Kesihatan wanita

Cara Mengatasi Faraj Kering Dengan Ubat Doktor dan Rawatan Semula Jadi

Kekeringan faraj sering terjadi pada wanita sebelum atau selepas menopaus sebagai sebahagian daripada perubahan hormon mereka. Walau bagaimanapun, adalah mungkin bagi wanita muda untuk mengalami perkara yang sama. Walaupun kelihatan sepele, kekeringan faraj boleh menjadi tidak selesa sehingga boleh menyebabkan rasa sakit ketika berhubungan seks. Jadi, bagaimana mengatasi kekeringan faraj?

Punca kekeringan faraj

Penyebab kekeringan faraj yang paling biasa adalah tahap estrogen yang rendah di dalam badan. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh jangkitan di sekitar faraj.

Berikut adalah beberapa perkara lain yang boleh menyebabkan kekeringan faraj:

  • Menopaus
  • Melahirkan dan menyusu
  • Keadaan perubatan tertentu
  • Mengambil ubat tertentu
  • Menjalani rawatan barah seperti kemoterapi atau radioterapi
  • Asap
  • Menggunakan produk pembersih faraj yang tidak sesuai

Pelbagai cara semula jadi untuk mengatasi kekeringan faraj

Ubat kediaman semula jadi ini berpotensi membantu menghidrasi semula vagina yang kering:

1. Minyak kelapa

Minyak kelapa adalah pilihan pertama untuk merawat kekeringan faraj yang bebas daripada kesan sampingan. Kecuali jika anda mempunyai alergi terhadap salah satu bahan dalam minyak kelapa.

Minyak kelapa boleh digunakan sebagai pelincir semula jadi untuk melembapkan dan menghaluskan kulit di sekitar bahagian luar vagina. Minyak ini juga terbukti dapat mencegah dan merawat jangkitan yis vagina.

Bentuk minyak kelapa dara agak padat. Anda boleh mengatasinya dengan menggosok minyak di telapak tangan anda sebelum menggunakannya.

Pastikan memilih minyak kelapa dara yang tidak mengandungi bahan tambahan lain. Sekiranya anda teragak-agak untuk menggunakan minyak sebagai cara untuk merawat kekeringan faraj, tanyakan kepada doktor terlebih dahulu.

2. Aloe vera

Keberkesanan gel lidah buaya sebagai pelembap semula jadi tidak diragukan lagi.

Selain menenangkan luka dan merawat jerawat, gel lidah buaya juga membantu melembapkan vagina.

Penyelidikan yang diterbitkan Jurnal Kolej Pakar Perubatan dan Pakar Bedah Pakistan 2008 menunjukkan bahawa lidah buaya terbukti berkesan dalam mengurangkan keradangan pada kulit kelamin wanita.

Ini kerana gel lidah buaya mempunyai pH yang lebih rendah daripada air, dan bersifat anti-radang dan antibakteria pada masa yang sama.

Lidah buaya juga kaya dengan vitamin C dan E, kedua-duanya penting untuk mengekalkan keanjalan semula jadi kulit.

Pastikan anda menggunakan gel lidah buaya yang 100 peratus suci dan tidak mengandungi bahan tambahan tiruan yang lain.

3. Minum banyak air

Tisu lapisan faraj mengering kerana dehidrasi. Jadi, minum banyak air boleh menjadi kaedah termudah untuk mengatasi kekeringan faraj.

Minum setiap kali anda merasa dahaga untuk memastikan keperluan cecair badan anda dipenuhi. Tidak semestinya air biasa.

Anda boleh mendapatkan pengambilan cecair dari buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan air seperti tembikai, jambu biji, dan selada, serta dari makanan yang enak.

Elakkan minuman berkarbonat yang mengandungi kafein dan alkohol kerana minuman jenis ini memberi kesan negatif terhadap penghidratan anda.

4. Penggunaan soya

Kacang soya kaya dengan fitoestrogen, termasuk estrogen, isoflavon, protein, asid lemak omega 3, kalsium, asid folik, zat besi, dan vitamin dan mineral lain.

Isoflavon dalam soya menghasilkan kesan pada tubuh yang serupa dengan estrogen semula jadi, tetapi lebih lemah. Salah satu kesan estrogen pada tubuh wanita adalah memicu pengeluaran cecair semula jadi yang melincirkan vagina.

Oleh itu, pengambilan makanan berasaskan soya berpotensi menjadi cara untuk mengatasi kekeringan faraj. Makanan berasaskan soya termasuk tauhu, tempe, susu kedelai, dan kacang edamame.

Walau bagaimanapun, lebih banyak penyelidikan masih diperlukan di kawasan ini.

Segera berjumpa doktor sekiranya masalah kering faraj anda bertambah teruk atau tidak mengalami perubahan yang ketara.

Cara mengatasi faraj kering menggunakan ubat

Sekiranya ubat semula jadi tidak cukup berkesan untuk menyelesaikan masalahnya, terdapat pelbagai ubat yang mungkin diresepkan oleh doktor anda untuk mengeringkan vagina. Antaranya:

Terapi estrogen

Terapi hormon adalah cara mengatasi kekeringan faraj yang disebabkan oleh tahap estrogen yang rendah. Terapi hormon bermaksud menggunakan ubat yang mengandungi estrogen sintetik untuk meningkatkan tahap estrogen dalam badan.

Estrogen berfungsi untuk mengekalkan kekuatan dan ketebalan dinding vagina, juga merangsang pengeluaran pelinciran vagina dengan cecair semula jadi.

Terapi hormon biasanya diberikan dalam bentuk smear atau alat yang dimasukkan ke dalam vagina. Sebabnya, kaedah rawatan ini akan diserap secara langsung oleh tisu faraj daripada diminum. Maka ubat akan berfungsi dengan lebih berkesan.

Sebagai tambahan, estrogen atau supositoria topikal mempunyai kesan sampingan yang lebih sedikit daripada ubat oral.

Contoh estrogen yang digunakan secara langsung ke kawasan faraj adalah:

Cincin faraj (Estring, Estradiol)

Cincin lembut ini dimasukkan ke dalam faraj. Kemudian, estrogen akan dikeluarkan dari cincin secara berkala.

Cincin biasanya perlu diganti setiap 3 minggu agar rawatan berkesan.

Krim faraj (Estrace, Premarin)

Krim vagina biasanya disapukan terus ke organ wanita anda menggunakan aplikator khas.

Penyelidikan menunjukkan bahawa krim estrogen cukup berkesan dan berfungsi dengan baik untuk kekeringan faraj

Tablet faraj (Vagifem)

Tablet juga dimasukkan ke dalam vagina menggunakan aplikator khas. Walaupun begitu, masih ada sedikit kajian yang tersedia mengenai kesan jangka panjang penggunaan tablet ini untuk merawat kekeringan faraj.

Malangnya, tidak semua wanita boleh menggunakan terapi hormon. Terutama bagi anda yang mempunyai sejarah barah payudara, sedang mengandung, atau sedang menyusui. Lebih baik berjumpa doktor terlebih dahulu.

Sekiranya ternyata terapi hormon berisiko untuk anda, doktor anda akan mencari cara lain untuk mengatasi keluhan vagina kering yang anda alami.

Pelincir berasaskan air

Pelincir berasaskan air mungkin bukan penawar untuk kekeringan faraj.

Walau bagaimanapun, menggunakan pelincir adalah kaedah yang berkesan untuk mengatasi kekeringan faraj, terutamanya ketika anda ingin melakukan hubungan seks. Pelincir membantu melembapkan dan melicinkan kawasan faraj sebelum penembusan bermula.

Apabila vagina dilincirkan dengan baik, rasa sakit semasa hubungan seks dapat dikurangkan. Walau bagaimanapun, pilih berasaskan air daripada minyak. Ini kerana pelincir berasaskan minyak dapat merengsakan dan merosakkan kondom.

Pelembap faraj

Pelembap vagina juga merupakan produk wajib untuk mengatasi masalah vagina yang kering. Menurut Mayo Clinic, menggunakan pelembap vagina 2 hingga 3 kali sehari membantu menjaga tisu vagina sihat dan lembap.

Minta cadangan doktor anda untuk memilih produk pelembap vagina yang selamat dan berkualiti.

Jangan sewenang-wenangnya memilih produk terutamanya kerana mereka tergoda dengan harga yang rendah. Daripada melembapkan, produk yang anda beli dengan cuai sebenarnya boleh merengsakan faraj.