Kesihatan Pencernaan

Ketahui Enema Kopi, Manfaat Risiko |

Kopi dapat digunakan sebagai pencahar, hingga ada terapi yang disebut enema kopi, yang bertujuan untuk mencuci semua kandungan perut anda dari sisa makanan. Namun, adakah prosedur ini benar-benar berguna dan apa risikonya?

Apa itu enema kopi?

Sumber Imej: chicagotribune.com

Enema kopi (enema kopi) adalah teknik perubatan alternatif yang bertujuan untuk membuang sisa makanan yang tersisa di usus dengan bahan utama, iaitu kopi.

Biasanya, orang menggunakan air, minyak mineral, atau air yang ditambah dengan sedikit sabun. Tetapi baru-baru ini, mereka mula menggunakan kopi dan bukannya air.

Prosedur enema itu sendiri melibatkan penyuntikan cecair atau gas ke dalam rektum melalui dubur dengan ubat-ubatan yang akan berfungsi untuk membuang kandungan usus besar.

Enema kopi dipercayai dapat membantu anda yang mengalami sembelit atau sukar membuang air besar. Oleh itu, apabila usus terasa tersumbat kerana sisa makanan yang sukar dikeluarkan, kopi berkafein diseduh dan kemudian dimasukkan ke dalam usus besar melalui dubur.

Selanjutnya, cecair kopi yang telah sampai ke usus besar akan merangsang pergerakan mendorong usus yang menjadikan sisa makanan keluar.

Lebih-lebih lagi, sesetengah orang percaya bahawa enema kopi lebih daripada sekadar pencahar, mereka dapat membuang toksin, merangsang aliran hempedu, dan meningkatkan pengeluaran enzim tubuh yang mencegah kerosakan sel.

Selain itu, manfaat lain yang dapat Anda peroleh dengan melakukan teknik ini adalah meningkatkan sistem kekebalan tubuh, menghilangkan bakteria dan kuman dalam sistem pencernaan, untuk membantu membunuh sel barah.

Nampaknya, enema kopi mempunyai risiko yang penting untuk diketahui

Dari penjelasan sebelumnya, enema kopi nampaknya memberi manfaat dan juga baik untuk kesihatan. Walau bagaimanapun, faedah yang dinyatakan di atas datang dari pernyataan oleh sekumpulan orang yang menyokong dan mempercayai teknik ini.

Sebenarnya, hingga kini belum ada bukti penyelidikan dan saintifik yang membuktikan manfaat enema kopi untuk kesihatan. Sebenarnya, beberapa kajian perubatan yang telah dilakukan menyatakan bahawa teknik ini boleh membahayakan kesihatan anda.

Terdapat banyak risiko yang dapat anda alami jika anda melakukan enema kopi, beberapa di antaranya adalah:

  • usus dan organ pencernaan menjadi panas, membuatkan perut terasa panas,
  • pening dan muntah,
  • kekejangan dan sakit perut,
  • berasa kembung,
  • penyahhidratan, dan
  • mempunyai jangkitan pada saluran pencernaan.

Malah, Institut Kanser Nasional melaporkan bahawa tiga orang telah mati akibat enema kopi. Ketiga-tiga kematian itu disebabkan oleh ketidakseimbangan elektrolit dalam badan.

Bukan hanya itu, penyelidikan yang diterbitkan dalam American Journal of Gastroenterology mendapati bahawa proses enema kopi mengakibatkan proctocolitis, yang merupakan keradangan kronik usus dan rektum (organ antara usus dan dubur).

Lalu bagaimana cara membuang toksin dalam badan dengan selamat?

Tenang, dalam keadaan normal dan sihat badan tidak akan mengalami keracunan. Tubuh anda telah dirancang untuk mengeluarkan dan membuang toksin, bahan buangan, dan sisa yang boleh mengganggu fungsi badan.

Ini dilakukan oleh hati dan buah pinggang. Oleh itu, mulai sekarang cintai hati dan buah pinggang anda.

Sekiranya anda mengalami sembelit atau mengalami masalah buang air besar, ubah diet anda terlebih dahulu. Keadaan ini boleh berlaku kerana pilihan makanan dan tabiat yang tidak sihat. Makan banyak makanan berserat tinggi dan minum air secukupnya.

Selain makan makanan yang sihat, lakukan perubahan gaya hidup ke arah yang lebih sihat. Sebagai contoh, anda boleh memulakan dengan tidur yang cukup pada waktu biasa, menjadi lebih aktif, dan mengelakkan tekanan.

Telah diketahui bahawa berat badan berlebihan boleh menyebabkan gangguan sistem pencernaan. Oleh itu, tidur dan senaman yang teratur akan menjauhkan anda dari risiko ini.

Anda mungkin juga pernah mendengar bahawa sistem pencernaan adalah otak kedua. Suasana hati dan kesihatan sistem pencernaan anda dihubungkan melalui hubungan otak dan usus. Berlatih teknik relaksasi dan senaman pernafasan ketika tekanan melanda.

Sekiranya sembelit atau masalah pencernaan lain tidak hilang, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor. Doktor akan memberikan penyelesaian terbaik untuk keadaan anda.