Kesihatan Pencernaan

9 Cara Mudah Menjaga Kesihatan Perut |

Apabila anda mendengar istilah 'asid perut', anda mungkin lebih biasa dengan pedih ulu hati. Nampaknya, asid perut bermanfaat untuk sistem pencernaan. Anda dapat mengelakkan gangguan yang berkaitan dengan asid perut dengan menjaga perut yang sihat.

Khasiat asid perut untuk badan

Sistem pencernaan mencerna dan memproses makanan yang anda makan menjadi lebih kecil. Proses ini tidak hanya menggunakan pergerakan otot gastrik, tetapi juga melibatkan enzim pencernaan dan asid gastrik.

Asid perut adalah cecair berasid yang dihasilkan oleh sel-sel dinding perut. Cecair ini mempunyai empat kegunaan utama di bawah.

  • Memecahkan protein untuk pencernaan lebih lanjut dalam usus kecil.
  • Mengaktifkan pepsin, enzim untuk mencerna protein menjadi peptida.
  • Sebagai penanda bahawa makanan boleh bergerak dari perut ke usus kecil dan memberitahu pankreas untuk mengeluarkan enzim.
  • Membunuh bakteria dalam makanan untuk mencegah jangkitan.

Sekiranya kesihatan perut anda terjaga dan penghasilan asid perut seimbang, proses pencernaan pasti berjalan lancar. Kehadiran asid akan memudahkan pemecahan makanan sehingga tubuh dapat menyerap nutrien secara optimum.

Sebaliknya, ketidakseimbangan asid perut boleh menyebabkan gejala gangguan pencernaan. Gejala yang paling biasa adalah sakit perut, pedih ulu hati, mual, kembung perut, dan aduan serupa yang dikenali sebagai bisul.

Cara menjaga kesihatan perut

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan perut.

1. Perhatikan waktu makan

Banyak aktiviti yang anda lakukan setiap hari boleh membuatkan anda terlambat makan. Sebenarnya, salah satu pencetus asid perut tinggi adalah pola makan yang tidak teratur.

Oleh itu, cubalah sarapan, makan tengah hari, dan makan malam pada masa yang sama. Sekiranya anda ingin makan pada waktu malam, makan 3-4 jam sebelum tidur untuk mengelakkan asid perut naik kerana kedudukan badan yang berbaring.

2. Makan makanan semula jadi

Sebilangan besar makanan yang kita makan setiap hari diproses. Menurut kajian dalam jurnal Penyakit Usus Keradangan, pengambilan makanan yang diproses dikaitkan dengan peningkatan risiko gangguan pencernaan.

Sebaliknya, kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan makanan semula jadi yang kaya dengan nutrien dapat melindungi perut dari pelbagai penyakit pencernaan. Inilah sebabnya mengapa anda perlu menambahkan makanan semula jadi dalam menu harian anda.

3. Makan bahagian kecil

Apabila anda makan sebahagian besar, sejumlah besar makanan akan meregangkan otot perut. Ini boleh memberi tekanan berlebihan pada perut sehingga timbul keluhan kembung, sakit perut, atau pedih ulu hati.

Menyelaraskan bahagian makan ternyata menjadi cara untuk menjaga kesihatan perut. Cuba ubah bahagian makanan yang tiga kali sehari menjadi 4-5 kali dengan bahagian yang lebih kecil. Ini akan menjadikan perut lebih ringan.

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Tekanan adalah salah satu pencetus GERD. Ini kerana tekanan dapat mengurangkan pengeluaran hormon prostaglandin. Hormon ini berfungsi untuk melapisi dinding perut untuk melindunginya dari asid perut yang terhakis.

Tekanan tidak dapat dielakkan, tetapi anda boleh menguruskannya dengan pelbagai cara. Cuba teknik bernafas, bermeditasi, atau mengalihkan tekanan anda ke sesuatu yang anda gemari. Sekiranya perlu, anda juga boleh menjalani terapi dengan ahli psikologi.

Berhati-hati, sering cemas dan gelisah menjadikan ulser mudah berulang

5. Minum air, tetapi jangan terlalu banyak

Walaupun terdengar sederhana, air minum sebenarnya dapat membantu anda menjaga kesihatan perut. Air mempunyai pH neutral (tahap keasidan). Minum air akan membantu meneutralkan pH perut ketika pengeluaran asid berada pada tahap tertinggi.

Walau bagaimanapun, jangan minum air terlalu banyak dalam masa yang singkat. Ini dapat mengganggu keseimbangan mineral di dalam perut, sehingga mencetuskan peningkatan asid perut. Minum segelas air selepas makan dan ikuti pengambilan harian yang disyorkan.

6. Mengehadkan pengambilan alkohol dan kafein

Alkohol dan kafein adalah perangsang yang boleh mempengaruhi fungsi perut. Asid tinggi dalam kopi juga dapat menghalang penutupan otot sfingter esofagus. Sebenarnya, otot ini harus ditutup apabila anda tidak menelan makanan.

Apabila sfinkter tidak menutup, asid perut dapat mengalir ke esofagus dan menyebabkan gejala ulser. Sekiranya keadaan ini berulang kali, ini dikenali sebagai penyakit refluks asid gastrik, juga dikenali sebagai GERD.

7. Dilarang merokok

Tabiat merokok dan penggunaan produk tembakau memberi kesan negatif kepada kesihatan gastrik. Ini kerana nikotin dalam rokok atau produk tembakau dapat mengendurkan otot sfingter esofagus.

Seperti pengambilan alkohol dan kafein, ini boleh menyebabkan asid perut mengalir ke kerongkongan. Tidak hanya menyebabkan gejala ulser, asid perut yang sering naik juga dapat menyebabkan keradangan pada kerongkongan (esofagitis).

Fungsi Esofagus dan Penyakit yang Mempengaruhinya

8. Mengurangkan tekanan pada perut

Tekanan pada perut boleh memberi tekanan pada perut, menyebabkan asid perut naik ke kerongkongan. Untuk mengurangkan tekanan berlebihan pada perut, anda boleh melakukan perkara berikut.

  • Jangan berbaring sebaik sahaja makan. Sekiranya anda ingin berbaring, tunggu sekurang-kurangnya 2-3 jam selepas makan.
  • Melonggarkan tali pinggang, kancing baju, atau seluar setelah makan besar.
  • Semasa mengangkat barang, cubalah menekuk lutut supaya perut anda tidak membengkok.

9. Meninggikan kedudukan badan

Semasa tidur, angkat kedudukan badan anda kira-kira 15-20 cm dengan meletakkan bantal di bawah punggung anda. Seboleh-bolehnya, gunakan sokongan khas yang lebih padat daripada tumpukan bantal.

Meninggikan kedudukan badan semasa tidur akan menghalang aliran balik asid perut ke dalam esofagus. Ingat bahawa anda juga harus mengelakkan makan sebelum tidur dan berbaring selepas makan.