Pemakanan

Kandungan Air Putih, Adakah Kalori di dalamnya?

Tidak hanya bergantung pada menghilangkan dahaga, anda pasti sering mendengar nasihat untuk rajin minum air kerana terdapat pelbagai kebaikan di belakangnya. Namun, pernahkah anda terfikir tentang kandungan air? Dikatakan bahawa air dapat membantu menurunkan berat badan kerana mengurangkan kalori dalam badan. Sebenarnya, air mengandungi kalori atau tidak?

Adakah terdapat kalori di dalam air?

Sebelum mengetahui jawapannya, pastikan anda mengetahui kandungan airnya. Melancarkan dari halaman Sangat Baik, segelas air umumnya tidak mengandungi kalori, karbohidrat, protein, lemak, kolesterol, serat, gula, dan vitamin.

Dengan kata lain, kandungan air yang anda minum setiap hari tidak mempunyai kalori atau kalori sifar. Walaupun begitu, sebilangan air kadang-kadang mengandungi jenis mineral tertentu seperti fluorida, zat besi, kalium, dan natrium, tentu saja dalam dosis rendah.

Penting untuk diingat, mineral ini tidak selalu terdapat di semua air yang anda minum. Sumber dan jenis air minuman akan menentukan kandungan airnya. Memandangkan air kosong mengandungi kalori sifar, atau kalori sama sekali, ini bermakna bahawa minum banyak air tentu tidak akan menyebabkan kenaikan berat badan.

Sebaliknya, minum air dalam jumlah besar sebenarnya dapat membakar banyak kalori dalam badan. Ini dibuktikan dengan kajian dari Obesity Society, bahawa wanita gemuk dan berat badan berlebihan Mereka yang minum lebih dari 1 liter air sehari selama 12 bulan cenderung menurunkan berat badan.

Menariknya, semua wanita ini tidak membuat perubahan gaya hidup khas kecuali dengan minum lebih banyak air setiap hari.

Nampaknya, inilah bahaya jika anda tidak minum air secukupnya

Tahukah anda bahawa sekitar 60 peratus tubuh manusia terdiri daripada air? Ya, air adalah elemen penting yang berguna untuk menjaga suhu badan, menjaga jumlah darah, mengedarkan nutrien ke seluruh badan, dan sebagainya.

Itulah sebabnya, tidak minum air yang mencukupi boleh membuat anda mengalami dehidrasi atau kekurangan air. Keadaan ini pasti akan menjadikan fungsi semua organ tubuh terganggu, termasuk otak. Anda juga menjadi sukar untuk fokus dan sukar untuk berfikir dengan jelas. Oleh itu, pastikan anda minum air secukupnya, OK!