Kesihatan mata

Punca Diplopia (Penglihatan Berganda) Yang Anda Perlu Tahu

Sekiranya anda melihat satu objek tetapi kelihatan sebagai dua objek, anda mungkin mempunyai pandangan ganda atau diplopia. Objek-objek ini dapat dilihat berdampingan, satu di atas yang lain, atau gabungan keduanya. Jadi, apa yang menyebabkan diplopia? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Apa itu diplopia?

Diplopia adalah gangguan visual di mana pesakit akan melihat dua gambar satu objek yang berdekatan (double vision).

Keadaan ini harus dianggap sebagai keadaan serius, kerana beberapa sebab memerlukan diagnosis dan rawatan segera.

Dalam beberapa kes, penglihatan pasien dapat bertambah baik jika pasien mengarahkan objek ke arah atau jauh dari wajahnya, menyipitkan matanya, atau meningkatkan cahaya di dalam ruangan.

Namun, ada juga beberapa orang yang tidak dapat meningkatkan penglihatan mereka.

Diplopia terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  • Diplopia monokular. Gangguan penglihatan berganda yang berlaku hanya pada satu mata. Keadaan akan berterusan walaupun mata normal ditutup.
  • Diplopia teropong. Gangguan penglihatan berganda yang berlaku di kedua-dua mata.

Kedua-dua jenis diplopia boleh bersifat sementara, ada yang bersifat kekal, semuanya bergantung pada penyebabnya.

Punca diplopia monokular

Beberapa keadaan boleh menyebabkan diplopia monokular, termasuk:

  • Astigmatisme. Kelengkungan abnormal permukaan depan kornea.
  • Keratoconus. Kornea secara beransur-ansur menjadi nipis dan berbentuk kerucut.
  • Pterygium. Keadaan di mana membran mukus nipis tumbuh yang menutupi bahagian putih bola mata. Keadaan ini boleh berlaku pada satu atau kedua mata sekaligus. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, penebalan boleh meluas ke kornea mata sehingga boleh mengganggu penglihatan penderita.
  • Katarak. Lensa secara beransur-ansur menjadi legap atau kelihatan keruh. Katarak adalah keadaan mata yang biasa dan biasanya berlaku pada lelaki dan wanita yang lebih tua. Selain itu, faktor risiko juga boleh berlaku sekiranya seseorang mengalami trauma mata atau diabetes jangka panjang, merokok, menggunakan ubat steroid atau menjalani rawatan radiasi.
  • Kehelan kanta. Keadaan di mana lensa bergerak, bergeser, atau berubah dari tempatnya. Ini boleh disebabkan oleh trauma pada mata atau keadaan yang dikenali sebagai sindrom Marfan.
  • Kelopak mata bengkak. Keadaan ini boleh memberi tekanan pada bahagian depan mata sehingga menyebabkan ketidakselesaan visual
  • Mata kering. Keadaan di mana mata anda tidak mengeluarkan air mata yang mencukupi.
  • Masalah dengan retina. Penglihatan berganda juga boleh berlaku apabila permukaan retina tidak sempurna, yang boleh terjadi disebabkan oleh pelbagai sebab.

Punca diplopia binokular

Beberapa keadaan boleh menyebabkan diplopia binokular, termasuk:

1. Berpandangan mata

Squint adalah keadaan apabila otot mata yang bersambung ke otak tidak berfungsi dengan baik sehingga pergerakan mata berbeza.

Sebenarnya, kedua-dua mata harus bergerak ke arah yang sama. Keadaan ini biasanya berlaku pada kanak-kanak.

Kerosakan pada saraf yang mengawal otot ekstraokular - beberapa keadaan perubatan kerana penyakit saraf otak atau saraf tunjang seperti sklerosis berganda, strok, dan tumor otak.

2. Diabetes

Diabetes boleh menyebabkan masalah pada saraf yang mengawal pergerakan otot mata. Kadang-kadang ini boleh berlaku sebelum orang itu menyedari bahawa dia menghidap diabetes.

3. Myasthenia gravis

Myasthenia gravis adalah penyakit neuromuskular kronik yang menyebabkan otot-otot badan mudah letih dan menjadi lemah.

Ini berlaku kerana sistem imun seseorang mempunyai kelainan yang menyerang tisu dan saraf yang sihat di dalam badan.

4. Penyakit kubur

Penyakit Graves adalah sejenis gangguan sistem imun yang merupakan penyebab hipertiroidisme yang paling biasa, iaitu kelebihan hormon tiroid.

Tiroid adalah kelenjar endokrin yang mempunyai peranan penting dan terletak di leher di mana hormon tiroid dihasilkan untuk mengawal aktiviti badan.

Trauma ke otot mata

Trauma pada otot mata boleh menyebabkan kecederaan pada otot soket mata.