Perubatan Herba dan Alternatif

Kandungan Pemakanan Agar-Agar dan Manfaatnya untuk Kesihatan: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Anda mungkin sudah biasa dengan jeli yang manis dan berwarna-warni. Selain menggoda lidah dengan tekstur kenyal, gelatin ternyata mempunyai sejumlah manfaat untuk sistem pencernaan, sistem imun, dan kesihatan keseluruhan.

Apa contohnya?

Apa itu gelatin?

Agar-agar (atau agar) adalah bahan seperti gel yang terbuat dari alga atau rumput laut. Bahan ini mengandungi karbohidrat kompleks dalam bentuk polisakarida yang diperoleh dari dinding sel beberapa jenis alga merah, terutama dari genus Gracilaria .

Dalam dunia masakan, agar sering ditambahkan pada resipi makanan sebagai penstabil atau pemekat. Bahan makanan ini biasanya juga merupakan alternatif daripada gelatin untuk produk vegan atau vegetarian.

Anda boleh mendapatkan gelatin di pasaran dalam bentuk serbuk, bar, serpihan, atau serat yang kelihatan sedikit lut sinar. Produk Agar biasanya lebih murah dan dapat diproses dengan lebih mudah.

Terdapat beberapa nama lain untuk agar-agar, seperti kanten Jepun, gelatin Jepun, dai choy goh , dan Rumput China . Bahan ini sangat popular dan anda boleh menemuinya dalam pelbagai makanan utama, makanan ringan yang sihat, hingga pencuci mulut.

Perbezaan antara gelatin dan gelatin

Pada pandangan pertama, gelatin kelihatan serupa dengan gelatin. Bezanya, agar berasal dari tumbuhan atau alga. Sementara itu, agar-agar dibuat dari tulang keras, tulang rawan, kulit, atau ikan yang direbus untuk menghasilkan kolagen.

Proses pemprosesan juga berbeza. Anda mesti mendidih agar-agar dalam suhu 85 darjah celsius sebelum dapat menggunakannya. Semasa memproses gelatin, anda hanya perlu merendam bahan ini ke dalam air suam untuk mencairkannya.

Agar yang diproses cenderung lebih kencang, kurang likat, dan kurang goyah jika dibandingkan dengan gelatin. Walaupun begitu, diproses menjadi lebih tahan terhadap suhu tinggi daripada gelatin yang kurang stabil.

Kandungan pemakanan agar

Melancarkan halaman Jabatan Pertanian AS dan beberapa sumber lain, berikut adalah kandungan nutrien 100 gram serbuk agar-agar biasa.

 • Tenaga: 0 kcal
 • Protein: 0 kcal
 • Karbohidrat: 100 gram
 • Protein: 0 gram
 • Serat: 100 gram

Keseluruhan kandungan agar terdiri daripada serat yang pada dasarnya merupakan karbohidrat kompleks. Walau bagaimanapun, bergantung pada produk agar yang anda beli, anda mungkin juga dapat pengambilan gula dan nutrien lain seperti:

 • protein,
 • vitamin B kompleks,
 • vitamin E,
 • kalsium,
 • besi,
 • natrium, dan
 • potasium.

Manfaat agar untuk kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah yang boleh anda perolehi daripada memakan agar-agar.

1. Membantu menurunkan berat badan

Di Jepun, agar rumput laut cukup popular sebagai bahan makanan untuk menurunkan berat badan. Sebenarnya, tidak sedikit yang menggunakan diet agar-agar dengan menggunakan agar agar berat badan impian mereka bertambah.

Manfaat tersebut mungkin berasal dari kemampuan agar dapat mengembang di saluran pencernaan anda. Ini menimbulkan rasa kenyang yang tahan lebih lama sehingga anda makan lebih sedikit daripada biasa.

2. Menurunkan kolesterol

Seperti serat pada umumnya, agar-agar tidak diserap oleh badan dan akan bergerak di sepanjang saluran pencernaan. Dalam perjalanan, serat dalam agar akan mengikat pelbagai bahan, termasuk kolesterol bebas.

Ikatan antara serat dan kolesterol menghalang penyerapan kolesterol ke dalam darah sehingga tahap kolesterol anda tetap stabil atau bahkan menurun. Selanjutnya, serat akan membawa kolesterol keluar dari badan melalui tinja.

3. Menjadi pencahar semula jadi

Dikenali sebagai pencahar semula jadi, gelatin mengembang di usus dan meningkatkan ketumpatan najis. Selama melalui saluran pencernaan, agar juga tidak akan rosak dan dapat bertahan tanpa mengalami banyak perubahan.

Pergerakan agar di saluran pencernaan akan menjadikan usus anda lebih aktif mendorong najis keluar. Berkat semua faedah ini, agar-agar dapat menjadi julap semula jadi bagi anda yang mengalami sembelit.

4. Membantu menangkis jangkitan

Agar yang diperbuat daripada rumput laut berpotensi melawan jangkitan. Sebabnya, tumbuhan laut mengandungi antioksidan, anti-alergen (terhadap pemicu alergi), dan bahan lain yang memerangi penyakit.

Satu kajian dalam jurnal PLOS SATU juga menyebutkan bahawa kandungan rumput laut berpotensi melawan virus dengan menghalangnya memasuki sel-sel tubuh. Walau bagaimanapun, faedah ini nampaknya masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Mengekalkan keseimbangan bakteria usus

Agar adalah prebiotik, yang merupakan jenis serat yang tidak dapat dicerna oleh tubuh. Setelah anda mengambil agar, serat di dalamnya akan bergerak ke usus untuk menjadi makanan bagi bakteria baik.

Semakin banyak bakteria baik dalam usus anda, semakin kecil kemungkinan bakteria jahat tumbuh. Salah satu bakteria jahat yang boleh anda hilangkan dengan cara ini adalah Helicobacter pylori , penyebab ulser gastrik dan duodenum.

6. Mengurangkan risiko barah

Pengambilan makanan berserat dapat mengurangkan risiko beberapa jenis barah. Dalam kajian di Jurnal Fikologi Gunaan , serat dalam rumput laut dapat mengurangkan jumlah estrogen sehingga menurunkan risiko barah payudara.

Memang, tidak banyak kajian yang berkaitan dengan manfaat agar dari jenis lain dalam mengurangkan risiko barah. Walaupun begitu, anda masih boleh memasukkan makanan ini ke dalam menu harian anda untuk mendapatkan kelebihan serat.

Kesan sampingan pengambilan agar

Semasa memproses gelatin, ikuti arahan penggunaan pada pembungkusan produk. Walaupun tidak beracun bagi tubuh manusia, kualiti gel dalam agar boleh menyebabkan beberapa kesan serius seperti:

 • senak,
 • gangguan esofagus,
 • cegukan juga
 • penurunan penyerapan vitamin dan mineral.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Terdapat juga kesan sampingan lain yang tidak disenaraikan di atas. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan mengenai kesan sampingan produk ini, anda boleh berjumpa doktor.