Kesihatan

Setelah Bengkak Tangan Disisipkan Muncul, Apa yang Menyebabkannya?

Beberapa keadaan kadang-kadang memerlukan anda menjalani IV semasa anda berada di hospital. Biasanya setelah tangan disuntik, sakit dan bengkak akan muncul. Adakah ini normal?

Mengapa tangan disuntik?

Anda perlu dimasukkan ke dalam IV untuk menerima cairan dalam bentuk larutan elektrolit, pengambilan nutrien dan vitamin, atau bahan perubatan yang dapat masuk langsung ke saluran darah.

Terapi infus alias intravena berguna untuk mengelakkan anda mengalami dehidrasi dan terus menerima ubat apabila keadaan badan anda tidak membenarkan anda makan dan minum terus dari mulut anda.

Prosedur ini juga digunakan sebagai cara untuk mengawal pemberian dos ubat dengan dos yang tepat. Di samping itu, dalam beberapa keadaan, ada pesakit yang mesti menerima ubat dengan cepat untuk mengatasi penyakitnya. Contohnya termasuk pesakit yang mengalami muntah, pengsan, pesakit dengan serangan jantung, strok, atau keracunan.

Dalam kes ini, tablet, pil, atau cairan yang diberikan melalui mulut dapat diserap lebih perlahan ke dalam aliran darah kerana mesti dicerna di perut terlebih dahulu. Oleh itu, pemberian ubat secara langsung ke dalam kapal dapat menghantar bahan dengan lebih cepat ke bahagian tubuh yang memerlukannya.

Banyak jenis ubat boleh diberikan melalui terapi intravena atau infus. Beberapa ubat yang biasa diberikan termasuk:

 • Ubat kemoterapi seperti doxorubicin, vincristine, cisplatin, dan paclitaxel
 • Ubat antibiotik seperti vancomycin, meropenem, dan gentamicin
 • Ubat antikulat seperti micafungin dan amphotericin
 • Penghilang rasa sakit seperti hidromorphone dan morfin
 • Ubat untuk tekanan darah rendah seperti dopamin, epinefrin, norepinefrin, dan dobutamine
 • Ubat imunoglobulin (IVIG)

Terdapat beberapa jenis infus yang paling biasa

Pam infusi memberi titisan IV ke lengan pesakit yang tertumpu pada jarum

Terapi infusi biasanya dilakukan untuk jangka masa yang pendek. Maksimum 4 hari. Proses penyerapan ke dalam urat, secara lalai, hanya menggunakan jarum yang dimasukkan ke dalam urat di pergelangan tangan, siku, atau belakang tangan.

Seiring dengan kemasukan jarum, terdapat kateter yang akan memasuki saluran darah dan bukannya jarum. Kateter infusi standard biasanya digunakan untuk jenis kaedah infusi berikut:

1. Infusi tolak

Infusi ini adalah alat yang mendorong suntikan ubat dengan cepat. Ini melibatkan memasukkan jarum ke kateter yang diisi dengan ubat-ubatan dan mengirim dos ubat dengan cepat ke aliran darah anda.

2. Infusi intravena biasa

Infusi intravena biasa adalah pemberian ubat terkawal ke dalam aliran darah anda dari masa ke masa. Terdapat dua cara infus ini berfungsi, ada yang menggunakan graviti dan beberapa menggunakan pam untuk menghantar ubat ke kateter anda sehingga memasuki aliran darah.

 • Pam infusi

Kaedah infusi pam adalah rawatan infusi yang paling biasa digunakan. Pam akan disambungkan ke saluran IV anda dan memberikan ubat dan penyelesaian, seperti garam misalnya, ke kateter anda dengan cara yang perlahan tetapi stabil. Pam hanya boleh digunakan apabila dos ubat betul dan terkawal.

 • infus titisan

Kaedah infus titisan ini menggunakan kekuatan graviti untuk menyampaikan sejumlah ubat yang tetap (tidak berubah) dalam jangka masa tertentu. Bersama dengan cairan yang menetes, ubat atau larutan juga akan menetes dari beg melalui tiub dan ke kateter yang melekat pada urat anda.

Mengapa bengkak setelah tangan disuntik?

Kemunculan bengkak setelah tangan disuntik boleh disebabkan oleh beberapa perkara. Penyebab yang paling biasa adalah kerana jarum infus gagal atau sukar dimasukkan sehingga terpaksa dilakukan berkali-kali. Ini boleh menyebabkan pembengkakan saluran darah semasa tusukan jarum.

Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan pada tisu sekitarnya yang terjejas. Salah satunya adalah bengkak di sekitar kawasan suntikan infus sehingga terasa sakit dan hangat. Malah ada yang mengalami lebam merah.

Berhati-hati. Apabila saluran darah rosak, ubat itu boleh bocor ke tisu sekitarnya. Daripada masuk ke dalam aliran darah.

Kesan sampingan lain yang boleh berlaku dari tangan yang disuntik

Prosedur infusi di klinik atau hospital selamat di bawah pengawasan jururawat terlatih. Dalam kebanyakan kes, kesan sampingan yang muncul setelah tangan dimasukkan disebabkan oleh reaksi alahan pesakit terhadap ubat itu sendiri. Dadah yang diberikan secara intravena berfungsi dengan sangat cepat di dalam badan sehingga sangat mungkin menyebabkan kesan sampingan atau reaksi baru. Umumnya doktor dan jururawat akan memerhatikan keadaan anda semasa dan selepas tangan disuntik.

Beberapa kesan sampingan lain yang mungkin berlaku selepas infus termasuk:

 • Jangkitan

Jangkitan boleh berlaku di tempat di mana jarum IV disuntik. Jangkitan dari tempat suntikan juga boleh bergerak ke seluruh badan melalui aliran darah.

Gejala jangkitan dari suntikan yang boleh berlaku termasuk demam, menggigil, dan kemerahan, sakit, dan bengkak di tempat suntikan.

Untuk mengelakkan jangkitan, proses memasukkan jarum dan kateter infusi mesti dilakukan dengan berhati-hati menggunakan peralatan steril (bebas dari kuman dan bakteria). Sekiranya anda mengalami simptom jangkitan, segera hubungi doktor anda.

 • Embolisme udara

Selain jangkitan, risiko embolisme juga dapat terjadi akibat jarum suntik atau beg ubat intravena. Sekiranya garis IV mengalir, gelembung udara dapat memasuki urat anda.

Gelembung udara ini kemudian dapat bergerak ke arah jantung atau paru-paru anda, menghalang aliran darah. Embolisme udara boleh menyebabkan masalah yang teruk seperti serangan jantung atau strok.

 • Darah beku

Tangan yang disuntik boleh menyebabkan pembentukan gumpalan darah. Gumpalan ini dapat menyekat saluran darah yang penting dan menyebabkan masalah seperti kerosakan tisu atau kematian.

Trombosis urat dalam (DVT) adalah sejenis gumpalan darah berbahaya yang boleh disebabkan oleh ubat intravena.