Keibubapaan

Sabun Bayi untuk Kulit Sensitif, Bagaimana Memilihnya?

Kulit bayi lebih sensitif daripada orang dewasa, jadi banyak produk penjagaan kulit yang direka khas untuk anak kecil. Sekiranya anda tidak berhati-hati, kulit sensitif bayi anda boleh menjadi jengkel dan meradang. Di samping itu, terdapat beberapa bayi yang kulitnya lebih sensitif daripada yang lain. Salah satu cara untuk mengatasi ini adalah dengan memilih sabun bayi khas untuk kulit sensitif. Bagaimana memilihnya?

Adakah perlu menggunakan sabun khas untuk kulit bayi yang sensitif?

Memetik dari Essential Baby, perbezaan antara kulit bayi dan dewasa sangat kelihatan. Michael Freeman, ahli dermatologi dari The Skin Center menjelaskan bahawa kulit bayi masih berkembang pada tahun pertama kehidupan dan sangat mudah terkena jangkitan kulit.

Lapisan kulit terluar, atau epidermis, mempunyai peranan penting sebagai barisan pertahanan pertama badan. Epidermis berperanan menjaga dan melindungi organ dalam badan agar tidak kekurangan air.

Tetapi bukan hanya itu, epidermis juga mengatur masuk dan keluarnya kandungan air di kulit. Lapisan kulit terluar ini juga bertindak sebagai organ pelindung dalam tubuh dari pelbagai virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit.

Memandangkan kulit bayi masih dalam proses perkembangan, lapisan epidermis bayi masih sangat nipis dan belum membentuk pelembap dari minyak semula jadi pada kulit seperti orang dewasa.

Atas sebab ini, kulit bayi masih sangat sensitif dan memerlukan sabun khas. Walaupun kulit masih sangat sensitif, lebih baik jangan membersihkannya secara berlebihan. Merawat kulit bayi juga tidak boleh cuai dan mesti dengan cara yang betul.

Masih menurut Freeman, kesalahan biasa yang dilakukan ibu bapa adalah menggunakan sabun bayi dan syampu yang mengandungi bahan yang terlalu keras untuk kulit anak kecil mereka.

Contohnya, ia mengandungi sabun yang mengandungi alkohol atau wangian tambahan. Walaupun ini tidak baik untuk kesihatan kulit si kecil anda.

Cara memilih sabun untuk bayi yang mempunyai kulit sensitif

Kerana kulit bayi masih sangat sensitif, anda harus berhati-hati dalam memilih sabun untuk anak kecil anda. Untuk lebih tepat dan sesuai dengan keadaan kulit si kecil, inilah cara memilih sabun kulit bayi, memetik dari WebMD:

Elakkan sabun antibakteria

Mungkin anda bimbang dengan bakteria dan kuman yang tersebar di luar sehingga anda ingin memilih sabun antibakteria.

Walau bagaimanapun, sabun antibakteria tidak diperlukan untuk kesihatan kulit bayi. Sebabnya, sabun bayi biasa berfungsi sama seperti sabun antibakteria.

Selain itu, sabun antibakteria mempunyai bahan tambahan kimia, seperti triclosan. Triclosan biasanya digunakan pada sabun dewasa tetapi tidak pada sabun bayi.

Elakkan sabun yang mengandungi wangian tambahan

Sabun bayi mempunyai aroma yang menyegarkan dan menenangkan. Namun, sabun dengan aroma yang terlalu kuat perlu diperhatikan kerana boleh mengandungi wangian tambahan.

Wangian tambahan boleh menyebabkan alergi atau alergen dan menjadikan kulit bayi jengkel, kering, ruam, terutamanya jika keadaan kulit bayi bermasalah.

Contohnya, jika si kecil mempunyai kulit yang terlalu kering, sensitif, atau mengalami eksim, anda harus menggunakan sabun khas mengikut cadangan doktor untuk bayi anda.

Untuk memilih sabun tanpa wangian tambahan tetapi masih mempunyai aroma yang menyenangkan, anda boleh memilih sabun yang mengandungi minyak pati atau ekstrak tumbuhan.

Kedua-dua ramuan ini sering digunakan untuk menutup aroma kandungan asli yang kurang menyenangkan.

Elakkan sabun yang mengandungi SLS

SLS adalah Sodium Lauryl Sulfate, yang merupakan kandungan detergen yang sering ditambahkan pada pelbagai produk pembersih, termasuk sabun bayi.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) memberi kesan sabun menjadi lebih berbuih. Sekiranya sabun yang anda pilih untuk si kecil masih berbuih, mungkin ia mengandungi SLS.

SLS boleh merengsakan mata dan kulit. Bukan hanya itu, SLS boleh mengganggu kadar minyak semula jadi pada kulit anak kecil anda yang berperanan menjaga kelembapan.

Natrium Lauryl Sulfate juga merupakan salah satu faktor penyebab karsinogenik atau barah apabila digunakan secara berterusan.

Pilih sabun bayi tanpa alkohol

Cara memilih sabun bayi untuk kulit sensitif bebas alkohol. Bahan ini sering digunakan dalam produk sabun dewasa sebagai pelarut.

Walau bagaimanapun, ini tidak diperlukan dalam produk penjagaan kulit bayi seperti sabun kerana boleh menjengkelkan.

Walaupun begitu, ada sejenis alkohol yang boleh digunakan untuk kulit bayi yang disebut cetearyl alkohol. Biasanya kandungan alkohol ini sering digunakan untuk beberapa produk penjagaan bayi, seperti tisu basah.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌