Kesihatan pernafasan

Selsema dan Selsema Membuat Anda Lemah, Berapa Lama Anda Beristirahat di Rumah?

Anda dinasihatkan untuk tidak masuk atau berhenti kerja dan berehat di rumah ketika anda demam atau selesema. Selain mudah disebarkan kepada orang lain, pelbagai gejala selesema dan selesema boleh sangat mengganggu dan mengganggu aktiviti harian anda. Jadi, berapa lama masa rehat sehingga anda dapat kembali bekerja? Inilah penjelasannya.

Rehatlah di rumah apabila anda menghidap selesema dan selsema untuk mengelakkan penularan penyakit

Anda mungkin berfikir bahawa anda baru-baru ini menghidap selesema dan selesema kerana anda hanya mengalami simptom selesema dan selesema sekarang, seperti hidung tersumbat dan berair, demam, dan sakit kepala.

Sebenarnya, penularan virus yang menyebabkan selesema bahkan boleh berlaku sebelum gejala muncul. Ya, anda boleh menyebarkan selesema sebelum anda menghidap selesema.

Menurut Margarita Rohr, MD, pakar perubatan dalaman di NYU Langone Health, penularan selesema berlangsung sekurang-kurangnya 5 hingga 7 hari selepas gejala selesema bermula.

Penularan ini dapat bertahan lebih lama pada kanak-kanak dan orang yang sistem kekebalannya lemah, sehingga lebih dari tujuh hari.

Penyebaran selesema bermula apabila anda mula demam.

Walaupun anda belum mempunyai gejala selesema, zarah-zarah udara yang mengandungi virus selesema sudah dapat menular ke orang lain ketika anda batuk, bersin, atau bercakap.

Sebabnya, percikan air liur udara yang mengandungi virus boleh merebak sejauh empat meter dari jangkauan.

Inilah sebabnya, selesema adalah penyakit yang paling mudah disebarkan dan disebarkan kepada orang lain.

Oleh itu, berapa lama saya perlu berehat di rumah sebelum dapat kembali bekerja selepas saya selesema?

Walaupun kesannya remeh, selesema dan selsema tidak boleh dipandang rendah. Penyakit ini sangat mudah menular kepada orang lain, terutamanya jika orang di sekitar anda mempunyai sistem imun yang lemah.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) mengesyorkan agar anda berehat dari kali pertama anda merasakan simptom sehingga 24 jam selepas demam hilang, tanpa mengambil ubat penurun demam.

Namun, jika demam anda reda setelah mengambil ubat penurun demam, seperti ibuprofen atau paracetamol, tetapi demam itu kembali setelah ubatnya hilang, anda sebenarnya tidak pulih sepenuhnya.

Ini bermaksud bahawa anda masih boleh menyebarkan penyakit ini kepada orang lain.

Seberapa cepat anda sembuh dari selesema atau selesema bergantung pada sistem imun setiap orang.

Sebilangan orang yang mendapat selesema memerlukan sekurang-kurangnya 7 hingga 10 hari untuk menjadi lebih baik.

Gejala selesema hanya boleh berlangsung beberapa hari, tetapi biasanya sisa-sisa penyakit ini berlangsung lebih dari dua minggu.

Semakin teruk simptomnya, semakin lama anda terpaksa berehat di rumah

Pakar umumnya bersetuju bahawa penghidap selesema harus menghabiskan lebih banyak masa di rumah jika mereka mengalami gejala yang teruk, seperti batuk kahak, muntah, cirit-birit, demam, atau keletihan.

Sebabnya, gejala ini kemungkinan besar akan menular kepada orang lain. Segera berjumpa doktor sekiranya simptom selesema anda tidak hilang.

Ini kerana dikhuatiri mungkin terdapat jangkitan sekunder atau komplikasi tertentu pada sistem pernafasan anda, misalnya radang paru-paru atau penyakit pernafasan lain.

Sekiranya anda mempunyai selesema yang menjengkelkan, tinggal di rumah sekurang-kurangnya sehingga demam anda reda.

Selain mencegah penularan, ini bertujuan untuk mempercepat proses penyembuhan dan pemulihan anda.

Pilih makanan yang baik untuk dimakan ketika anda mengalami pilek, seperti sup hangat, pisang, atau madu untuk mempercepat proses penyembuhan.

Jangan lupa untuk mendapat rehat yang cukup sehingga anda dapat kembali ke kesihatan dan aktiviti seperti biasa.