Kesihatan jantung

Fungsi Injap Jantung dan Masalah Kesihatan •

Jantung anda mempunyai 4 ruang penting, salah satunya adalah injap jantung. Ruang di jantung ini dapat terganggu sehingga fungsinya menjadi tidak normal. Sebelum anda mengetahui masalah kesihatan yang menyerang ruang jantung ini, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai fungsi injap jantung dan juga cara menjaga kesihatannya.

Anatomi dan fungsi injap jantung

Sumber: Pendidikan Pesakit Kardiologi

Fungsi jantung adalah mengepam darah ke seluruh badan. Selain injap, organ yang mengepam darah juga mempunyai ruang yang sama pentingnya, iaitu perikardium (lapisan terluar yang mengelilingi akar saluran darah utama), ventrikel (ruang), dan atria (atria).

Injap jantung adalah struktur jantung yang terdiri daripada tisu penghubung dan endokardium (lapisan dalam jantung). Fungsi utama injap jantung adalah memastikan darah mengalir ke arah yang betul.

Secara amnya, injap jantung terbahagi kepada dua bahagian seperti berikut.

1. Injap atrioventrikular

Bahagian jantung ini terletak di antara atria dan ventrikel. Injap ini ditutup semasa permulaan kontraksi ventrikel (systole) dan menghasilkan bunyi jantung pertama. Dalam bahagian ini dibahagikan lagi kepada dua injap.

Injap tricuspid

Struktur jantung ini terletak di antara atrium kanan dan ventrikel kanan, iaitu di lubang atrioventrikular kanan. Injap tricuspid terdiri daripada tiga kepak (cusps), iaitu anterior, septal, dan posterior. Cusp sendiri adalah lipatan tisu yang kuat dan nipis dalam bentuk risalah. Setiap asas cusp diikat oleh cincin berserat yang kuat.

Kepak Injap ini boleh dibuka untuk membolehkan darah bergerak ke hadapan melalui jantung selama setengah degupan jantung dan dekat untuk mengelakkan darah mengalir ke belakang semasa setengah rentak. Fungsi injap jantung tricuspid adalah untuk mengatur aliran darah antara atrium kanan dan ventrikel kanan.

injap mitral

Bahagian injap ini terletak di antara atrium kiri dan ventrikel kiri, tepat di mulut atrioventrikular kiri. Injap ini juga dikenal sebagai injap bicuspid, kerana mempunyai dua kepak, iaitu anterior dan posterior. Seperti injap tricuspid, pangkal setiap cusp diikat oleh cincin berserat kuat yang disebut anulus.

Fungsi injap jantung mitral adalah untuk membolehkan darah kaya oksigen dari paru-paru anda melintasi dari atrium kiri ke ventrikel kiri.

Kedua-dua injap tricuspid dan mitral mempunyai sokongan dalam bentuk penyambungan tali berserat (chordae tendineae) pada margin bebas katup injap. Chordae tendineae juga melekat pada otot papillary yang terletak di permukaan dalaman ventrikel. Otot-otot ini berkontrak semasa sistol ventrikel untuk mengelakkan berlakunya risalah injap mitral ke atria.

Terdapat lima otot papillary secara keseluruhan; tiga terletak di ventrikel kanan yang menyokong injap tricuspid, dan selebihnya terletak di ventrikel kiri yang membantu injap mitral berfungsi.

2. Injap Semilunar

Selanjutnya, injap semilunar terletak di antara ventrikel dan saluran yang membawa darah keluar dari jantung. Injap ini ditutup apabila ventrikel mengendur (diastole) dan menghasilkan bunyi jantung kedua. Injap ini terbahagi kepada dua jenis iaitu paru dan aorta.

Injap paru

Struktur jantung ini terletak di antara ventrikel kanan dan batang paru (bukaan paru). Injap paru terdiri daripada risalah kiri, kanan, dan anterior. Bahagian sisi setiap risalah injap dilekatkan pada dinding saluran keluar, yang sedikit melebar membentuk sinus.

Fungsi injap jantung paru adalah untuk mengawal aliran darah dari ventrikel kanan ke arteri pulmonari, yang membawa darah ke paru-paru anda untuk mengambil oksigen.

injap aorta

Bahagian jantung ini terletak di antara ventrikel kiri dan aorta menaik (bukaan aorta). Injap aorta terdiri daripada tiga risalah kiri, kanan, dan posterior.

Fungsi injap aorta adalah untuk membuka jalan agar darah kaya oksigen mengalir dari ventrikel kiri ke dalam aorta, arteri terbesar badan anda. Semasa darah bergelut semasa diastole ventrikel, injap mengisi sinus aorta dan memasuki arteri koronari untuk membekalkan miokardium, sel-sel di otot jantung.

Bagaimana injap jantung melakukan fungsi-fungsi ini?

Sumber: American College Cardiology

Keempat injap yang dinyatakan di atas terbuka dan dekat untuk membiarkan darah mengalir ke jantung. Cara kerja struktur jantung adalah seperti berikut.

Pertama, darah mengalir dari atrium kanan ke ventrikel kanan melalui injap tricuspid terbuka, dan dari atrium kiri ke ventrikel kiri melalui injap mitral terbuka.

Kedua, apabila ventrikel kanan penuh, injap tricuspid akan menutup dan mencegah darah mengalir ke belakang ke atrium kanan ketika ventrikel berkontrak. Apabila ventrikel kiri penuh, injap mitral menutup dan membuat darah mengalir ke belakang ke atrium kiri ketika ventrikel berkontrak.

Ketiga, apabila ventrikel kanan mula berkontraksi, injap paru terpaksa terbuka. Darah dipam keluar dari ventrikel kanan melalui injap paru ke arteri pulmonari ke paru-paru. Kemudian, apabila ventrikel kiri mula berkontraksi, injap aorta terpaksa terbuka. Darah dipam keluar dari ventrikel kiri melalui injap aorta ke dalam aorta. Aorta bercabang ke banyak arteri dan membekalkan darah ke badan.

Akhirnya, apabila ventrikel kanan selesai berkontrak dan mula berehat, injap paru terkunci. Ini mengelakkan darah mengalir kembali ke ventrikel kanan.

Ventrikel kiri berkontrak dan mula mengendur, diikuti dengan tutup injap aorta. Tujuannya adalah untuk mengelakkan darah mengalir kembali ke ventrikel kiri. Corak ini berulang, menyebabkan darah mengalir terus ke jantung, paru-paru, dan badan.

Masalah kesihatan yang mengganggu fungsi injap jantung

Sama seperti struktur jantung yang lain, injap jantung boleh rosak kerana masalah kesihatan tertentu. Berikut ini adalah penyakit biasa yang menyerang injap jantung, seperti yang dipetik dari laman web Stanford Children.

1. Regurgitasi

Keadaan regurgitasi injap mitral atau regurgitasi injap tricuspid adalah kebocoran pada injap. Masalah kesihatan ini menunjukkan injap tidak menutup sepenuhnya dan darah dapat mengalir ke belakang melalui injap.

Akibatnya, injap bekerja lebih keras kerana mereka perlu mengepam darah tambahan yang mengalir ke belakang. Seiring waktu, akan ada perubahan struktur dan fungsi injap jantung dan darah tidak dapat dipam secara normal.

2. Stenosis injap

Keabnormalan injap jantung seterusnya adalah stenosis injap mitral, stenosis aorta, dan stenosis injap tricuspid, yang menjadikan injap menjadi sempit.

Keadaan ini menjadikan injap membuka sempit dan injap tidak terbuka dengan betul, menjadikan jantung lebih sukar untuk mengepam darah ke seluruh injap. Dalam keadaan ini, jantung harus bekerja lebih keras untuk mengepam darah, dan lama-kelamaan ruang jantung dapat mengalami perubahan.

3. Atresia injap

Penyakit jantung ini menunjukkan injap yang tidak berkembang secara normal semasa kecil. Atresia menghalang darah mengalir dari atrium ke ventrikel, atau dari ventrikel ke arteri pulmonari atau aorta, memaksa darah untuk mencari jalan lain. Penyakit ini adalah sejenis penyakit jantung kongenital yang menyerang injap jantung.