Pemakanan

5 Kebaikan Makan Timun pada Malam untuk Kesihatan

Ketika kelaparan melanda pada waktu malam, memilih makanan ringan tidak boleh sembrono jika anda tidak mahu menambah berat badan. Untuk lebih sihat, makan buah boleh menjadi pilihan yang tepat. Salah satunya ialah timun yang kaya dengan khasiat dan boleh dimakan pada waktu malam.

Selain menyegarkan, menggantikan makanan ringan pada waktu malam dengan memakan timun juga menawarkan pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh anda, anda tahu.

Kebaikan makan timun pada waktu malam

Biasanya hanya sebagai makanan sampingan untuk nasi goreng atau dimakan sebagai sayur-sayuran segar, anda mungkin mula berminat memakan timun sebagai makanan ringansetelah mengetahui faedah berikut.

Timun mengandungi antioksidan

Sumber: Blog Masakan Perak

Timun mengandungi antioksidan, termasuk flavonoid, tanin, dan triterpen. Antioksidan adalah bahan kimia yang membantu melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Perlu diingat, tahap radikal bebas yang tinggi dalam tubuh akan menyebabkan tekanan oksidatif yang dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit seperti barah dan penyakit autoimun.

Oleh itu, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan antioksidan seperti timun akan menjauhkan anda dari risiko ini.

Timun menjauhkan badan dari masalah dehidrasi

Satu timun terdiri daripada sekitar 96% air. Air sendiri mempunyai peranan yang sangat penting dalam menjaga kesihatan tubuh anda.

Air membantu memudahkan pengedaran nutrien dan pembuangan sisa yang tidak diingini dari badan. Apabila badan terhidrat dengan betul, prestasi fizikal dan sistem metabolik dapat berfungsi dengan lebih optimum.

Timun membantu mengekalkan berat badan

Mungkin anda bimbang makanan ringan yang anda makan pada waktu malam akan menaikkan berat badan anda, tetapi anda tidak perlu risau sekiranya anda memakan timun.

Kerana walaupun mengandungi banyak air, timun hanya mengandungi 14 kalori yang memakan kurang dari satu persen dari jumlah kalori yang diperlukan setiap hari.

Dengan kandungan airnya, timun dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Dengan timun itu membantu anda makan dengan bahagian yang lebih terhad.

Walaupun ketumpatan tenaga dikelaskan sebagai sangat rendah, timun dapat mempermudah bagi anda yang ingin menurunkan berat badan.

Timun mengawal tahap gula dalam darah

Ternyata, timun juga berpotensi untuk mengawal kadar gula darah di dalam badan. Ini dapat dilihat dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Penyelidikan Ilmiah.

Kajian ini dilakukan dengan memberikan potongan timun kepada sekumpulan tikus diabetes. Hasilnya, tikus yang memakan lebih banyak timun berjaya menurunkan kadar glukosa dalam badan.

Penyelidikan lain yang dilakukan dengan tabung uji juga menunjukkan kemungkinan timun sebagai buah yang dapat mengurangkan tekanan oksidatif yang berkaitan dengan komplikasi diabetes.

Namun, kajian lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk benar-benar membuktikannya.

Timun meningkatkan pencernaan

Kadang-kadang ketika kelaparan melanda pada waktu malam, anda mungkin cenderung menginginkan makanan manis atau tinggi garam. Tidak jarang makanan ini juga membuat anda sakit perut dan sukar membuang air besar pada keesokan harinya.

Mengganti menu makanan ringan anda pada waktu malam dengan timun tidak hanya mengurangkan keinginan untuk makanan yang tidak sihat, tetapi juga membantu meningkatkan pencernaan.

Dengan kandungan seratnya, timun akan membantu pergerakan usus ketika mencerna makanan yang kemudian dapat membuat pergerakan usus lebih teratur.

Sebelum makan timun yang kaya dengan khasiat pada waktu malam

Timun sememangnya menyegarkan dan memberikan pelbagai kebaikan untuk tubuh. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengonsumsi timun secara berlebihan.

Seperti yang telah dijelaskan, timun mempunyai kandungan air yang sangat tinggi. Makan timun dalam jumlah besar pada waktu malam mungkin membuat anda merasa tidak selesa ketika tidur kerana boleh menyebabkan keinginan untuk membuang air kecil.

Untuk mengelakkan ini, anda tidak boleh minum terlalu banyak air setelah makan timun pada waktu malam.

Bagi anda yang menjalani rawatan diabetes, tidak digalakkan makan timun. Sebabnya, timun dapat menurunkan kadar gula anda.

Sekiranya anda makan timun terlalu banyak semasa rawatan, kadar gula darah anda dapat turun dengan segera, ini akan menyebabkan anda berisiko mendapat komplikasi diabetes seperti hipoglikemia.

Berunding lagi dengan doktor anda untuk mengetahui menu makanan yang tepat sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu seperti alahan dan sebagainya.

Makan timun pada waktu malam memang sihat, tetapi anda masih perlu mengawalnya!