Gigi dan Mulut

Gusi yang bengkak menjadikannya sukar untuk dimakan? Mari Atasi Cara Mudah Ini

Gusi bengkak boleh disebabkan oleh pelbagai keadaan, yang paling umum adalah radang gusi, atau boleh menjadi jangkitan kulat atau virus.

Gusi yang bengkak ini perlu dirawat secepat mungkin, jika tidak, ia boleh mengganggu makan anda, menyebarkan jangkitan ke gigi anda, dan bahkan membengkak. Jadi, jangan memandang rendah gusi bengkak. Inilah kaedah mudah untuk mengatasi masalah gusi yang bengkak.

Atasi gusi yang bengkak dengan berjumpa doktor

Dari segi perubatan, doktor akan memeriksa simptomnya terlebih dahulu dan mencari penyebabnya terlebih dahulu. Sekiranya perlu, anda diminta untuk mengambil sinar-X rongga mulut. Ujian darah juga perlu dilakukan untuk mengetahui sama ada jangkitan telah berlaku atau tidak.

Rawatan yang akan diberikan bergantung kepada penyebab gusi bengkak itu sendiri. Sekiranya anda menghidap radang gusi, anda akan diberi ubat kumur untuk mengurangkan plak pada gigi anda.

Sekiranya terdapat jangkitan, antibiotik akan diberikan untuk jangka waktu tertentu. Sementara itu, untuk mengatasi kesakitan, anda akan diberi ubat penahan sakit seperti paracetamol dan ibuprofen.

Sekiranya kes gusi bengkak sangat teruk, misalnya penyebabnya adalah gingivitis kronik, pembedahan mungkin menjadi jalan keluarnya.

Rawatan alternatif di rumah untuk pemulihan yang cepat

Sumber: Doktor Gigi Greensboro

Selain menggunakan ubat, terdapat beberapa rawatan di rumah yang boleh anda lakukan sehingga gusi yang bengkak dapat sembuh dengan cepat. Kaedah alternatif ini termasuk:

  • Jangan sikat atau flos dengan kuat atau bergerak pantas. Pergerakan harus lembut sehingga dapat menenangkan tisu gusi yang bengkak.
  • Berkumur dengan larutan air garam untuk membersihkan mulut bakteria
  • Minum banyak air. Air akan merangsang pengeluaran air liur yang dapat membantu melemahkan bakteria penyebab penyakit di rongga mulut.
  • Elakkan perengsa, yang merupakan penyelesaian yang mudah menjengkelkan seperti pencuci mulut yang kuat, alkohol dan tembakau.
  • Sejukkan pipi anda untuk mengurangkan bengkak