Kehamilan

11 pantang yang harus dielakkan untuk cepat hamil •

Ramai pasangan mungkin tidak memerlukan persediaan khas untuk hamil. Malah kehamilan mereka kadang-kadang berlaku secara tidak sengaja dan terancang. Ini adalah kisah yang berbeza bagi sebilangan pasangan yang perlu berjuang untuk hamil, termasuk mematuhi sebilangan pantang larang untuk hamil dengan cepat.

Apa pantang larang yang tidak boleh dilakukan untuk hamil dengan cepat?

Selain mengikuti petua untuk hamil dengan cepat, anda dan pasangan juga perlu mematuhi pantang larang atau larangan. Berikut adalah perkara yang tidak boleh anda lakukan sekiranya anda hamil.

1. Mengehadkan sesi seks hanya dalam tempoh subur

Mengetahui dengan tepat kapan waktu paling subur anda adalah penting untuk hamil dengan cepat, tetapi itu tidak bermakna anda harus menghadkan hubungan seks hanya pada masa ini.

Kajian dari jurnal Andrologi dan Urologi Terjemahan menyatakan bahawa terlalu lama tanpa hubungan seks sebenarnya dapat mengurangkan kualiti sperma lelaki.

Walaupun anda mahu tidak hadir, satu atau dua hari sudah cukup. Para penyelidik mengesyorkan melakukan hubungan seks sekitar tiga kali seminggu agar kualiti sperma terjaga.

2. Elakkan hubungan seks berjadual

Walaupun anda mempunyai rancangan untuk bercinta dalam masa subur, anda tetap harus fleksibel dengan jadual itu.

Terlalu banyak kepatuhan terhadap jadual sesi seks sekitar waktu ovulasi sebenarnya dapat memberi tekanan kepada pasangan anda untuk selalu memberikan prestasi terbaik mereka.

Selain itu, sebuah kajian dari Chungnam National University dari Korea Selatan mendapati bahawa kejadian disfungsi ereksi meningkat pada pasangan yang hanya melakukan hubungan seks berjadual daripada mereka yang melakukan hubungan seks biasa tetapi biasa.

Seks akan lebih berkualiti dan menyeronokkan jika dilakukan secara spontan. Terutama jika anda tidak mempunyai anak sama sekali. Mencari masa peribadi dengan pasangan anda pasti akan lebih mudah.

3. Penggunaan pelincir seks tanpa pandang bulu

Walaupun wanita dapat memberikan pelinciran semula jadi yang cukup, terutama pada masa ovulasi, tetapi kadang-kadang anda mungkin memerlukan pelincir untuk menjadikan seks lebih selesa.

Tetapi nampaknya, kebanyakan pelumas seks di pasaran mempunyai tahap pH yang dapat menurunkan kualiti sperma dan bahkan membunuhnya. Oleh itu, semasa program kehamilan, anda harus menjauhi produk yang satu ini.

Sekiranya anda ingin dilincirkan dengan baik, lakukan kaedah semula jadi seperti foreplay yang menarik untuk membentuk cecair serviks. Cecair ini memainkan peranan penting dalam membantu sperma berenang dan bertahan di dalam vagina.

Walaupun anda ingin menggunakan pelincir, gunakan pelincir seks dari bahan semula jadi untuk menjadikannya lebih selamat bagi cecair sperma.

4. Merokok

Tabiat merokok membawa sejumlah masalah kepada kesihatan, termasuk masalah kesuburan, baik pada lelaki dan wanita.

Kajian dari jurnal Penyelidikan dan Terapi Bioperubatan daripada 350 wanita menunjukkan bahawa merokok dapat mengurangkan kesuburan. Wanita yang merokok sukar hamil.

Begitu juga pada lelaki, Jason R. Kovac, pakar pembiakan lelaki dari Amerika Syarikat menyatakan bahawa lelaki yang merokok mempunyai lebih sedikit air mani dan sperma daripada bukan perokok.

5. Minum minuman keras

Tidak hanya selepas kehamilan, anda juga harus menjauhkan diri dari minum alkohol sejak program kehamilan.

Bukan hanya mengurangkan pengambilan alkohol, anda harus benar-benar berhenti minum minuman ini sepenuhnya. Menurut laman web Kesuburan Anda, sebilangan kecil alkohol boleh mempengaruhi kesuburan wanita.

Begitu juga pada lelaki, minum alkohol boleh menyebabkan mati pucuk, menurunkan libido, dan memburukkan lagi kualiti sperma.

6. Minum kopi terlalu banyak

Pantang minum kopi tidak hanya berlaku untuk mereka yang mengalami masalah pencernaan, tetapi juga bagi anda yang ingin hamil dengan cepat.

Sebenarnya, minum kopi dalam jumlah yang berpatutan tidak membawa masalah besar dalam merancang kehamilan. Namun, jika anda dan pasangan anda minum terlalu banyak kafein, ia boleh menyulitkan kehamilan.

Klinik Mayo mengesyorkan mengehadkan minum kopi jika anda hamil, yang tidak lebih dari dua cawan kopi sehari, atau maksimum 200 mg kafein.

Ini juga berlaku untuk minuman berkafein lain seperti teh, coklat, minuman ringan, dan minuman tenaga.

7. Menggunakan bekas plastik untuk makanan

Sekiranya anda ingin hamil dengan cepat, anda tidak boleh makan dari bekas plastik. Bukan kerana mereka mahu bergaya, tetapi kerana beberapa bahan plastik mengandungi BPA tinggi dan tidak sesuai sebagai bekas makanan.

BPA adalah bahan kimia yang beracun dan boleh mengganggu kesuburan lelaki dan wanita. Dalam kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Endokrinologi Antarabangsa , mendapati tahap BPA yang tinggi pada 98% pasangan yang tidak subur.

Tidak hanya dalam bekas makanan, BPA tinggi juga diperoleh dari tin makanan atau minuman.

Oleh itu, jika anda merancang untuk hamil, seboleh-bolehnya elakkan makan dan minum dari bekas makanan plastik. Di samping itu, elakkan makanan segera dan minuman yang dijual dalam bungkusan plastik atau tin.

Sekiranya anda harus menggunakan bekas plastik, baca label dan pilih produk yang berlabel Gred makanan dan tidak dibuat dari plastik kitar semula. Tanda kitar semula biasanya terdapat di bahagian bawah bungkusan dalam bentuk simbol 3 atau 7 dalam segitiga.

8. Makan ikan dengan kandungan merkuri yang tinggi

Makan ikan dari laut adalah sumber omega-3 yang baik. Namun, malangnya kualiti laut hari ini telah tercemar oleh sisa merkuri.

Sebilangan ikan menyerap cukup banyak merkuri ke dalam tubuh mereka, seperti halibut tuna, ikan todak, ubin, ikan tenggiri, bass laut, bass laut bergaris, marlin, ikan biru.

Anda harus menjauhkan diri dari memakan ikan ini semasa program kehamilan, dan menggantinya dengan ikan yang rendah merkuri.

Ikan yang rendah merkuri tetapi tinggi asam lemak Omega-3 termasuk ikan bilis, ikan pelangi, salmon, ikan daging putih, sardin, kepiting, udang, dan sotong. Anda juga boleh mencuba ikan air tawar seperti ikan mas, mujair, atau ikan keli.

Garis panduan dari Persatuan Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) menyatakan bahawa makanan laut rendah merkuri harus dimakan tidak lebih dari 12 ons seminggu.

9. Terlalu gemuk atau kurus

Melancarkan Kesihatan Wanita, wanita yang terlalu kurus, iaitu mempunyai BMI rendah 18.5 atau kurang, dapat menghalang pengeluaran hormon estrogen, sehingga sukar untuk menghasilkan telur secara teratur.

Namun, sebaliknya, terlalu gemuk juga tidak baik. Wanita dengan indeks jisim badan lebih dari 30 sebenarnya menghasilkan hormon estrogen yang berlebihan sehingga tubuh kemudian membatasi pengeluaran telur.

10. Tekanan yang berpanjangan

Pernahkah anda merasakan bahawa semakin sukar anda hamil, semakin anda gagal? Ini mungkin kerana anda tertekan dan tertekan untuk segera hamil.

Anda perlu tahu bahawa tekanan adalah pantang larang yang paling penting untuk anda hindari agar dapat hamil dengan cepat. Menurut penyelidikan yang dipetik oleh laman web Stony Brook Medicine, tekanan yang berpanjangan boleh mengganggu sistem pembiakan wanita.

Namun, perkara ini masih diperdebatkan. Adakah tekanan menyebabkan kegagalan mengandung atau sebaliknya, kegagalan mengandung menyebabkan pasangan suami isteri menjadi tertekan.

11. Mengambil ubat tertentu

Sekiranya anda mengambil ubat semasa cuba hamil, berbincanglah dengan doktor anda tentang mana yang boleh anda teruskan dan mana yang harus dihentikan.

Sejumlah ubat menjadi pantang larang untuk program hamil. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menghentikan ubat-ubatan ini sendiri, doktor anda akan menetapkan alternatif yang lebih selamat.

Bukan hanya pada wanita. Melancarkan Klinik My Cleveland, ubat seperti antibiotik, antijamur, dan kemoterapi juga dapat mengurangkan pengeluaran sperma pada lelaki.