanan psikologi.

adalah sindrom tidur pendek selamat untuk kesihatan?

Pada individu yang sihat, keadaan SSS tidak menyebabkan masalah kesihatan kerana mereka aktif mengikut jam biologi masing-masing. Cukup tidur yang singkat dapat memenuhi masa untuk pertumbuhan semula sel sehingga waktu tidur menjadi lebih efisien dan masih berkualiti. Tetapi perlu diingat, keadaan SSS tidak dialami oleh semua orang. Memenuhi keperluan tidur normal jika anda merasa lemah dan mengalami pelbagai gejala kurang tidur ketika anda tidur kurang dari enam jam.

Perkara yang perlu diperhatikan sekiranya tempoh tidur anda terlalu pendek

Sebagai tambahan kepada keadaan genetik yang menyebabkan tidur terlalu pendek, waktu tidur seseorang boleh berbeza-beza bergantung pada corak penggunaan, tahap aktiviti, dan keadaan mental. Malah ada yang memerlukan tidur hingga 11 atau 12 jam untuk merasakan kesegaran badan yang optimum. Selain itu, tanpa menyedari perubahan waktu tidur juga dapat membuat Anda terbiasa tertidur terlalu pendek atau terlalu lama.

Keadaan SSS tidak dialami oleh semua orang kerana keadaan ini cenderung jarang berlaku jika dibandingkan dengan gangguan tidur. Doktor membezakan antara SSS dan gangguan tidur dengan bertanya mengenai corak aktiviti. Sebilangan orang juga cenderung mengalami rasa mengantuk pada siang hari dengan waktu tidur yang singkat, tetapi ini masih berbahaya bagi kesihatan.

Tidur yang terlalu pendek dapat dipicu oleh beberapa keadaan termasuk:

  • Perubahan masa bekerja ( pergeseran )
  • Tekanan psikologi
  • Menghidap penyakit kronik
  • Tabiat pengambilan kafein
  • Pengambilan alkohol atau merokok yang berlebihan
  • Penggunaan bersamaan ubat-ubatan yang mengandungi seperti kokain dan amfetamin

Sekiranya anda mempunyai ciri-ciri yang sama seperti di atas dan / atau mengalami masalah tidur, ini bermakna anda tidak mengalami SSS dan mungkin memerlukan peningkatan dalam pola tidur anda.

BACA JUGA:

  • Tidak Semua Orang Memerlukan 8 Jam Tidur Sehari
  • 6 Faedah Tidur siang untuk Pekerja Pejabat
  • Kenali Bruxism, kebiasaan menggosok gigi semasa tidur