Penyakit berjangkit

Ujian Swab COVID-19 Bebas Disebut Lebih Selamat dan Tepat

Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Bagi sesetengah orang, ujian swab untuk mengesan COVID-19 lebih menyakitkan apabila yang lain mempunyai alat ujian ke kerongkong mereka. Ini membuat sebilangan orang, terutama di Amerika Syarikat, berusaha melakukan ujian swab COVID-19 secara bebas. Jadi, adakah pemeriksaan diri ini tepat?

Ujian swab COVID-19 sendiri dianggap lebih selamat

Sumber: Kesihatan.mil

Secara amnya, ujian untuk COVID-19 menyebabkan sensasi kesemutan yang tidak menyenangkan bagi kebanyakan orang. Ini kerana pekerja kesihatan akan memasukkan alat penyapu ke dalam lubang hidung yang pastinya boleh menyebabkan kesakitan.

Kesakitan telah menyebabkan beberapa orang di beberapa negara mengambil sampel ujian swab COVID-19 secara bebas. Ini bermaksud bahawa orang boleh mengelap hidung mereka sendiri dan menyerahkannya kepada pekerja kesihatan terdekat.

Kaedah ini didapati lebih berkesan dan tepat seperti sampel yang dikumpulkan oleh pekerja kesihatan. Ini dibuktikan dengan penyelidikan terhad yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika .

Kajian yang dilakukan oleh Stanford University School of Medicine itu diikuti oleh 30 orang peserta yang sebelumnya didiagnosis positif COVID-19. Pada mulanya, para penyelidik menghubungi peserta melalui telefon dan memberi mereka arahan bertulis dan video mengenai cara melakukan ujian kendiri.

Sumber: CDC

Kemudian, para peserta diminta untuk kembali ke hospital untuk menjalani ujian pandu lalu aka pemeriksaan di kereta masing-masing. Semasa lawatan, para peserta berusaha mengumpulkan spesimen tanpa bantuan pekerja kesihatan. Bermula dari mengelap hidung hingga memasukkan alat ke bahagian belakang tekak.

Kemudian, ujian swab juga dilakukan lagi, tetapi kali ini dibantu oleh pekerja kesihatan. Ketiga-tiga sampel yang dikumpulkan akhirnya diuji untuk melihat apakah ada virus COVID-19 di tubuhnya.

Hasilnya, 29 daripada 30 peserta mendapat keputusan yang sama dalam ketiga sampel, sama ada positif atau negatif. 11 peserta didiagnosis positif dan 18 orang negatif. Terdapat satu peserta yang mendapat keputusan yang berbeza dalam ketiga-tiga sampel, iaitu satu positif pandu lalu dan dua yang lain adalah negatif.

Dari segi gejala, 23 peserta melaporkan bahawa mereka pertama kali mengalami gejala COVID-19 empat hingga 37 hari sebelum mengikuti ujian pandu lalu . 12 daripadanya kembali dan tujuh daripadanya positif.

Oleh itu, penyelidik juga berminat untuk mengetahui berapa lama orang yang didiagnosis positif melalui ujian swab sendiri ketika mereka pertama kali mengalami gejala COVID-19.

Kelebihan ujian kendiri untuk COVID-19 swab

Selain berkesan dan tepat seperti ujian yang dibantu oleh pekerja kesihatan, ujian swab COVID-19 bebas mempunyai kelebihan lain. Alat pengumpulan sampel dapat diedarkan secara meluas, yang memungkinkan lebih banyak ujian dilakukan.

Orang yang melakukan ujian swab sendiri tidak perlu datang ke hospital atau lokasi pemeriksaan. Ini dapat mengurangkan risiko penularan virus kepada pekerja penjagaan kesihatan atau orang lain yang bersentuhan dengannya.

Selain itu, ujian swab sendiri juga menjimatkan bekalan peralatan pelindung diri (PPE) yang digunakan oleh pekerja kesihatan. Sebenarnya, kaedah ini juga membolehkan lebih banyak orang menghantar sampel kerana mereka tidak lagi khuatir dijangkiti virus ketika mereka datang ke lokasi.

Oleh itu, para penyelidik mula mempertimbangkan apakah ujian swab bebas ini dapat dilakukan di masyarakat luas. Ini kerana terdapat keperluan mendesak untuk meningkatkan kapasiti pengujian virus untuk memperlambat penyebaran COVID-19.

Walau bagaimanapun, penemuan awal ini agak terhad memandangkan peserta dan sampelnya masih kecil. Penyelidik masih memerlukan kajian lanjutan dengan ujian klinikal yang lebih pelbagai sehingga dapat diterapkan di semua tempat.

Beijing Mengadakan Ujian Asid Nukleik Setelah Kes COVID-19 Baru Muncul, Inilah Fungsinya

Pertimbangan ujian swab sendiri

Ujian sendiri untuk penyapu COVID-19 memang menawarkan kelebihan. Namun, ada kemungkinan kaedah ini sebenarnya boleh menimbulkan masalah apabila tidak dilakukan dengan betul.

Oleh itu, terdapat beberapa pertimbangan yang perlu dipertimbangkan ketika menjalani ujian swab sendiri, seperti:

  • ujian swab sendiri dianggap kurang optimum berbanding swab saluran atas
  • cara pengambilan sampel dapat mempengaruhi hasilnya
  • mesti dijalankan dengan arahan dari pekerja kesihatan
  • kakitangan makmal mesti mengenal pasti sampel dua kali
  • banyak negara tidak bersetuju mengenai kaedah tersebut ujian swab sendiri

Ujian sendiri untuk COVID-19 mungkin kontroversial kerana sebilangan orang mungkin sukar membaca arahan perubatan yang diberikan. Cabaran ini juga mempengaruhi keputusan akhir ujian sampel.

Oleh itu, pemerintah di negara-negara yang mengizinkan kaedah ini mengesyorkan agar pengambilan sampel tetap dipantau oleh staf terlatih.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌