Kecergasan

5 Jenis Latihan Kardio yang Selamat Sekiranya Anda Mengalami Sakit Lutut

Sakit sendi dan sakit lutut adalah halangan utama bagi anda yang suka kardio. Lebih-lebih lagi, senaman kardio sangat dekat dengan pergerakan yang memberi tekanan pada semua sendi, termasuk kaki dan lutut anda. Jangan risau, anda masih boleh meneruskan tabiat senaman kardio anda walaupun anda mengalami sakit lutut, anda tahu! Apakah latihan kardio terbaik dan bagaimana melakukannya agar selamat untuk sakit lutut? Lihat ulasan penuh di bawah.

Bolehkah saya melakukan kardio ketika saya mengalami sakit lutut?

Menurut dr. Willibald Nagler dari Cornell Medical Center di New York, senaman adalah rawatan terbaik untuk melegakan sakit lutut kronik, seperti yang dilaporkan oleh halaman Pencegahan. Sebabnya, senaman dapat menguatkan otot di sekitar sendi yang dapat mengurangkan tekanan pada lutut.

Berita baiknya ialah kecederaan pergelangan kaki atau lutut tidak akan menghalang anda melakukan kardio. Sebenarnya, senaman kardio sebenarnya dapat membantu penyembuhan luka dengan mengalirkan sel darah beroksigen ke kawasan yang terjejas.

Jenis senaman kardio yang tepat bagi anda yang mengalami sakit lutut

Walaupun senaman bermanfaat untuk menjaga kesihatan lutut, anda tidak boleh melakukan kardio. Anda mesti mengikuti teknik tertentu agar lutut anda tidak lebih sakit. Berikut adalah jenis kardio yang baik dan selamat bagi anda yang mempunyai masalah sakit lutut, termasuk:

1. Berenang

Bagi anda yang suka berenang, ini adalah berita baik untuk anda. Sebabnya, berenang adalah salah satu latihan kardio terbaik yang tidak membebankan lutut. Berenang dengan rama-rama atau gaya belakang, misalnya, dapat membantu membakar kalori dengan ketara semasa mengerjakan semua otot utama dalam badan, terutama otot perut dan dada.

Selain dua gaya berenang ini, anda juga dapat memilih gaya bebas yang dapat membantu membakar 100 kalori lebih banyak daripada berjoging. Pada dasarnya, apa sahaja gaya yang anda gunakan semasa berenang membantu menguatkan otot di seluruh badan anda.

2. Basikal elektrik elips

Walaupun anda mengalami sakit lutut, anda masih boleh melakukan kardio dengan basikal elips elektrik. Walaupun melibatkan mengayuh basikal, alat ini sebenarnya bagus untuk meminimumkan kecederaan pada lutut, punggung, leher, dan pinggul selagi anda tidak melepaskan kaki anda ke pedal basikal elektrik.

Alat ini berguna untuk meningkatkan degupan jantung dan tentu saja membuat anda berpeluh. Setiap pukulan yang anda lakukan dapat meningkatkan daya tahan anda, tanpa membuat lutut anda sakit.

3. Mendayung

Sukan yang satu ini pasti tidak melibatkan kekuatan lutut anda. Ya, mendayung adalah salah satu latihan kardio terbaik untuk membakar kalori tanpa memberi tekanan pada sendi lutut anda. Tidak hanya melatih otot-otot badan, mendayung juga akan memaksimumkan kekuatan inti jantung setiap kali anda menarik dayung sekeras yang anda boleh.

4. Berbasikal

Sukan yang satu ini pasti melibatkan kekuatan lutut dan bahagian kaki yang lain. Makan, tunggu sebentar. Berbasikal agak selamat dan tidak membuat sakit lutut anda meradang, malah meningkatkan kelenturan dan kekuatan lutut anda. Ini disokong oleh American Arthritis Society yang mengatakan bahawa beberapa kes kecederaan lutut dan osteoartritis secara beransur-ansur dapat bertambah baik dengan berbasikal.

Namun, pastikan anda tidak memberikan tekanan yang terlalu tinggi pada lutut anda dengan mengelakkan jalan menanjak. Posisikan tempat duduk basikal sedikit lebih tinggi untuk mengurangkan tekanan pada tempurung lutut anda.

5. Langkah menaik

Sekiranya anda ingin melakukan kardio intensiti rendah, cubalah meningkatkan. Di sini anda memerlukan bantuan kerusi atau bangku yang kukuh dengan ketinggian tertentu sebelum memulakan pergerakan ini.

Mula-mula, letakkan kaki kanan anda di bangku, kemudian tekan badan anda ke atas menggunakan pelekat anda sehingga kaki anda benar-benar lurus dan kaki kiri anda dari tanah. Turunkan badan anda dengan perlahan sehingga kaki kiri anda menyentuh tanah, kemudian kaki kanan anda. Ulangi 10 kali untuk membakar lebih banyak kalori.