Kesihatan kulit

Bingung Memilih Pelindung Matahari Terbaik? Inilah 3 Titik Rujukan Penting!

Melindungi badan dari sinaran UV yang boleh merosakkan kulit mesti dilakukan setiap hari. Pelbagai produk pelindung matahari di pasaran bersaing untuk menawarkan kelebihannya sehingga sering menimbulkan kekeliruan ketika memilih. Walau bagaimanapun, pada asasnya pelindung matahari Yang terbaik mempunyai beberapa kriteria penting yang perlu dipenuhi.

pelindung matahari untuk kulit berminyak, misalnya, tentu saja berbeza dengan pelindung matahari untuk kulit kering atau sensitif. Jadi bagaimana anda memilih? pelindung matahari untuk setiap jenis kulit? Lihat petua dalam ulasan berikut.

Mengenai pelindung matahari dan kriteria untuk memilihnya

pelindung matahari adalah produk penjagaan kulit yang berfungsi dengan menembusi lapisan atas kulit untuk menyerap cahaya matahari seperti span. Produk ini mengandungi pelbagai bahan kimia aktif yang bertindak sebagai penghalang sinaran UV ke kulit.

Terdapat dua jenis pelindung matahari, itu dia pelindung matahari bahan kimia dan mineral. Bahan biasa terdapat di pelindung matahari secara kimia, iaitu avobenzone, oxybenzone, dan octocrylene, sementara pelindung matahari Mineral itu terbuat dari titanium dioksida dan zink oksida.

Sebatian di pelindung matahari Bahan kimia pada umumnya tidak berwarna dan terasa ringan pada kulit. Sebatian ini hanya dapat menapis sinar UVB, tetapi sekarang terdapat banyak produk yang juga melindungi kulit dari sinar UVA.

Terdapat beberapa kriteria yang perlu anda pertimbangkan dalam memilih pelindung matahari terbaik, iaitu:

  • Jenis pelindung matahari. pelindung matahari Mineral dan bahan kimia mempunyai kesan yang berbeza pada kulit.
  • Bahan aktif ditambah. pelindung matahari Untuk kombinasi, kulit normal, kering, dan berminyak, tentu saja, ia mengandungi bahan aktif yang berbeza.
  • Tekstur dan kelikatan. Pemilik kulit normal boleh menggunakan pelindung matahari dengan tekstur krim atau gel, tetapi tidak semestinya untuk jenis kulit yang lain.
  • Spektrum pelindung matahari.pelindung matahari Yang terbaik adalah spektrum luas (spektrum luas). Ia bermaksud pelindung matahari Ia dapat menyekat sinar UVA dan UVB pada masa yang sama.
  • sifat komedogenik. Comedogenic adalah kemungkinan produk menyumbat liang. pelindung matahari untuk kulit yang mudah berjerawat, idealnya bukan komedogenik.
  • Faktor Perlindungan Matahari (SPF). Pelindung matahari SPF berbeza-beza, mulai dari 15, 30 hingga 50. Jumlah SPF menentukan kemampuannya untuk menyaring cahaya matahari.

Petua memilih pelindung matahari terbaik

Walaupun dapat melindungi kulit dari paparan sinar matahari, beberapa bahan di dalamnya pelindung matahari mungkin tidak sesuai untuk anda yang mempunyai masalah kulit tertentu. Oleh itu, pastikan anda mengetahui kriteria a pelindung matahari sebelum anda membelinya.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda periksa sebelum membeli pelindung matahari.

1. pelindung matahari untuk kulit yang berminyak dan rawan jerawat

pelindung matahari Mineral dan bahan kimia sama selamat untuk semua jenis kulit. Walau bagaimanapun, pelindung matahari Mineral dengan titanium dioksida dan zink oksida dianggap lebih mesra bagi pemilik kulit berminyak dan rawan jerawat.

Ini adalah kerana pelindung matahari mineral cenderung menyebabkan reaksi alahan daripada pelindung matahari bahan kimia. Malah pemilik kulit yang rawan jerawat tidak perlu risau tentang risiko interaksi antara bahan kimia di kulit pelindung matahari dengan kulit yang meradang.

Pemilik kulit berminyak dan rawan jerawat juga disarankan untuk menggunakan pelindung matahari berasaskan air, bukan minyak. Ini supaya bahan pelindung matahari Mudah diserap ke dalam kulit dan tidak menyumbat liang. Jenis produk ini biasanya dalam bentuk gel yang jelas.

pelindung matahari dalam rangkaian penjagaan kulit, kulit berminyak dan rawan jerawat dengan idealnya juga tidak komedogenik. Maksudnya, produk ini telah dirancang sedemikian rupa sehingga tidak menyumbat liang dan mencetuskan pembentukan jerawat.

Jangan lupa untuk memeriksa kandungan SPF. pelindung matahari dengan SPF 15 sudah dapat melindungi kulit berminyak dari sinar matahari. Walau bagaimanapun, anda harus memilih produk dengan SPF 30 dan ke atas untuk perlindungan yang optimum.

2. pelindung matahari untuk kulit kering dan sensitif

Sekiranya jenis kulit anda kering atau sensitif, anda harus lebih mengetahui cuaca panas atau sejuk. pelindung matahari terbaik untuk kulit kering dan sensitif akan sangat membantu anda dalam mencegah kulit yang pecah dan jengkel.

Produk pelindung matahari yang disyorkan untuk pemilik kulit kering dan sensitif diperbuat daripada mineral. Sebabnya, titanium dioksida adalah mineral semula jadi yang mampu memantulkan sinaran UV dan tidak akan terurai di bawah sinar matahari.

Sementara itu, zink oksida adalah mineral sintetik yang tugasnya menguraikan haba dan tenaga yang dikeluarkan oleh sinar UV, dan menyekat sinaran suria agar tidak menjauh dari kulit bahkan sampai ke permukaan kulit.

Kedua-dua mineral ini juga cenderung menyebabkan reaksi alahan kerana tidak menembusi kulit. Inilah sebabnya pelindung matahari Mineral adalah pilihan terbaik untuk kanak-kanak dan orang yang mempunyai kulit yang lebih mudah terdedah kepada kerosakan akibat cahaya matahari.

Pilih pelindung matahari Mineral dengan bahan aktif pelembap seperti asid hyaluronik. Anda juga disyorkan untuk memilih pelindung matahari dalam bentuk krim atau losyen, kerana tekstur yang lebih tebal dapat melindungi dan melembapkan kulit pada masa yang sama.

Sebaliknya, elakkan produk yang mengandungi para-aminobenzoic (PABA), dioxybenzone, oxybenzone, atau sulisobenzone. Elakkan juga pelindung matahari yang mengandungi alkohol, wangian, dan pengawet yang berlebihan.

3. pelindung matahari untuk kulit normal

Pemilik kulit normal tanpa masalah tertentu pada wajah mungkin lebih baik dalam mencari pelindung matahari terbaik. Ini kerana kulit normal lebih mudah disesuaikan dengan tekstur, kandungan, dan sifat lain produk penjagaan kulit.

Awak boleh pilih pelindung matahari mineral dan kimia, sama ada dengan tekstur gel, krim, atau losyen. Cukup sesuaikan bahan aktif di dalamnya dengan sasaran yang ingin anda capai. Contohnya, memilih pelindung matahari dengan asid hyaluronik untuk menambahkan kelembapan tambahan.

4. pelindung matahari untuk kulit kombinasi

Produk penjagaan kulit untuk kulit kombinasi umumnya disesuaikan dengan watak kulit pengguna. Contohnya, anda yang mempunyai Zon-T berminyak perlu menyediakan produk penjagaan kulit untuk kulit berminyak, termasuk pelindung matahari.

menggunakan pelindung matahari mineral di kawasan muka yang kering, berminyak, atau mempunyai masalah kulit tertentu. Kawasan berminyak biasanya tertumpu pada dahi, hidung, dan dagu (Zon-T), sementara kawasan kering dijumpai di pipi dan di sekitar mata.

Penting untuk dipilih pelindung matahari tidak komedogenik kerana orang yang mempunyai kulit kombinasi biasanya menghadapi masalah komedo, terutama di kawasan berminyak. Jangan gunakan pelindung matahari malah lebih teruk lagi masalah blackhead anda.

Anda mungkin perlu mencuba beberapa jenis pelindung matahari sebelum mendapat yang terbaik. Ini adalah perkara semula jadi. Namun, kulit kombinasi adalah gabungan beberapa jenis kulit yang memerlukan perhatian lebih.

Semasa memilih pelindung matahari, yang penting untuk melihat kandungan, tekstur, sifat komedogenik, dan kemampuannya melindungi kulit. Sekiranya anda mengalami masalah, anda juga boleh berjumpa doktor untuk mencari produk pelindung matahari betul.