Kesihatan jantung

Makanan dan Buah-buahan yang Disyorkan untuk Hati Bengkak •

Jantung atau kardiomegali yang bengkak sebenarnya bukan jenis penyakit, tetapi merupakan gejala penyakit tertentu.Keadaan ini biasanya berlaku kerana lemahnya otot jantung, penyakit jantung koronari, masalah injap jantung, aritmia, atau kehamilan. Jantung bengkak dapat diubati dengan merawat penyebabnya. Walau bagaimanapun, mengamalkan diet yang sihat dapat membantu mengatasi keadaan ini. Terdapat beberapa jenis buah dan makanan yang baik untuk jantung yang bengkak. Ada apa-apa?

Jenis buah untuk merawat jantung yang bengkak

Berikut adalah beberapa jenis buah yang boleh anda makan untuk membantu merawat keadaan jantung yang bengkak, iaitu:

1. Buah sitrus, seperti jeruk dan lemon

Buah sitrus adalah sekumpulan buah yang mempunyai kandungan antioksidan yang cukup tinggi. Sebenarnya, kulit buah sitrus seperti jeruk dan lemon mengandungi tahap antioksidan semula jadi yang lebih tinggi seperti flavonoid, asid askorbik, dan karotenoid daripada bahagian buah yang lain, seperti biji atau daging buah.

Antioksidan adalah salah satu nutrien yang mempunyai pengaruh yang baik terhadap kesihatan jantung. Sebabnya, memakan buah yang kaya dengan antioksidan dapat bermanfaat untuk mengurangkan pelbagai risiko penyakit kardiovaskular, termasuk jantung yang bengkak.

Nutrien ini akan lebih baik jika anda dapat dari buah segar. Ini kerana makanan tambahan yang biasanya anda ambil tidak akan mengandungi nutrien lengkap seperti sayur-sayuran atau buah-buahan segar. Oleh itu, buah yang satu ini sesuai untuk membantu mengatasi jantung yang bengkak.

2. Beri

Satu jenis buah yang juga baik untuk jantung yang bengkak adalah buah beri. Ini kerana buah-buahan ini mengandungi antosianin, yang merupakan sebatian semula jadi yang berfungsi memberi warna merah, ungu, dan biru pada buah-buahan dan sayur-sayuran.

Nah, antosianin yang anda dapati dalam buah beri ini dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung dan mengurangkan risiko anda menghidap penyakit jantung. Oleh itu, anda yang mengalami jantung yang bengkak juga boleh memakan buah ini untuk mengatasinya.

3. Buah alpukat

Anda juga boleh makan alpukat untuk merawat jantung yang bengkak. Sebabnya, alpukat mengandungi lemak sihat yang dapat membantu anda memenuhi keperluan harian anda tanpa perlu makan lemak tepu. Makan terlalu banyak lemak tepu tidak baik untuk kesihatan jantung.

Sebenarnya, para pakar mengesyorkan mengambil satu alpukat setiap hari untuk mengurangkan risiko mengalami pelbagai masalah kesihatan jantung. Bukan hanya itu, alpukat juga dapat mengurangkan pelbagai faktor risiko pembengkakan jantung, seperti tekanan darah tinggi.

Makanan selain buah untuk jantung yang bengkak

Selain buah yang baik untuk jantung yang bengkak, terdapat beberapa jenis makanan lain yang boleh anda makan untuk merawat keadaan ini, termasuk:

1. Sayuran hijau

Untuk mengatasi jantung yang bengkak, anda bukan sahaja disarankan makan buah, tetapi juga sayur-sayuran. Jenis sayur-sayuran yang baik untuk jantung adalah bayam, kangkung, dan pelbagai sayuran hijau yang lain. Sayuran ini sangat kaya dengan vitamin, mineral, dan antioksidan.

Sebenarnya, sayuran hijau mengandungi vitamin K yang dapat melindungi arteri. Kemudian, sayur-sayuran hijau juga kaya dengan nitrat yang baik untuk menurunkan tekanan darah, mengurangkan kekakuan pada arteri, dan meningkatkan fungsi sel di dinding saluran darah.

Oleh itu, cubalah selalu memasukkan sayur-sayuran hijau dalam makanan harian anda. Dengan cara itu, keadaan jantung anda akan lebih sihat.

2. Produk tenusu

Salah satu jenis makanan yang juga baik untuk jantung yang bengkak selain buah adalah produk tenusu. Sebenarnya, Harvard Health menyatakan bahawa pengambilan produk tenusu dua kali sehari dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit yang berkaitan dengan jantung, termasuk strok.

Oleh itu, anda boleh menggunakan produk tenusu seperti keju, yogurt, dan produk lain jika anda ingin menjaga kesihatan jantung anda. Lebih baik, pilih produk tenusu yang rendah lemak atau tidak mempunyai kandungan lemak sama sekali.

Walau bagaimanapun, semasa memilih produk tenusu, pastikan anda telah membaca ramuannya dengan teliti. Sebabnya, terdapat beberapa produk yang mempunyai kandungan natrium lebih dari 5 peratus. Sementara itu, pengambilan natrium terlalu banyak dapat meningkatkan risiko jantung bengkak.

strok

3. Ikan

Ikan yang mengandungi asid lemak omega-3 seperti salmon, tuna, dan makarel adalah jenis ikan yang baik untuk meningkatkan kesihatan jantung. Sebabnya, makan ikan secara berkala dapat membantu mengurangkan pelbagai faktor risiko masalah kesihatan jantung.

Buktinya, memakan ikan jenis ini dapat membantu menurunkan kadar kolesterol, trigliserida, gula darah puasa, hingga tekanan darah sistolik. Oleh itu, makan ikan dengan asid lemak omega-3 juga dapat mengurangkan risiko kolesterol tinggi, strok, obesiti, dan diabetes.

Selain makan ikan, anda juga boleh mendapat manfaat daripada asid lemak omega-3 melalui suplemen minyak ikan. Mengambil suplemen ini juga boleh memberi kesan positif kepada kesihatan jantung anda.

4. Kacang

Bukan hanya buah, beberapa jenis kacang, seperti kacang almond dan walnut juga baik untuk jantung yang bengkak. Setiap jenis kacang mempunyai faedah tersendiri untuk kesihatan jantung anda.

Contohnya, badam mengandungi lemak dan serat yang sihat yang baik untuk melindungi jantung dari pelbagai penyakit. Bukan hanya itu, kacang ini juga dapat membantu mengawal kadar kolesterol dalam darah.

Sementara itu, walnut dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat hingga 16%. Bukan hanya itu, kacang jenis ini juga dapat menurunkan tekanan darah diastolik sekaligus mengurangkan tekanan oksidatif dan keradangan dalam badan. Mengurangkan risiko ini dapat membantu meningkatkan kesihatan jantung.