Pemakanan

Walaupun kelihatan sama, kelebihan vitamin D3 dengan vitamin D2 berbeza

Vitamin D sering disebut sebagai vitamin sinar matahari. Ya, anda boleh mendapatkan pengambilan vitamin D dengan berjemur pada waktu pagi secara rutin, selain mengambil makanan tambahan. Sekiranya anda memerlukan suplemen vitamin D, anda akan ditawarkan dua pilihan, iaitu vitamin D2 dan vitamin D3. Manfaat vitamin D3 dengan vitamin D2 mungkin sedikit berbeza. Jadi, apakah perbezaan lain antara keduanya? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa itu vitamin D2 dan vitamin D3?

Anda tentu sudah faham betul tentang vitamin D. Bagaimana dengan vitamin D2 dan D3? Ya, ternyata vitamin D2 dan vitamin D3 adalah bentuk lain dari vitamin ini. Vitamin D2 dikenal sebagai ergocalciferol, sementara vitamin D3 dikenal sebagai cholecalciferol.

Berdasarkan manfaatnya, kedua-duanya dapat meningkatkan kadar vitamin D dalam darah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perbezaan antara keduanya. Mari kupas mereka satu persatu.

1. Sumber makanan

Salah satu perbezaan antara dua jenis vitamin D ini dapat dilihat pada sumber makanan. Vitamin D2 umumnya berasal dari tumbuhan, jamur yang terdedah kepada cahaya UV (seperti jamur shitake), dan makanan yang diperkaya dengan vitamin ini. Sementara itu, vitamin D3 dapat dijumpai dalam makanan yang berasal dari haiwan.

Apabila anda berjemur pada waktu pagi, tubuh akan memproses vitamin D secara semula jadi dan sebahagian besarnya adalah dalam bentuk vitamin D3. Selain itu, vitamin D3 juga dapat diperoleh dari ikan berlemak, minyak ikan, kuning telur, mentega, dan makanan tambahan.

2. Penyerapan dalam badan

Apabila anda mengambil suplemen vitamin D2 dan D3 bersama-sama, kedua-dua jenis vitamin D ini tidak akan menyebabkan reaksi ubat negatif di dalam badan. Tubuh akan menyerap kedua-dua bentuk vitamin D ke dalam bentuk kalsitriol aktif yang sama.

Kerana vitamin D adalah vitamin larut lemak, tubuh akan menyimpan hasil penyerapan vitamin D2 dan D3 menjadi lemak. Ini bermakna, anda mesti memantau jumlah pengambilan vitamin D setiap hari untuk memastikannya seimbang dan normal dalam badan.

3. Manfaat vitamin D3 lebih berkesan daripada vitamin D2

Walaupun anda boleh mengambil suplemen vitamin D2 dan D3 dengan selamat pada masa yang sama, cara dan keberkesanan kedua-dua bentuk vitamin D ini berbeza.

Vitamin D3 terbentuk secara lebih semula jadi dalam tubuh manusia. Oleh itu, kelebihan vitamin D3 dapat meningkatkan kalsifediol (vitamin D dalam darah) dengan lebih berkesan, daripada vitamin D2.

Kajian terhadap 32 wanita mendapati bahawa setiap dos vitamin D3 hampir dua kali lebih berkesan untuk meningkatkan kadar kalsifediol daripada vitamin D2. Apabila tahap kalsifediol tinggi, maka ini menunjukkan bahawa simpanan nutrien badan anda mencukupi.

Apakah pengambilan vitamin D2 dan D3 harian yang disyorkan?

Merujuk pada Tingkat Kecukupan Nutrisi (RDA) oleh Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, keperluan harian vitamin D ialah 15 mikrogram (mcg) untuk wanita dan lelaki. Angka ini tentu saja merangkumi vitamin D2 dan D3 secara keseluruhan. Namun, jika dilihat dari berbagai sumber vitamin D yang biasa dikonsumsi, vitamin D yang diperoleh oleh tubuh cenderung didominasi oleh vitamin D3.

Dilihat dari pelbagai perbezaan yang ada, suplemen vitamin D3 cenderung lebih bermanfaat daripada vitamin D2. Ingat, berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai dos makanan tambahan yang sesuai dengan keadaan badan anda.

Selain itu, selalu jaga pengambilan vitamin D harian anda dengan memakan makanan yang merupakan sumber vitamin D, seperti ikan berlemak, susu, telur, mentega, dan cendawan. Pastikan badan anda mendapat pengambilan vitamin D dalam had normal atau tidak lebih atau tidak kurang untuk menjaga kesihatan anda.