Penyakit berjangkit

Cara Menyihatkan Cepat dari Kepialu: Pilih Makanan yang Sihat

Kepialu disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi yang biasanya mencemarkan makanan. Umumnya, orang yang terkena penyakit ini akan diberi antibiotik untuk membunuh bakteria penyebab demam kepialu. Tetapi ternyata selain rawatan perubatan yang disyorkan oleh doktor, diet yang baik juga dapat membantu mengatasi kepialu.

Selaraskan diet anda agar cepat sembuh dari tifus

Salah satu cara untuk cepat sembuh dari kepialu adalah dengan mengamalkan diet yang baik. Biasanya, selera makan anda akan berkurang apabila anda menghidap demam kepialu, disertai dengan loya dan muntah. Oleh itu, pengambilan nutrien dan vitamin dalam badan akan berkurang.

Baiklah, agar anda cepat sembuh dari kepialu, tentu anda mesti makan makanan sihat dan memenuhi keperluan pemakanan anda. Namun, harus diingat bahawa mengatur makanan untuk penderita kepialu akan mempengaruhi rawatannya.

Oleh itu, anda harus melihat jenis makanan yang enak dimakan dan apa yang harus dielakkan.

1. Pengambilan makanan berkalori tinggi

Makanan berkalori tinggi akan membantu anda mempercepat pemulihan penyakit kepialu. Ini kerana kalori tinggi akan mencegah penurunan berat badan secara drastik akibat demam kepialu. Beberapa pilihan makanan yang tinggi kalori, misalnya, pasta, roti putih, kentang rebus, atau pisang.

Sekiranya boleh, hadkan makanan berserat tinggi terlebih dahulu kerana dikhuatiri akan sukar dicerna dan mengganggu pencernaan anda.

2. Minum banyak air

Keseimbangan elektrolit dan air dalam badan sangat penting untuk dijaga agar anda cepat sembuh dari kepialu. Nah, minum banyak air adalah kewajipan yang mesti anda lakukan untuk mempercepat penyembuhan demam kepialu.

Minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas air sehari. Salah satu akibat kepialu adalah cirit-birit dan gangguan pencernaan ini boleh membuat anda mengalami dehidrasi. Oleh itu, memenuhi keperluan cecair adalah penting.

Selain minum air, anda juga boleh mengambil sup sayur atau jus buah. Kedua-duanya dapat menggantikan elektrolit yang hilang akibat cirit-birit. Sekiranya dehidrasi bertambah teruk, segera pergi ke hospital untuk rawatan selanjutnya.

3. Makan yogurt dan telur

Selain makanan berkalori tinggi, anda juga dapat memberikan variasi lain dalam menu anda dengan menambahkan telur, yogurt, atau keju. Telur, yogurt, dan keju sangat mudah dicerna dan boleh menjadi sumber protein yang baik. Atau, jika anda vegetarian, anda boleh bergantung pada pelbagai kekacang, seperti kacang polong.

Perlu diingat, jika perubahan diet yang baik ini juga harus disertai dengan tingkah laku hidup sihat yang lain. Contohnya, kerap mencuci tangan dengan sabun, untuk mengelakkan penularan bakteria kepialu.

Tabu makanan apabila anda mendapat demam kepialu

Sekarang, setelah mengetahui jenis makanan apa yang harus dimakan, anda juga harus mengetahui makanan apa yang harus dielakkan agar cepat sembuh dari kepialu.

Mengelakkan makanan di bawah boleh dilakukan sebagai satu cara supaya anda cepat sembuh dari kepialu.

  • Makanan berserat tinggi kerana boleh mengganggu sistem pencernaan.
  • Kubis dan capsicum boleh membuatkan perut anda kembung dan sering mengeluarkan gas.
  • Makanan yang mempunyai rasa bawang putih dan merah yang kuat. Kedua-duanya boleh menyebabkan keradangan.
  • Makanan pedas boleh memburukkan lagi keadaan pesakit demam kepialu.
  • Makanan bergoreng , mentega, dan pencuci mulut juga harus dielakkan.
  • Elakkan membeli makanan jalanan

Salah satu cara untuk cepat sembuh dari demam kepialu adalah dengan memperhatikan diet anda. Oleh itu, jika anda dalam proses pemulihan, cubalah ikuti petua di atas untuk mempercepat penyembuhan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌