Kesihatan mata

5 Ubat Herba dan Semulajadi yang Membantu Melegakan Glaukoma |

Glaukoma adalah penyakit yang berlaku kerana kerosakan pada saraf optik. Keadaan ini boleh menyebabkan gangguan penglihatan, malah komplikasi glaukoma dalam bentuk kebutaan kekal jika tidak dirawat dengan cepat. Nah, selain menggunakan ubat tetes mata dan minum, ternyata ada cara lain dan ubat-ubatan herba tradisional yang boleh digunakan untuk membantu merawat glaukoma di rumah, anda tahu! Ada apa-apa? Ayuh, lihat ulasan penuh berikut.

Pelbagai ubat herba dan cara semula jadi untuk merawat glaukoma

Pada masa ini, terdapat banyak jenis ubat-ubatan herba yang diklaim dapat menyembuhkan glaukoma. Namun, adakah benar ubat tradisional dapat mengatasi penyakit ini sepenuhnya?

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa sehingga sekarang, Tidak ada rawatan yang dapat membalikkan kerosakan saraf mata akibat glaukoma.

Terapi dan ubat glaukoma hanya tersedia untuk membantu mengawal gejala dan mencegah penyakit menjadi semakin teruk.

Oleh itu, ubat-ubatan herba yang ada hanya akan membantu menjaga kesihatan mata pada pesakit glaukoma dan mengelakkan risiko kerosakan yang lebih teruk pada saraf optik.

Walaupun anda telah mengambil pelbagai ubat atau bahan semula jadi, anda tidak boleh menggantikan ubat preskripsi yang telah diberikan oleh doktor anda.

Ini bermaksud bahawa anda masih harus mematuhi rawatan perubatan dari doktor, seperti titisan mata.

Pelbagai kajian membuktikan bahawa terdapat ramuan tradisional dan bahan semula jadi yang diketahui memberi kesan positif pada mata yang rosak akibat glaukoma.

Beberapa bahan semula jadi yang terkenal dapat menyumbang kepada kesan yang baik pada mata, termasuk:

1. Makan makanan yang tinggi astaxanthin

Astaxanthin adalah sejenis karotenoid yang mengandungi antioksidan yang paling banyak. Antioksidan memainkan peranan penting dalam membantu menangkis radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit, termasuk glaukoma.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Penglihatan Molekul mendapati bahawa astaxanthin dapat membantu mengurangkan kerosakan retina yang disebabkan oleh tekanan oksidatif (terlalu banyak radikal bebas).

Walaupun percubaan baru dilakukan pada tikus, hasil kajian ini cukup menghirup udara segar sebagai cara untuk merawat glaukoma.

Pesakit glaukoma boleh mengambil astaxanthin dalam bentuk semula jadi atau suplemen herba. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mengambil makanan tambahan astaxanthin.

Sebabnya, tidak semua orang memerlukan makanan tambahan.

Namun, sebagai tambahan kepada makanan tambahan, anda juga boleh mendapatkan pengambilan astaxanthin untuk melegakan simptom glaukoma dari bahan semula jadi, seperti:

 • lobak merah,
 • keledek,
 • tembikai,
 • tembikai,
 • lada merah dan kuning,
 • mangga,
 • tomato,
 • salmon,
 • udang,
 • udang galah,
 • alga merah, dan
 • telur ikan.

2. Tingkatkan pengambilan omega 3

Lemak tidak selalu buruk untuk badan. Salah satu lemak baik yang telah membuktikan banyak faedahnya adalah asid lemak omega-3.

Selidiki kalibrasi, makan makanan berkala yang tinggi asid lemak omega-3 boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk merawat glaukoma secara semula jadi.

Ini juga disokong oleh kajian yang dilakukan oleh penyelidik di Sains dan Teknologi Visi Terjemahan.

Kajian ini melaporkan bahawa asid lemak omega-3 dapat membantu menurunkan tekanan intraokular (bola mata) pada orang dengan gejala glaukoma awal.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 dapat membantu melindungi mata orang dewasa dari risiko degenerasi makula dan sindrom mata kering.

Asid lemak omega-3 banyak terdapat pada ikan berlemak (ikan kod, salmon, sardin, dan tuna) dan makanan laut lain, seperti udang, ketam, dan kerang.

Anda juga boleh mendapatkan asid lemak omega 3 dari suplemen minyak ikan yang dijual di kedai ubat atau farmasi.

3. Ambil makanan tambahan koenzim Q10 (CoQ10)

Cara lain yang boleh anda lakukan untuk merawat glaukoma adalah dengan mengambil suplemen herba yang mengandungi koenzim Q10 (CoQ10).

CoQ10 adalah antioksidan yang sebenarnya terdapat di hampir setiap sel badan anda.

Antioksidan ini berperanan dalam membantu pertumbuhan dan pemeliharaan sel dan melindungi tubuh dari kerosakan radikal bebas.

Coenzyme Q10 dapat membantu mengurangkan beberapa gejala glaukoma yang tidak selesa pada mata.

Antioksidan ini dapat mencegah kerosakan sel neuroretinal dan juga mengurangkan jumlah radikal bebas yang dihasilkan oleh mata.

4. Makan buah bilberry

Bilberry adalah buah yang telah digunakan sebagai ubat herba semula jadi sejak abad ke-16.

Malah, terdapat juga beberapa kajian yang telah menguji kesan buah ini untuk digunakan sebagai ubat herba untuk pesakit glaukoma.

Bahan aktif yang terdapat dalam bilberry adalah antosianin, yang merupakan salah satu jenis flavonoid yang termasuk dalam antioksidan untuk badan.

Antosianin di bilberry dipercayai dapat melindungi saraf optik di mata, sel retina, sehingga dapat memperlambat kerosakan pada mata.

5. Menggunakan ekstrak ginkgo biloba

Ginkgo biloba Ia juga dipercayai ramuan tradisional yang berkesan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan, termasuk glaukoma.

Tumbuhan ini berasal dari China mengandungi flavonoid dan terpenoid yang tinggi.

Di samping itu, terdapat lebih daripada 60 jenis bahan bioaktif yang dipercayai bermanfaat untuk kesihatan keseluruhan.

Walaupun pengaruh perubatan herba ginkgo biloba dan glaukoma tidak diketahui dengan jelas, tumbuhan ini dipercayai dapat meningkatkan peredaran darah di mata.

Tumbuhan ini juga berpotensi untuk mengurangkan kerosakan pada saraf optik pada mata secara semula jadi.

Nah, itulah pelbagai ramuan herba semula jadi yang boleh dijadikan ubat untuk mengawal gejala glaukoma.

Walau bagaimanapun, jangan lupa untuk selalu berjumpa doktor dan pakar pemakanan anda mengenai pengambilan ramuan ini.

Sebabnya, ada kemungkinan bahan-bahan tertentu menyebabkan interaksi dengan ubat-ubatan tertentu yang dimakan.

Itulah sebabnya, berjumpa dengan pekerja kesihatan untuk mendapatkan kombinasi rawatan terbaik.