Kesihatan lelaki

Titik Hitam pada Testis: Punca dan Cara Mengatasinya

Testis adalah salah satu aset yang paling penting bagi seorang lelaki, jadi wajar bagi seorang lelaki untuk bimbang mempunyai masalah dengan testisnya. Kerana testis berperanan penting dalam menghasilkan sperma dan hormon seks lelaki. Salah satu gangguan testis yang sering menyebabkan kegelisahan adalah kemunculan bintik hitam pada testis yang sering disalah anggap sebagai tumor atau barah. Jadi, adakah ini benar-benar berbahaya? Ayuh, ketahui melalui tinjauan berikut.

Tompok hitam pada testis?

Tompok-tompok hitam pada kantung testis (skrotum) umumnya disebabkan oleh angiokeratoma jenis Forcyde. Keadaan ini berlaku apabila saluran darah di testis melebar dan menonjol ke permukaan kulit, menjadikan kulit kelihatan berwarna hitam.

Tompok-tompok hitam ini umumnya kecil, kira-kira 1-8 milimeter. Bilangannya juga berbeza-beza. Ada lelaki yang hanya mengalami satu bintik hitam, ada yang mempunyai lebih dari 100 bintik hitam pada skrotum mereka pada satu masa.

Sebenarnya, bintik-bintik pada testis tidak berwarna hitam, tetapi cenderung berwarna ungu atau merah tua. Apabila disentuh, bintik-bintik hitam ini akan terasa kasar dan menonjol. Selain testis, bintik-bintik hitam ini juga dapat muncul pada zakar hingga ke sekitar paha dalam.

Apakah penyebabnya?

Selain dari angiokeratoma jenis Forcyde, bintik-bintik gelap pada testis juga boleh disebabkan oleh pelbagai perkara lain, termasuk:

1. Jerawat pada buah zakar

Jerawat ternyata bukan hanya tumbuh di wajah, tetapi juga boleh tumbuh di testis. Masalah kulit kecil ini biasanya disebabkan oleh jangkitan atau pori skrotum yang tersumbat.

Berita baiknya, jerawat pada testis cenderung tidak berbahaya. Sebenarnya, keadaan ini dapat diatasi dengan rawatan sederhana seperti kompres suam dan menjaga kebersihan intim yang betul.

2. Hiperpigmentasi

Hiperpigmentasi berlaku apabila kawasan kulit tertentu menghasilkan lebih banyak pigmen, menjadikan kulit lebih gelap daripada kulit di sekitarnya. Lesi ini boleh muncul dalam pelbagai bentuk, dari bintik-bintik, tahi lalat, seperti tanda terbakar sinar matahari, hingga tanda regangan.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2013 melaporkan bahawa sebanyak 85.6 peratus lelaki berusia 3 hingga 91 tahun mengalami hiperpigmentasi pada alat kelamin mereka. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak berbahaya dan hanya terhad kepada perubahan warna kulit.

3. Ketuat genital

Ketuat genital disebabkan oleh virus HPV yang menjangkiti alat kelamin. Sebagai tambahan kepada organ vital lelaki, ketuat alat kelamin juga boleh tumbuh di paha dalaman atau kawasan sekitar pangkal paha.

Gejala ketuat kelamin umumnya dicirikan oleh penampilan ketulan putih pada testis atau zakar. Walau bagaimanapun, terdapat juga bintik-bintik gelap atau ketuat.

4. Dermatitis skrotum

Tompok gelap pada testis juga boleh disebabkan oleh dermatitis skrotum. Dermatitis skrotum itu sendiri adalah keradangan kronik pada kulit skrotum yang disebabkan oleh pendedahan kepada bahan kimia atau alergen.

Keadaan ini sering menyebabkan gatal di kawasan testis. Sekiranya anda menggaru, ia boleh merengsakan saluran darah di dekat permukaan kulit dan menyebabkan bintik-bintik gelap pada alat kelamin.

Adakah bintik-bintik gelap pada testis berbahaya?

Berita baiknya, keadaan ini tidak selalu berbahaya, asalkan tidak disertai dengan gejala lain. Kehadiran bintik-bintik juga bukan merupakan tanda jangkitan seksual pada lelaki atau tumor atau barah, seperti yang ditakuti.

Walau bagaimanapun, jika bintik hitam muncul disertai dengan gejala seperti:

  • Sakit yang tajam di kaki dan tangan, terutamanya selepas melakukan aktiviti atau sukan yang berat
  • Kerap atau jarang berpeluh (hypohidrosis)
  • Bunyi dering di telinga (tinnitus)
  • Mata kelam kabut
  • Cirit-birit atau sembelit

Oleh itu, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan lanjut. Doktor akan melakukan satu siri pemeriksaan perubatan untuk menentukan penyebab bintik-bintik gelap pada skrotum anda, mulai dari ujian pencitraan (imbasan CT dan sinar-X), ujian air kencing, ujian darah, hingga biopsi.

Bagaimana cara menghilangkan bintik-bintik gelap pada testis?

Kerana gejalanya ringan dan tidak berbahaya, keadaan ini sebenarnya tidak memerlukan rawatan khas. Jenis rawatan juga bergantung kepada penyebab bintik-bintik gelap itu sendiri.

Secara umum, bintik-bintik gelap pada testis dapat dirawat dengan kompres hangat secara berkala. Suhu yang panas dapat membantu menyempitkan saluran darah yang melebar dan mengecilkan bintik-bintik gelap.

Selain itu, pastikan untuk sentiasa menjaga kebersihan organ intim agar tetap kering dan tidak lembap. Sekiranya bintik-bintik gelap pada testis disebabkan oleh hiperpigmentasi atau angiokeratoma, doktor boleh melakukan terapi biopsi dan laser untuk menghilangkan lesi.