Kanser

Kanser Hati: Gejala, Sebab dan Rawatan -

Definisi

Apa itu barah hati?

Kanser hati, juga dikenal sebagai hepatoma dan barah hati, terjadi ketika sel-sel barah muncul di hati. Dalam organ ini, terdapat beberapa jenis barah yang boleh terbentuk.

Beberapa jenis barah yang terbentuk di hati termasuk: karsinoma hepatoselular, iaitu barah yang bermula pada hepatosit atau sel-sel utama dalam organ.

Di samping itu, terdapat juga beberapa jenis lain, seperti kolangiokarsinoma intrahepatik dan hepatoblastoma, walaupun kedua-duanya adalah jenis yang kurang biasa.

Sekiranya hepatoma hanya berlaku di hati atau hati, barah ini diklasifikasikan sebagai barah hati primer. Sementara itu, jika telah merebak ke organ tubuh lain, ia disebut sebagai barah hati sekunder.

Walau bagaimanapun, barah yang berlaku di hati sering merupakan penyebaran barah yang berlaku di organ-organ tubuh yang lain. Ini bermaksud bahawa barah yang bermula dari sel di hati kurang biasa.

Sama seperti barah lain, jangka hayat bagi pesakit barah hati adalah lima tahun. Namun, itu tidak bermakna anda hanya mempunyai lima tahun untuk hidup.

Sebabnya, jangka hayat diukur dengan jumlah pesakit yang dapat bertahan selama lima tahun setelah menjalani diagnosis penyakit ini.

Seberapa biasa barah hati?

Kanser hati adalah salah satu penyakit yang paling biasa dan lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita, terutama pada lelaki berusia lebih dari 50 tahun.

Semakin awal penyakit ini didiagnosis, semakin besar peluang pesakit untuk sembuh. Anda boleh mengurangkan peluang anda menghidap barah hati dengan mengurangkan faktor risiko anda.

Sila berjumpa doktor untuk maklumat lebih lanjut.