Kesihatan Seksual

Adakah Ukuran Zakar Mempengaruhi Kepuasan Seksual? •

"Semakin besar ukuran zakar lelaki, semakin besar kepuasan seksual yang dihasilkan," itulah andaian yang sering dipercayai oleh banyak pasangan. Inilah yang mendasari kebimbangan lelaki mengenai prestasi seksual mereka di tempat tidur. Bahkan kadang-kadang kebimbangan mengenai ukuran zakar dapat mempengaruhi keharmonian hubungan, walaupun anggapan ini tidak semestinya benar. Dapatkan penjelasan perubatan mengenai pengaruh ukuran zakar terhadap kepuasan seksual dalam tinjauan berikut.

Ukuran zakar bukanlah ukuran kepuasan seksual

Ukuran zakar tidak mempengaruhi fungsi organ seksual, keinginan seksual, dan kesakitan semasa penembusan. Artinya, tidak pasti menjadi faktor penentu kepuasan seksual.

Lelaki yang tidak berpuas hati dengan ukuran zakar mereka cenderung mengalami masalah fungsi seksual, seperti ejakulasi dini atau disfungsi ereksi.

Namun, menurut kajian berjudul Ketidakpuasan Lelaki Dengan Ukuran Zakar , Disfungsi seksual yang dialami lebih berkaitan dengan kegelisahan daripada ukuran zakar.

Para penyelidik mengatakan ukuran zakar yang kecil sering mempengaruhi keyakinan lelaki untuk melakukan hubungan seksual.

Ini berpunca dari stigma yang semakin meningkat dalam masyarakat bahawa lelaki dengan penis kecil tidak cukup maskulin dan tidak dapat memenuhi kepuasan seksual pasangan mereka.

Kekurangan keyakinan terhadap ukuran zakarnya menyebabkan kegelisahan ketika lelaki melakukan hubungan seks. Lelaki bimbang tentang harapan pasangan mereka terhadap prestasi seksual mereka dan bimbang ia akan mempengaruhi kelangsungan hubungan mereka.

Keresahan inilah yang akhirnya membuatkan fungsi seksual lelaki terganggu ketika melakukan hubungan seks. Inilah sebabnya mengapa ukuran zakar sering dikaitkan dengan kepuasan seksual, walaupun ternyata penyebabnya lebih banyak berkaitan dengan faktor psikologi lelaki.

Pandangan yang mengaitkan ukuran zakar dengan kepuasan seksual juga membuat banyak lelaki berpendapat bahawa ukuran zakar mereka terlalu kecil daripada ukuran zakar rata-rata (9.2 cm, ketika tidak tegak). Sebenarnya, mikropenis (7.2 cm) adalah keadaan yang jarang berlaku.

Adakah ukuran zakar penting untuk wanita?

Walau bagaimanapun, kepuasan seksual mesti datang dari kedua-dua pihak. Dari masa ke masa, beberapa kajian meninjau pilihan wanita untuk ukuran zakar lelaki.

Penyelidikan lama dari jurnal BMC Women's menunjukkan bahawa panjang zakar lelaki tidak begitu penting untuk kepuasan seksual seorang wanita. Namun, lilitan atau lebar zakar itulah yang penting.

Dalam kajian ini, 45 dari 50 wanita mengalami kepuasan seksual dari zakar yang lebih tebal. Saiz zakar yang lebih tebal dapat memberikan rangsangan lebih banyak pada kelentit.

Panjang zakar tidak mempengaruhi keseronokan atau kesakitan ketika melakukan persetubuhan kerana faraj sebenarnya anjal sehingga dapat menyesuaikan ukuran zakar semasa penembusan.

Nah, ukuran keliling zakar memang boleh mempengaruhi wanita yang suka mencapai orgasme vagina (penembusan melalui faraj), tetapi tidak semua kepuasan seksual dan orgasme dapat dicapai kerana ukuran penis.

Kajian 2013 yang bertajuk Pilihan Wanita untuk Ukuran Zakars Sebutkan bahawa wanita dapat merasakan sensasi seksual yang berbeza dari ukuran zakar yang berbeza kerana vagina sensitif terhadap perubahan ukuran zakar semasa penembusan.

Namun, para penyelidik menjelaskan bahawa vagina lebih sensitif terhadap rangsangan yang diberikan dari zakar, seperti getaran atau kehangatan suhu zakar. Daripada ukuran zakar, ini adalah faktor yang lebih berpengaruh dalam kepuasan seksual.

Kajian itu juga menyimpulkan bahawa wanita cenderung menginginkan kepuasan seksual yang lebih banyak daripada ukuran zakar yang besar hanya ketika melakukan hubungan pendek dengan seorang lelaki.

Namun, wanita tidak peduli dengan ukuran zakar pasangan mereka ketika mereka menjalin hubungan jangka panjang.

Terdapat juga pendapat lain dari Ian Kenner, Ph. D, seorang ahli seksologi dan pengarang buku “ Dia Datang Pertama " Kenner mengatakan wanita yang mengadu tentang zakar kecil pasangannya biasanya wanita yang tidak dapat mencapai orgasme.

Jadi, masalahnya terletak pada ketidakupayaan untuk mencapai orgasme, bukan pada ukuran zakar.

Wanita pada dasarnya tidak mementingkan ukuran kerana selagi mereka dapat mencapai orgasme, ukuran zakar tidak menjadi masalah lagi.

Bagaimana jika pasangan itu lebih rendah dari ukuran zakarnya?

Dari hasil pelbagai kajian, dapat dikatakan bahawa ukuran zakar bukanlah satu-satunya faktor penentu yang memberikan kepuasan seksual kepada pasangan wanita.

Faktor penting yang boleh mempengaruhi kepuasan seksual semasa penembusan adalah rangsangan klitoris atau G-spot (bukan untuk semua wanita).

Kedudukan atau gaya seks yang betul juga menyumbang untuk memberikan kepuasan seksual yang diinginkan. Untuk ini, setiap pasangan mungkin harus mencari posisi seks yang sesuai dengan keselesaan masing-masing.

Sayangnya, stigma terhadap ukuran zakar yang kecil cukup kuat dalam masyarakat sehingga dapat membuat pasangan merasa kurang percaya diri.

Sekiranya pasangan anda tidak cukup yakin dengan ukuran zakarnya, anda boleh memastikan bahawa ini bukan faktor utama dalam mencapai kepuasan seksual bersama.

Kepuasan seksual juga didasarkan pada cinta, keintiman, dan kasih sayang yang ditujukan kepada setiap individu, baik semasa hubungan seksual dan dalam kehidupan seharian.