Diabetes

Cara Meningkatkan Gula Darah Apabila Anda Mengalami Hipoglikemia

Seseorang yang menunjukkan tanda-tanda kadar gula darah rendah atau juga dikenali sebagai hipoglikemia, perlu mengetahui cara meningkatkan kadar gula darah dengan cepat. Terutama bagi anda yang mengalami hipoglikemia berulang (hipoglikemia reaktif). Sebabnya, hipoglikemia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang mengancam nyawa yang memerlukan rawatan kecemasan. Bagaimana cara menaikkan gula dalam darah dengan cepat? Adakah terdapat makanan yang meningkatkan gula darah yang harus dimakan?

Cara menaikkan gula darah ketika menghidap hipoglikemia

Hipoglikemia adalah keadaan apabila tahap gula darah seseorang berada di bawah gula darah normal. Keadaan ini bukan penyakit yang berdiri sendiri, tetapi boleh menjadi tanda masalah kesihatan lain yang anda alami.

Menurut Persatuan Diabetes Amerika, hipoglikemia boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti diet, pengaruh ubat-ubatan dan keadaan tertentu, dan senaman. Di samping itu, masalah kesihatan ini juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan terapi insulin.

Seseorang yang mengalami hipoglikemia biasanya merasa sakit kepala, gegaran, loya, kelemahan, dan kegelisahan.

Sekiranya anda atau seseorang yang dekat dengan anda mengalami serangan gejala hipoglikemia secara tiba-tiba, cara pertama yang disyorkan untuk meningkatkan gula darah adalah dengan segera mengambil makanan atau minuman yang mengandungi karbohidrat tinggi, makanan manis, atau makanan yang dapat meningkatkan gula darah.

Anda juga disarankan untuk makan makanan dengan indeks glisemik yang cukup tinggi seperti roti putih, nasi putih, atau bijirin. Biasanya simptom akan reda selepas 10-20 minit.

Pelbagai makanan untuk menaikkan gula darah rendah

Pada prinsipnya, anda yang mempunyai hipoglikemia harus makan sedikit tetapi kerap dan menambah makanan ringan sebagai makanan utama. Berikut adalah beberapa makanan penambah gula darah yang boleh menjadi pilihan:

1. Roti gandum penuh dengan mentega kacang

Roti gandum utuh mempunyai indeks glisemik rendah. Sementara itu, selai kacang mengandungi protein dan lemak.

Menggabungkan makanan yang berasal dari biji-bijian dengan protein dan lemak akan memastikan gula darah anda stabil dalam jangka masa yang lebih lama sehingga dapat mengelakkan gejala yang berulang.

2. Buah dan keju

Buah adalah sumber serat yang baik yang dapat memperlambat penyerapan glukosa ke dalam aliran darah. Sebilangan buah mengandungi karbohidrat yang cukup tinggi.

Beberapa buah yang selamat untuk dimakan bagi orang yang memiliki kadar gula darah rendah, termasuk epal, pir, dan jeruk. Menambah protein dan lemak yang terdapat dalam potongan keju ke kepingan buah anda boleh menjadi cara untuk menaikkan gula darah rendah.

3. Kacang

Kacang adalah makanan ringan yang sangat baik untuk orang yang mengalami hipoglikemik. Kacang-kacangan mengandungi sejumlah bahan yang dapat melambatkan penyerapan glukosa. Makanan ringan yang satu ini kaya dengan protein dan lemak yang dapat melambatkan penyerapan glukosa dalam badan. Cuba bawa kacang sebagai makanan ringan wajib di dalam beg anda.

4. Yogurt dengan buah

Ambil yogurt bebas gula (biasanya kosong, bukan seperti apa rasanya). Dengan campuran potongan buah, seperti mangga, pisang, dan strawberi, makanan penambah gula darah ini akan menjadi lebih enak dan kaya dengan serat.

Campuran kedua-duanya akan menghasilkan karbohidrat dan protein sebagai sumber tenaga. Lemak dan serat yang terkandung di dalamnya juga berperanan dalam melambatkan metabolisme glukosa.

Seseorang yang mengalami kadar gula di bawah normal disyorkan untuk makan setiap 3 jam dan mengikuti diet berikut untuk memastikan kadar gula darah dalam tubuhnya stabil.

Biasanya jadual makan untuk mengubati hipoglikemia yang digunakan adalah:

  • Makan segera setelah bangun
  • Makanan ringan sebelum makan tengah hari
  • Makan tengahari
  • Makanan ringan petang
  • Makan malam
  • Makanan ringan sebelum tidur

Bolehkah anda menaikkan gula darah rendah tanpa makanan?

Selain makanan tertentu, pengambilan gel glukosa dan tablet juga dapat menjadi salah satu cara untuk meningkatkan kadar gula darah rendah. Kedua-duanya berkesan dalam meningkatkan gula darah dengan cepat dan dapat diperoleh tanpa menggunakan preskripsi doktor. Pastikan anda membaca arahan penggunaan dengan teliti. Gel glukosa dan tablet sangat disyorkan untuk orang yang sering mengalami hipoglikemia. Rawatan glukagon juga boleh menjadi salah satu cara untuk menaikkan gula darah. Glukagon adalah hormon yang merangsang hati untuk melepaskan glukosa ke dalam aliran darah. Namun, untuk mendapatkan rawatan ini, anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu kerana ia hanya boleh didapati melalui preskripsi doktor. Ubat glukagon tersedia dalam sejumlah kit yang terdiri daripada jarum dan glukagon. Rawatan glukagon biasanya dilakukan apabila hipoglikemia menyebabkan penghidapnya kehilangan kesedaran. Orang lain, seperti keluarga atau rakan rapat, akan membantu anda menyuntik glukagon ke lengan, paha, atau punggung anda. Sekiranya anda mengalami simptom hipoglikemia teruk yang membuat anda tidak sedarkan diri, anda memerlukan bantuan kecemasan daripada orang di sekeliling anda. Oleh itu, pastikan anda bertanya kepada doktor anda kapan dan bagaimana menggunakan kit glukagon. Pastikan juga memberitahu keluarga dan rakan bagaimana menggunakannya dan bagaimana mengenali keadaan darurat hipoglikemik.
Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌