Kanser

Makanan Yang Dapat Membantu Menyembuhkan Kanser Otak

Rawatan barah otak boleh memberi kesan sampingan yang sering membuat badan anda merasa lemah dan kehilangan tenaga. Oleh itu, anda mesti terus memenuhi keperluan pemakanan dan tenaga anda semasa menjalani rawatan untuk penyakit yang anda alami. Jadi, adakah makanan tertentu yang dapat membantu menyembuhkan barah otak? Apa pola pemakanan sihat yang harus diterapkan oleh penghidap barah otak?

Makanan dan diet yang sihat untuk penghidap barah otak

Bukan hanya untuk orang yang sihat, menerapkan diet yang baik dan seimbang juga bermanfaat bagi penghidap barah otak. Diet yang sihat ini dapat membantu anda melawan kelemahan dan menjaga kesihatan badan dan badan anda, menjadikannya lebih mudah untuk menangani gejala barah otak dan kemungkinan kesan sampingan dari rawatan.

Selain meningkatkan kekuatan dan tenaga, ada beberapa manfaat lain yang dapat diperoleh oleh penderita barah otak ketika menerapkan diet yang sihat, yaitu:

 • Mengekalkan berat badan dan simpanan nutrien yang ideal di dalam badan.
 • Mengurangkan risiko jangkitan.
 • Membantu proses penyembuhan dan pemulihan.
 • Membantu memproses ubat yang dimakan, seperti ubat kemoterapi.
 • Mencegah sembelit.

Untuk mencapai faedah ini, corak dan jenis makanan sihat berikut adalah baik untuk penghidap barah otak dan dapat membantu menyembuhkan penyakit ini:

1. Edamame, bayam dan sayur-sayuran berwarna gelap kaya dengan serat dan vitamin

American Brain Tumor Association mengatakan, semakin gelap warna buah atau sayuran, semakin tinggi nutrien yang dikandungnya. Sayur-sayuran dan buah-buahan yang termasuk dalam kategori ini, seperti bayam atau sayur-sayuran berdaun gelap yang lain.

Jenis sayur dan buah ini mengandungi serat, vitamin B dan C yang tinggi, dan zat besi yang baik untuk tubuh. Memilih makanan dengan serat tinggi juga dapat membantu anda mengatasi sembelit yang mungkin timbul sebagai kesan sampingan ubat.

2. Roti gandum, bijirin dan pasta sebagai sumber karbohidrat

Mengonsumsi karbohidrat halus, seperti roti putih, rendah nutrien dan tinggi gula, jadi cenderung tidak sihat ketika dikonsumsi secara berlebihan. Sebaliknya, pilih karbohidrat yang tidak diproses, seperti dari biji-bijian, untuk mendapatkan nutrien yang baik untuk tubuh.

Makanan bijirin penuh mengandungi serat, selenium, dan vitamin B dan E yang tinggi, yang baik untuk penghidap barah otak. Bahan-bahan ini dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat dan mengatasi masalah sembelit sebagai salah satu kesan sampingan yang mungkin timbul daripada rawatan.

Makanan bijirin penuh termasuk roti gandum, bijirin gandum, atau pasta gandum. Anda juga boleh memilih beras perang yang terbukti mengandungi serat dan gula lebih rendah daripada beras putih, untuk memenuhi keperluan karbohidrat anda.

3. Kacang kenari, minyak canola dan salmon sebagai sumber lemak sihat

Lemak sihat, seperti omega 3, dapat membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh untuk melawan sel barah dan menjaga berat badan yang sihat. Oleh itu, anda boleh memilih makanan dengan kandungan omega 3 yang tinggi, yang dapat membantu menyembuhkan barah otak.

Beberapa makanan yang mengandung omega 3 termasuk biji rami (biji rami), kenari, minyak canola, atau jenis ikan dan minyak ikan tertentu, seperti ikan trout, salmon, sardin, ikan haring, dan tuna. Makanan ini juga mengandungi protein tinggi yang diperlukan oleh tubuh.

4. Bawang putih, daun bawang, buah beri yang mengandungi fitokimia

Fitokimia Fitokimia adalah nutrien yang berasal dari tumbuhan. Nutrien dalam makanan ini merangsang sistem kekebalan tubuh untuk melawan barah dan bersifat antibakteria dan antivirus, menjadikannya baik untuk penderita barah otak.

Beberapa makanan yang mengandungi fitokimia tinggi termasuk bawang, bawang putih, daun bawang, wortel, ubi jalar, jeruk, buah beri, biji, teh, kopi, dan sayur-sayuran yang berbentuk ubi atau termasuk dalam kumpulan salib, seperti brokoli, kubis, atau kembang kol.

5. Susu, keju dan yogurt tinggi kalsium

Susu, keju, dan yogurt adalah makanan dan minuman yang mengandungi kalsium tinggi dan baik untuk penghidap barah otak. Kalsium yang tinggi diperlukan untuk menjaga kesihatan tulang semasa rawatan barah otak.

Sebabnya, ubat steroid yang sering dimakan oleh penghidap barah otak boleh mempengaruhi kesihatan tulang anda, terutama jika diambil dalam jangka masa panjang. Oleh itu, pastikan keperluan kalsium anda dipenuhi untuk mengurangkan kemungkinan kesan sampingan dari ubat steroid yang anda ambil.

Petua untuk makan makanan dan menerapkan diet yang sihat untuk penghidap barah otak

Memilih makanan sihat sahaja tidak semestinya dapat membantu mengatasi barah otak yang anda alami. Untuk lebih optimum, anda boleh menggunakan petua pemakanan sihat di bawah semasa menjalani rawatan untuk barah otak.

 • Cuba makan bahagian kecil, tetapi kerap. Lebih baik makan 6-8 makanan kecil sehari daripada tiga makanan besar, untuk mengurangkan risiko mual dan muntah.
 • Perut kosong boleh membuat mual menjadi lebih teruk, jadi jangan lewatkan makan. Sekiranya perlu, tetapkan penggera peringatan setiap 2-3 jam untuk makan supaya perut tidak kosong.
 • Elakkan makanan berminyak dan berlemak kerana memakan masa lebih lama untuk dicerna.
 • Elakkan makanan dengan bau yang kuat yang boleh membuat anda lebih mual.
 • Minum banyak air.
 • Kekal aktif atau kerap bersenam.