Ubat dan Makanan Tambahan

Mengambil Makanan Tambahan, Perlu atau Tidak? •

Adakah anda sering mengambil makanan tambahan? Mungkin bagi kebanyakan orang, pengambilan suplemen vitamin atau mineral bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Tetapi adakah badan memerlukan makanan tambahan?

Adakah suplemen baik untuk diambil?

Sekiranya anda adalah salah seorang yang berpendapat bahawa setiap orang memerlukan makanan tambahan untuk meningkatkan atau mengekalkan kesihatan mereka, maka anggapan anda tidak sepenuhnya betul. Pengambilan suplemen yang tidak sesuai sebenarnya akan membahayakan kesihatan.

Penyelidikan yang dilakukan terhadap 38,000 wanita berusia lebih dari 50 tahun, menunjukkan bahawa pengambilan suplemen zat besi dapat meningkatkan risiko kematian dalam kumpulan ini. Dari hasil kajian ini, tidak bermaksud zat besi atau mineral tambahan memberi kesan buruk kepada tubuh. Namun, tubuh yang sihat sebenarnya hanya memerlukan zat besi dari makanan, dan jika kita sudah makan makanan yang tinggi zat besi, maka ini cukup untuk memenuhi keperluan dalam sehari.

Satu lagi kajian yang dilakukan oleh Mayo Clinic melihat kaitan suplemen vitamin E dengan kesihatan jantung. Hasil kajian menyatakan bahawa pengambilan vitamin E dapat meningkatkan risiko kegagalan jantung dan kelahiran pramatang, jika dikonsumsi secara berlebihan oleh wanita hamil.

Selain itu, menurut Mayo Clinic, pengambilan lebih dari 200 mg vitamin B6 dapat mengakibatkan gangguan sistem saraf dan serangan jantung. Manakala Institut Kesihatan Nasional juga menyatakan bahawa pengambilan vitamin A yang berlebihan tidak baik untuk kesihatan tulang.

Makanan tambahan atau multivitamin bukanlah pil atau ubat 'ajaib' yang dapat dengan mudah memenuhi semua keperluan vitamin dan mineral anda. Makanan tambahan sebenarnya tidak dapat menggantikan vitamin atau mineral yang kita dapat dari makanan. Oleh itu, suplemen atau multivitamin tidak lebih 'hebat' dalam nutrien berbanding nutrien dari makanan.

Kelebihan makanan berbanding makanan tambahan vitamin dan mineral

Makanan mempunyai pelbagai faedah yang lebih daripada makanan tambahan, iaitu:

Ia mempunyai nutrien yang lebih kaya. Makanan sihat dan pelbagai, mengandungi pelbagai makronutrien dan mikronutrien, bukan hanya satu jenis nutrien seperti makanan tambahan. Sebagai contoh, buah sitrus mengandungi vitamin C, beta-karoten yang baik untuk mata, kalsium yang baik untuk tulang dan gigi, dan pelbagai nutrien lain.

Mengandungi serat . Selain kaya dengan nutrien, terdapat banyak makanan yang mengandungi serat tinggi seperti gandum, pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan. Dari makanan ini, tubuh kita dapat memperoleh pengambilan serat yang berguna untuk membantu pencernaan dan melancarkan pergerakan usus, dan mencegah terjadinya diabetes mellitus jenis 2 dan pelbagai penyakit jantung.

Terdiri daripada bahan kimia lain . Antioksidan terdapat dalam pelbagai sayur-sayuran dan buah-buahan seperti jeruk, pelbagai jenis beri, gandum, dan banyak lagi. Berbagai kajian menunjukkan bahawa antioksidan berguna untuk mencegah kerusakan sel dan tisu badan yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit seperti Alzheimer, barah, dan penyakit jantung. Selain itu, sayur-sayuran biasanya mengandungi zat, iaitu fitokimia, yang berguna untuk mencegah tubuh daripada terkena tekanan darah tinggi, diabetes mellitus, barah, dan penyakit jantung koroner.

Siapa yang memerlukan makanan tambahan?

Sekiranya anda sering makan makanan sihat, yang rendah lemak, garam, atau gula, tinggi serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, maka anda tidak perlu lagi mengambil suplemen atau pil vitamin. Walau bagaimanapun, orang yang mengalami keadaan fisiologi tertentu atau penyakit khas, mungkin memerlukan suplemen untuk menyokong pemakanan mereka.

  • Wanita hamil dan ibu menyusu. Biasanya memerlukan suplemen zat besi, asid folik, dan pelbagai mineral lain untuk menyokong keadaan tersebut.
  • Warga emas (orang berumur 50 tahun ke atas). Pada usia itu dianjurkan untuk mengonsumsi lebih banyak vitamin B12, untuk mencegah penurunan kognitif dengan cepat.
  • Orang yang mengalami cirit-birit kronik, alergi makanan, atau penyakit hati, saluran pencernaan, dan pankreas, dan barah, yang menyebabkan mereka tidak dapat makan makanan tertentu, yang mengakibatkan kekurangan nutrisi.
  • Wanita yang mengalami pendarahan berat atau haid, biasanya mengalami kekurangan zat besi. Oleh itu mereka memerlukan zat besi tambahan dari makanan tambahan.
  • Orang yang tidak makan dengan baik, atau mempunyai kebiasaan makan kurang dari 1600 kalori sehari.
  • Orang yang menjalani diet vegan dan vegetarian.

Sekiranya anda termasuk dalam kumpulan yang disebutkan di atas, berjumpa dengan doktor anda apa makanan tambahan yang diperlukan untuk menyokong dan membantu menjaga kesihatan anda. Tetapi jika anda tidak mempunyai sejarah dan merasa sihat, maka yang anda perlukan adalah makanan sihat, bukan makanan tambahan. Malah pengambilan suplemen atau multivitamin berlebihan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi untuk kesihatan anda.

BACA JUGA

  • Makanan Tambahan Penyekat Lemak: Bolehkah Mereka Membantu Anda Menurunkan Berat Badan?
  • Makanan Tambahan Besi untuk Wanita Hamil dengan Anemia
  • Makanan Tambahan untuk Kanak-kanak berumur satu tahun