Alahan

Alahan Menggigit Serangga Yang Perlu Anda Perhatikan

Definisi

Apakah alahan gigitan serangga?

Gigitan serangga boleh menyebabkan reaksi yang berkisar dari gejala ringan hingga reaksi alergi yang serius. Alergi gigitan serangga adalah tindak balas sistem imun terhadap toksin yang dilepaskan atau bahagian tubuh serangga ketika mereka menggigit atau melekat pada badan kita.

Reaksi gigitan biasa biasanya hilang dalam beberapa jam atau hari. Namun, berbeza jika anda mempunyai alergi terhadap gigitan serangga. Kesan pada badan anda akan lebih serius daripada orang yang tidak alah.

Gejala awalnya serupa dengan gigitan serangga biasa, iaitu penampilan lebam merah yang terasa gatal. Selepas beberapa ketika, gejala ini dapat berkembang menjadi ruam, bengkak, hingga sesak nafas pada orang yang sangat sensitif.

Dalam beberapa kes, gigitan serangga bahkan boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk yang disebut anafilaksis. Keadaan ini boleh mengancam nyawa dan mesti diubati dengan segera.

Malangnya, gejala alergi sering disalahtafsirkan sebagai reaksi terhadap gigitan serangga biasa. Inilah sebabnya mengapa anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor jika anda mengalami gejala tertentu setelah digigit serangga, terutamanya jika gejala ini muncul berulang kali.

Terdapat sebilangan kaedah rawatan untuk melegakan simptom alergi dan mencegahnya berulang. Diagnosis yang tepat pastinya menjadikan rawatan lebih optimum.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found