Kesihatan Seksual

Bentuk Muka Ini Mempunyai Gairah Seksual Tertinggi

Wajah adalah pantulan pemilik badan. Banyak perkara dapat dilihat dari wajah seseorang, sama ada usia atau mengesan pembohongan dari ekspresinya. Bentuk wajah juga dapat menunjukkan betapa tingginya gairah seksual anda yang mungkin terkubur jauh di dalam diri anda. Satu kajian di Kanada melaporkan bahawa orang yang mempunyai bentuk wajah khas berikut mempunyai rangsangan seksual yang tinggi. Apa bentuk muka? Betul, apa hubungan bentuk wajah dengan keinginan seksual seseorang?

Orang yang mempunyai bentuk muka yang lebar mempunyai keinginan seksual yang tinggi

Bentuk wajah manusia boleh dikaitkan dengan sikap, tingkah laku, dan ciri keperibadian tertentu. Nah, kajian Kanada yang diterbitkan dalam Archives of Sexual Behavior melaporkan bahawa orang dengan wajah yang luas mempunyai gairah seksual yang lebih tinggi daripada kumpulan orang lain dengan wajah yang lebih kecil.

Penyelidik menentukan sejauh mana lebar wajah seseorang dengan mengukur perbezaan antara panjang wajah (dari bahagian atas dahi hingga hujung dagu) dan lebar wajah (dari bahagian paling kanan muka ke kiri sebelah muka yang paling dekat dengan telinga). Menurut kajian ini, semakin besar perbezaan antara panjang dan lebar wajah anda, semakin tinggi dorongan seks anda.

Secara sederhana, lelaki dan wanita dengan ciri bentuk wajah yang lebih pendek, lebih lebar, dan lebih persegi, dilaporkan mempunyai libido tinggi.

Semakin lebar wajah lelaki, lebih cenderung kepada kecurangan

Kesimpulan ini dicapai oleh pasukan penyelidik yang sama setelah mengumpulkan 145 pelajar, hampir separuh daripadanya adalah lelaki. Semua pelajar ini diketahui menjalin hubungan romantis dengan pasangan masing-masing pada masa kajian.

Pasukan penyelidik kemudian meminta mereka menyerahkan foto wajah mereka dan mengisi soal selidik yang berkaitan tentang tabiat, tingkah laku, aktiviti seksual, dan dorongan seks masing-masing. Setelah itu, mereka juga diajukan pertanyaan mengenai pandangan dan sikap mereka terhadap seks bebas dan perselingkuhan.

Setelah mengukur nisbah perbezaan panjang dan lebar wajah setiap peserta dan memproses data dari soal selidik, para penyelidik mendapati bahawa lelaki yang mempunyai wajah lebar dan persegi lebih cenderung tergoda untuk menipu kerana dorongan seks mereka yang tinggi.

Apa kaitan gairah seksual dengan bentuk muka?

Rangsangan seksual yang tinggi berkait rapat dengan testosteron hormon seks. Semakin tinggi tahap testosteron dalam badan, semakin tinggi libido anda.

Penyelidik percaya bahawa orang yang mempunyai kadar testosteron tinggi cenderung mempunyai wajah yang lebar dan persegi. Inilah yang membuat para pakar menyimpulkan bahawa hormon testosteron juga mempengaruhi bentuk wajah seseorang.

Sudah tentu, tidak semua orang dengan wajah lebar secara automatik boleh dilabelkan sebagai orang sesat atau penipu. Walau bagaimanapun, ciri dan keperibadian setiap orang berbeza bergantung pada banyak faktor lain. Sebab-sebab mengapa setiap orang memutuskan untuk berselingkuh boleh berdasarkan banyak perkara.

Sebaliknya, tahap rangsangan seksual seseorang juga dipengaruhi oleh banyak perkara. Contohnya, gaya hidup yang tidak sihat (terlalu banyak pengambilan alkohol, merokok, tidur lewat, makan makanan berlemak) untuk masalah kesihatan tertentu.

Penyelidikan lebih lanjut masih perlu dilakukan untuk menentukan kaitan antara bentuk wajah dan gairah seksual.