Keibubapaan

Gangguan Bipolar Pada Remaja: Galakkan Mereka Dengan 4 Cara Ini

Gangguan bipolar adalah penyakit psikiatri yang paling kerap didiagnosis semasa remaja. Penyakit ini menyebabkan perubahan mood yang melampau. Kanak-kanak mungkin mengalami fasa kemurungan (hypomania) selama berminggu-minggu, tetapi tiba-tiba merasa sangat gembira (fasa mania). Remaja dengan keadaan ini mesti mendapat rawatan yang sewajarnya, agar kualiti hidup mereka menjadi lebih baik.

Sekiranya ahli keluarga anda yang masih remaja mempunyai gangguan bipolar, bagaimana anda boleh mendorong mereka? Lihat petua berikut.

Penyebab gangguan bipolar pada remaja

Sehingga kini, penyebab sebenar gangguan bipolar pada remaja tidak diketahui. Penyelidik percaya bahawa gangguan ini di otak disebabkan oleh banyak perkara, seperti:

  • Kelainan pada otak. Ketidakseimbangan bahan kimia tertentu (neurotransmitter) boleh mengganggu sistem badan untuk mengatur mood.
  • Genetik. Risiko gangguan bipolar lebih besar pada orang yang mempunyai ahli keluarga dengan keadaan ini.
  • Persekitaran. Gangguan bipolar pada remaja boleh berlaku kerana tekanan di persekitaran, seperti kematian anggota keluarga, perceraian ibu bapa, mangsa penderaan atau keganasan yang menyebabkan trauma.

Petua untuk mendorong remaja dengan gangguan bipolar

Gangguan bipolar boleh mempengaruhi kualiti hidup remaja di kemudian hari. Untuk itu, mereka memerlukan penjagaan dan sokongan dari orang-orang di sekitar mereka. Inilah cara anda dapat mendorong remaja yang mengalami gangguan bipolar.

1. Mendalami pengetahuan anda mengenai gangguan bipolar

Berurusan dengan remaja dengan gangguan bipolar tidak mudah.

Anda perlu menambah pengetahuan anda mengenai penyakit ini dengan membaca buku atau maklumat tepat lain mengenai gangguan bipolar.

Sekiranya perlu, berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri.

2. Hadapi dengan sabar tetapi perhatikan

Remaja dengan gangguan bipolar dapat merasa tertekan dan super aktif (mania) yang dapat menguji kesabaran anda dalam menangani mereka.

Kuncinya, jangan pernah berputus asa dan selalu pastikan dia merasa selesa dan selamat bersama anda.

3. Mengeratkan hubungan dalaman anda dengan anak anda

Komunikasi adalah kunci untuk mengeratkan hubungan anda dengan remaja di rumah dengan gangguan bipolar. Anda perlu mendengar dengan teliti bagaimana perasaan mereka.

Ini membantu anda mengetahui bagaimana perasaannya ketika dia merasa sihat, tertekan, atau mengalami episod manik. Hasil pemerhatian anda dapat membantu ahli terapi atau doktor menentukan rawatan yang tepat.

4. Bantu mereka menjalankan aktiviti seharian

Remaja dengan gangguan bipolar cenderung sukar menjalankan rutin harian yang normal dan sering melakukan tindakan berbahaya.

Untuk itu, mereka memerlukan bantuan anda dalam beberapa cara, termasuk:

  • Tetapkan jadual rawatan rutin, minum ubat, atau ikut terapi.
  • Buat jadual harian, seperti makan, tidur, mandi, sukan dan aktiviti lain.
  • Bantu mempersiapkan keperluan mereka.
  • Bantu mereka bersosial dengan rakan dan keluarga.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌