Keibubapaan

Menu Sarapan Sihat untuk Kanak-kanak, Adakah Lebih Baik Menghidangkan Nasi atau Roti?

Biasanya nasi atau roti adalah pilihan menu sarapan kegemaran ibu bapa untuk disajikan di meja makan setiap pagi. Selain menghidangkan dengan cepat, nasi dan roti agak mudah dibuat menjadi pelbagai hidangan. Oleh itu, jika anda ingin membandingkan pemakanan kedua-duanya, mana yang lebih enak sebagai menu sarapan untuk kanak-kanak - nasi atau roti?

Pengambilan nutrien yang sesuai dalam satu hidangan menu sarapan kanak-kanak

Sarapan pagi menyediakan bekalan tenaga yang diperlukan oleh anak anda melalui hari yang melelahkan. Sebabnya, sarapan menyumbangkan sehingga 20-25% daripada jumlah keperluan tenaga setiap hari (keperluan kalori standard untuk kanak-kanak sekolah yang berumur 7-12 tahun adalah 1,600-2,000 kalori). Sarapan juga dapat membantu tubuh menjadi lebih cekap dalam memproses makanan sebagai tenaga, sehingga anak-anak kurang lapar.

Untuk mendapatkan faedah ini, menu sarapan pagi yang sihat untuk kanak-kanak mesti terdiri daripada 300 gram karbohidrat, 65 gram protein, 50 gram lemak, 25 gram serat, dan pengambilan pelbagai vitamin dan mineral. Jangan terkejut melihat jumlah karbohidrat yang banyak diperlukan oleh anak-anak. Keperluan glukosa kanak-kanak dua kali lebih besar daripada orang dewasa. Karbohidrat penting untuk meningkatkan pertumbuhan dan perkembangan otak anak. Glukosa dipecah daripada karbohidrat adalah tenaga utama otak. Selain itu, glukosa juga digunakan oleh otak untuk mengatur dan menjalankan sistem sarafnya.

Itulah sebabnya banyak kajian menunjukkan bahawa menu sarapan berkalori tinggi dapat membantu anak-anak belajar dengan lebih baik di sekolah. Ini bermaksud bahawa kanak-kanak dapat lebih menumpukan perhatian dalam mengingat dan menyelesaikan masalah dalam setiap mata pelajaran. Tetapi tentu saja sumber karbohidrat yang dipilih tidak boleh sewenang-wenangnya. Nasi dan roti adalah sumber makanan berkarbohidrat tinggi. Lalu, yang manakah lebih baik untuk kanak-kanak?

Menu sarapan yang sihat untuk kanak-kanak, lebih baik menggunakan nasi atau roti?

Sebelum memutuskan mana yang lebih baik untuk menu sarapan kanak-kanak, ada baiknya anda memahami konsep indeks glisemik dalam makanan terlebih dahulu. Indeks glisemik (GI) mengukur seberapa cepat karbohidrat dalam makanan ditukar menjadi gula oleh badan. Semakin tinggi nilai glisemik makanan, semakin tinggi kenaikan kadar gula dalam darah badan.

Tahap indeks glisemik ini boleh mempengaruhi kerja otak anak. Seperti yang dijelaskan di atas, glukosa adalah sumber tenaga utama otak. Oleh itu, semakin tinggi skor GI makanan, semakin tinggi tahap gula darah yang dihasilkan, semakin baik otak anak berfungsi. Dilaporkan dari Harvard School bahawa indeks glisemik beras putih (72) lebih rendah daripada skor GI roti putih (75). Jadi, adakah ini bermaksud roti putih lebih baik secara automatik daripada nasi untuk menu sarapan kanak-kanak? Tidak semestinya .

Nasi atau roti sebenarnya sama

Nasi dan roti sebenarnya dikelaskan sebagai makanan indeks glisemik tinggi. Makanan dengan indeks glisemik tinggi dicerna lebih cepat oleh badan, sehingga mereka menaikkan gula darah dengan lebih cepat. Tetapi di sisi lain, gula darah yang dihasilkan akan turun dengan cepat sehingga mereka yang makan makanan indeks glisemik tinggi akan merasa lapar lebih cepat.

Perasaan lapar yang timbul juga mempengaruhi tumpuan semasa bekerja atau belajar. Kanak-kanak yang lapar semasa aktiviti pengajaran dan pembelajaran cenderung lebih sukar untuk menumpukan perhatian berbanding mereka yang masih merasa kenyang. Sebaliknya, makanan yang mengandungi indeks glisemik rendah akan menjadikan kadar glukosa darah bertahan lebih lama dan lebih stabil daripada makanan yang mempunyai tahap indeks glisemik tinggi.

Menu sarapan pagi yang sihat untuk kanak-kanak adalah makanan yang seimbang

Terlepas dari pilihan sumber karbohidrat anak anda untuk sarapan pagi, sarapan pagi yang sihat memerlukan bahagian karbohidrat, protein, dan lemak yang seimbang untuk memastikan tahap tenaga tetap stabil sepanjang hari.

Cara mudah untuk menentukan bahagian sarapan yang ideal adalah dengan membahagikan pinggan makan anda kepada empat bahagian. Setiap bahagian harus diisi dengan setiap nutrien yang diperlukan oleh tubuh anda pada waktu pagi.

Isi bahagian pertama dengan karbohidrat kompleks, seperti roti gandum, beras perang, atau bubur soba ( oatmeal ). Bahagian kedua yang boleh anda isi dengan lemak tak jenuh seperti kacang. Bahagian ketiga harus diisi dengan protein, baik dari telur atau daging tanpa lemak. Akhirnya, lengkapkan menu sarapan pagi sihat anda dengan sumber serat seperti sayur-sayuran dan buah-buahan.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌