Pemakanan

Mengapa Kita Tidak Boleh Makan Cuka Sari Apel Terlalu Banyak?

Cuka sari apel memang mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Namun, memakannya dalam jumlah besar sebenarnya boleh menyebabkan masalah, anda tahu. Bermula dari keadaan gigi, pencernaan, hingga kadar gula darah juga dapat terjejas.

Cuka sari apel sekilas

Pada dasarnya, cuka sari apel adalah gabungan epal dengan ragi. Ragi mengubah gula yang terdapat dalam epal menjadi alkohol. Dengan semua proses, cuka ini akhirnya mengandungi asid asetik, air, vitamin, dan mineral.

Cuka sari apel mempunyai pelbagai khasiat untuk tubuh. Beberapa kajian yang dilakukan terhadap haiwan dan manusia mendapati bahawa cuka ini dapat meningkatkan pembakaran lemak, menurunkan berat badan, menurunkan kadar gula dalam darah, meningkatkan kepekaan insulin, untuk kesihatan beg, dan fungsi lain.

Kesan sampingan pengambilan cuka sari apel

Sayangnya, cuka sari apel juga boleh memberi kesan sampingan, terutama jika dikonsumsi berlebihan atau terlalu besar. Berikut adalah beberapa kesannya.

1. Melambatkan pengosongan perut

Cuka sari apel membantu mencegah lonjakan gula darah dengan mengurangkan kelajuan makanan meninggalkan perut dan kelajuan makanan memasuki saluran pencernaan yang lebih rendah. Nah, cuka yang berlebihan akan menjadikan proses penyerapan makanan dari saluran pencernaan ke aliran darah menjadi lebih perlahan.

Penyelidikan yang dilaporkan di Bio Med Central menyatakan bahawa air minum dengan 2 sudu besar (30 ml) cuka sari apel secara signifikan meningkatkan jumlah masa makanan tinggal di dalam perut, berbanding dengan air minum sahaja.

Perkara ini berlaku terutama bagi penghidap gastroparesis, yang biasanya terjadi pada orang yang menghidap diabetes jenis 1. Di gastroparesis, saraf di perut tidak berfungsi dengan baik, jadi makanan tetap di dalam perut terlalu lama dan tidak dikosongkan pada kadar biasa.

2. Gangguan pencernaan

Kerana keasidannya, cuka ini dapat memperburuk keadaan ulser atau menyebabkan orang menjadi mual. Minum cuka sari apel secara langsung menyebabkan luka di tekak kerana keasidannya. Tetapi ini adalah kesan sampingan yang jarang berlaku.

Oleh itu, orang yang mengalami masalah pencernaan atau sukar menelan tidak digalakkan menggunakan cuka sari apel ini.

3. Masalah pergigian

Makanan dan minuman berasid terbukti merosakkan enamel gigi. Enamel gigi yang terus terhakis boleh menyebabkan kerosakan lebih lanjut seperti rongga.

Lebih-lebih lagi, cuka sari apel yang tidak dicairkan boleh merosakkan gigi apabila dimakan secara langsung. Selain itu, dalam jumlah yang banyak dan untuk jangka masa yang panjang, cuka sari apel dapat memberikan kesan warna kekuningan pada gigi dan menjadikan gigi sensitif.

4. Tekak terasa sakit

Cuka sari apel berpotensi menyebabkan luka di kerongkongan jika dikonsumsi secara berlebihan. Menurut pakar pemakanan Katherine Zeratsky, kerengsaan tekak adalah kesan sampingan kemungkinan besar cuka sari apel terlalu banyak, terutamanya dengan penggunaan jangka panjang.

Oleh itu, campurkan cuka terlebih dahulu dengan air yang dapat membantu mengelakkan dinding esofagus melekat terus dengan pati cuka pekat.

5. Jumlah kalium dan mineral tulang yang berkurang

Minum cuka sari apel dalam jumlah besar boleh menyebabkan kadar kalium menjadi terlalu rendah. Tubuh akan mengeluarkan lebih banyak kalium sebagai proses yang diperlukan untuk mencerna cuka ini. Tahap kalium yang rendah boleh menyebabkan keletihan, sembelit, kerosakan otot, atau degupan jantung yang tidak teratur.

Sebenarnya, masih ada sedikit kajian mengenai kesan cuka sari apel terhadap kadar kalium darah dan kesihatan tulang.

Walau bagaimanapun, didapati bahawa satu laporan kes menyatakan bahawa kes kehilangan kalium dan tulang yang rendah dikaitkan dengan cuka sari apel dosis tinggi dan jangka masa yang panjang.

Dalam kes ini, seorang wanita berusia 28 tahun mengambil 250 ml cuka sari apel yang dicairkan dengan air. Dia mengambilnya setiap hari selama 6 tahun.

Ketika dimasukkan ke hospital, doktor mengatakan bahawa wanita itu mempunyai kadar kalium dan zat lain yang rendah dalam kimia darah. Apatah lagi, wanita itu didiagnosis menghidap osteoporosis. Para doktor yang melihat kes tersebut mengesyaki bahawa sejumlah besar cuka sari apel mempengaruhi keadaan ini.

Pengambilan cuka sari apel menjadikan penggunaan simpanan mineral di tulang lebih banyak digunakan untuk menjaga keseimbangan asid dalam darah. Oleh itu, kadar asid ini dapat mengurangkan jumlah mineral dalam tulang.

6. Menurunkan kadar gula dalam darah

Dilaporkan dalam Medscape General Medicine, kebanyakan penggunaan cuka ini dapat menurunkan kadar gula dalam darah badan kerana kesan antiglikemiknya.

Dalam beberapa kes, ini boleh menyebabkan hipoglikemia, mengurangkan daya gula darah ke otak, menyebabkan ketidaksadaran dan bahkan koma.

Kerana terlalu banyak boleh membawa maut, pesakit diabetes harus berjumpa dengan doktor mereka sebelum mengambil cuka sari apel.

Bagaimana cara mengambil cuka sari apel dengan selamat?

  • Hadkan pengambilan cuka sari apel anda. Mulakan dengan dos kecil sedikit demi sedikit. Maksimum 2 sudu besar (30ml) sehari bergantung kepada toleransi badan.
  • Gunakan jerami semasa minum supaya tidak menyentuh langsung gigi.
  • Setelah dicairkan atau dicampurkan di dalam air, minum gunakan sudu untuk mengurangkan pendedahan terlalu banyak asid pada gigi.
  • Bilas mulut. Setelah minum minuman yang mengandungi cuka sari apel, berkumurlah. Atau untuk mengelakkan kerosakan enamel selanjutnya, gosok gigi setelah 30 minit memakan larutan cuka sari apel.
  • Elakkan cuka sari apel jika anda menghidapi gastroparesis.
  • Pertimbangkan untuk mengelakkan cuka sari apel jika anda menghidapi gastroparesis atau hadkan jumlahnya hanya satu sudu teh (5 ml) sehari.