Kecergasan

Antara Running dan Plank, Mana Yang Paling Berkesan dalam Membakar Kalori?

Latihan tidak dapat dipisahkan dalam usaha menurunkan berat badan. Tujuannya, terutama jika tidak mendapat berat badan yang ideal. Jadi sukan mana yang lebih kerap anda lakukan, bermain papan atau berlari? Dari keduanya, yang manakah membakar kalori paling banyak dalam badan? Inilah penjelasannya.

Berapa banyak kalori yang dibakar semasa berlari?

Berdasarkan pengiraan dari laman web kesihatan WebMD, anda yang beratnya 60 kilogram (kg) boleh membakar sebanyak 80 kkal ketika anda berlari dalam 10 minit. Sekiranya anda berlari dalam masa 30 minit, anda berjaya membakar kalori sebanyak 240 kkal.

Menurut dr. Daniel V. Vigil, seorang Profesor Sains Kesihatan dari David Geffen School of Medicine di UCLA mengatakan bahawa apabila anda berlari sejauh 1.6 kilometer (km), anda akan membakar 100 kalori. Walau bagaimanapun, ini bergantung pada berat setiap orang.

Menurut jadual yang disusun oleh The American Council on Exercise, orang yang beratnya sekitar 60-63 kg dapat membakar kalori hingga 13.2 kcal per minit ketika berlari. Oleh itu, semasa anda berlari selama sepuluh minit, anda berjaya membakar 132 kkal kalori. Dalam 30 minit, kalori yang dibakar ialah 396 kcal.

Masih menurut dr. Waspada dalam Healthline, jika anda ingin membakar 400 kkal dalam satu jam, anda dapat berlari sejauh 6,4 km. Ini dengan catatan anda dapat menempuh jarak 1.6 km dalam 15 minit.

Sekiranya anda mahu membakar 400 kkal hanya dalam 30 minit, anda perlu berlari sejauh 6.4 km dalam 7 minit 30 saat. Oleh itu, kelajuan anda tidak mempengaruhi kalori yang anda gunakan, walaupun anda memerlukan lebih banyak masa.

Bolehkah papan juga membakar kalori sebanyak berlari?

Seperti yang dilaporkan oleh Health, papan boleh membakar kalori badan anda sebanyak 12 kcal setiap pusingan. Babak yang dimaksudkan adalah ketika anda melakukan pergerakan papan seperti berdiri dengan kaki anda selebar pinggul, bengkokkan badan anda sehingga telapak tangan anda menyentuh lantai. Tanpa menggerakkan kaki anda, tekan tangan ke hadapan menggunakan otot perut anda. Terus panjangkan kedua tangan ke hadapan sehingga diregangkan ke kedudukan papan yang memanjang.

Selepas itu, seret tangan anda ke belakang (seperti memijak kaki) ke arah jari kaki sehingga anda kembali ke posisi awal, sambil tetap mengetatkan otot perut anda. Sekiranya anda dapat melakukannya sehingga 10 kali, itu bermakna anda telah membakar 120 kkal.

Berdasarkan pengiraan kalkulator latihan dari Myfitnesspal, anda yang mempunyai berat 60 kg boleh membakar sebanyak 30 kkal ketika anda memegang papan.

Jadi, mana yang lebih baik?

Berlari membakar lebih banyak kalori daripada papan dalam jumlah masa yang sama. Senaman yang membakar kalori paling banyak adalah lebih berkesan bagi anda yang ingin menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, berjalan atau papan mempunyai kelebihan dan kekurangannya.

Pada dasarnya berjalan melatih daya tahan jantung dan paru-paru dalam penggunaan oksigen. Sementara papan memberi tumpuan kepada latihan kekuatan otot. Namun, tidak mustahil kedua-duanya dapat melatih kecergasan jantung dan paru-paru dan kekuatan otot pada masa yang sama dengan kombinasi pergerakan yang betul.

Anda juga harus konsisten dan bersenam secara teratur jika anda ingin menurunkan berat badan dengan cepat. Jadi, anda tidak boleh memilih jenis senaman hanya berdasarkan berapa banyak kalori yang boleh anda bakar. Sekiranya anda berlari, anda akan membakar lebih banyak kalori, tetapi anda tidak mempunyai masa untuk berlari di luar dan tidak mempunyai apa-apa treadmill, papan yang lebih baik di rumah.