Kesihatan jantung

Ini adalah Julat Kos Pembedahan Bypass Jantung di Indonesia •

Penyakit jantung adalah salah satu penyebab utama kematian di Indonesia. Penyakit ini termasuk dalam keadaan perubatan yang memerlukan pertolongan, menganggap jantung sebagai organ penting yang berkait rapat dengan kelangsungan hidup manusia. Salah satu cara untuk merawat penyakit jantung adalah dengan menjalani pembedahan pintasan jantung. Namun, adakah anda tahu berapa kos pembedahan pintasan jantung?

Bilakah pembedahan pintasan jantung diperlukan?

Sebelum membincangkan kos pembedahan pintasan jantung, ada baiknya jika anda pertama kali memahami mengenai prosedur perubatan ini.

Pembedahan pintasan jantung adalah prosedur perubatan yang dilakukan apabila arteri jantung yang membekalkan darah ke otot jantung rosak. Arteri yang rosak akan digantikan oleh saluran darah dari kawasan badan yang lain untuk membuat jalan pintas.

Melaporkan dari halaman Mayo Clinic, pembedahan jantung ini biasanya akan disarankan sekiranya pesakit mengalami keadaan berikut.

  • Mengalami angina yang teruk (sakit dada) kerana penyempitan beberapa arteri yang membekalkan darah ke otot jantung. Apabila penyempitan berlaku, otot akan kurang rehat atau bersenam, menyebabkan sakit dada.
  • Terdapat lebih dari satu arteri koronari yang rosak / bermasalah dan ruang untuk mengepam darah di jantung, iaitu ventrikel kiri tidak dapat berfungsi dengan baik.
  • Terdapat penyumbatan atau penyempitan arteri koronari kiri, sehingga sebahagian besar darah tidak mengalir lancar ke ventrikel kiri jantung.
  • Pernah melakukan angioplasti atau penempatan stent jantung untuk menahan pembukaan arteri tetapi prosedur ini tidak cukup berkesan. Ia juga boleh berlaku ketika angioplasti berlaku, tetapi arteri menyempit lagi.
  • Penyakit jantung tidak dapat diobati dengan angioplasti atau mengalami serangan jantung dan tidak bertindak balas terhadap rawatan penyakit jantung yang lain.

Julat kos pembedahan pintasan jantung

Pernahkah anda mendengar pepatah bahawa menjadi sihat itu mahal? Ada beberapa kebenaran untuk itu. Kerana kos untuk rawatan kesihatan tidak murah, salah satunya adalah kos pembedahan pintasan jantung.

Sekiranya anda perlu menjalani prosedur, anda perlu mengeluarkan sekitar 63-130 juta dolar, menurut Pusat Jantung Nasional Harapan Kita. Jumlah yuran sesuai dengan kemudahan, berapa penggantian arteri, biaya tenaga perubatan, dan penggunaan alat teknologi.

Kos ini hanya meliputi operasi, bukan rawatan lain. Pesakit juga mesti menjalani rawatan di hospital, sebelum pembedahan dan selepas pembedahan, sekurang-kurangnya mesti dimasukkan ke hospital selama 5 hari.

Kos pintasan jantung yang tinggi disebabkan oleh pengaruh pelbagai faktor, seperti keperluan untuk teknologi canggih dan pakar perubatan profesional.

Di samping itu, terdapat beberapa peringkat atau pemeriksaan lanjutan. Paling tidak, pesakit harus berulang-alik ke hospital sekitar satu hingga dua kali sebulan. Di samping itu, penting bagi anda menjalani gaya hidup sihat selepas pembedahan pintasan jantung.

Pembiayaan untuk pembedahan pintasan jantung melalui insurans

Kos pembedahan pintasan jantung yang tinggi dan kos rawatan perubatan lain, pasti membebankan pesakit. Sebenarnya, ia boleh menyebabkan kelewatan dalam tindakan perubatan kerana kekurangan dana.

Namun, sebenarnya ada cara untuk meringankan beban kos ini, iaitu melalui insurans kesihatan. Inilah sebabnya mengapa insurans kesihatan sangat penting untuk anda.

Insurans kesihatan dapat mengurangkan kos pembedahan dan rawatan perubatan lain, sehingga pesakit dapat mendapatkan perawatan secepat mungkin dan kualiti hidup mereka juga meningkat.

Sekiranya anda mempunyai insurans JKN KIS dari BPJS, kos kesihatan untuk pembedahan pintasan jantung serta rawatannya akan ditanggung oleh BPJS, seperti yang dinyatakan dalam garis panduan pelaksanaan Insurans Kesihatan Nasional (JKN), yaitu Peraturan Menteri Kesehatan (PMK) Tidak. 28 tahun 2014.

Sementara itu, jika anda mempunyai insurans kesihatan swasta, pembayaran kos perubatan akan sesuai dengan perjanjian antara anda dan syarikat insurans. Sekiranya anda tidak mempunyai insurans sekarang, perkara terbaik adalah dengan mendapatkannya dengan segera.

Selain dari kos pembedahan pintasan jantung yang mahal, anda yang sihat atau sudah menghidap penyakit jantung benar-benar perlu menjaga kesihatan jantung.

Cuba ubah gaya hidup anda menjadi lebih sihat kerana dengan tekanan darah ini dan kadar kolesterol dalam badan tetap dalam keadaan normal. Sebabnya, tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi adalah salah satu faktor yang meningkatkan risiko penyakit jantung.