Pemakanan

Kalsium berlebihan (hiperkalsemia): Ubat, Gejala, dll.

Kalsium adalah sejenis mineral yang penting untuk tubuh, terutamanya tulang dan gigi. Kekurangan kalsium meningkatkan risiko kehilangan tulang. Lalu, apa akibatnya jika badan mempunyai kalsium yang terlalu banyak? Kenali keadaan yang juga dikenali sebagai hiperkalsemia di bawah!

Berapa banyak kalsium yang diperlukan setiap hari?

Keperluan kalsium setiap orang berbeza-beza bergantung pada usia. Menurut Kadar Kecukupan Nutrisi (RDA) 2013, kanak-kanak berumur 10-18 tahun memerlukan 1,200 mg kalsium sehari.

Kemudian, keperluan kalsium menurun kepada 1,100 mg sehari pada usia 19 - 29. Bagi orang yang berumur 29 tahun ke atas, keperluan kalsium menurun kepada 1000 mg sehari.

Walaupun begitu, had toleransi untuk keperluan kalsium harian maksimum untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia lebih dari 1 tahun pada amnya ialah 2,500 mg sehari.

Keperluan kalsium akan meningkat pada wanita yang sedang hamil. Ini kerana selain ibu, pengambilan kalsium semasa hamil juga diperlukan oleh janin. Peningkatan pengambilan kalsium semasa kehamilan adalah 200 mg sehari.

Oleh itu, jika anda hamil pada usia 25 tahun, keperluan kalsium harian anda adalah 1.300 mg. Sementara itu, jika anda hamil pada usia 18 tahun, keperluan kalsium anda akan lebih besar, iaitu 1.400 mg sehari.

Walau bagaimanapun, tidak digalakkan mengambil lebih daripada 500 mg pada satu masa. Ini dapat meningkatkan risiko kalsium berlebihan (hiperkalsemia).

Apa itu hiperkalsemia?

Hiperkalsemia adalah keadaan di mana tubuh menyerap mineral kalsium melebihi kemampuan normalnya. Lebihan kalsium ini secara amnya dapat dikeluarkan melalui air kencing atau tinja.

Namun, kemungkinan kalsium yang tersisa akan disimpan di dalam tulang, sehingga boleh menyebabkan kesan sampingan. Tahap kalsium yang sangat tinggi boleh mengancam nyawa.

Penyebab utama hiperkalsemia adalah hiperparatiroidisme (hyperparathyroidism). Kalsium dalam darah diatur oleh kelenjar paratiroid, yang menghasilkan hormon paratiroid, yang membantu mengatur kadar vitamin D, kalsium, dan fosfor dalam tulang dan darah.

Apabila kelenjar paratiroid terlalu aktif dan mengeluarkan terlalu banyak hormon paratiroid, kadar kalsium dalam darah meningkat.

Penyebab umum kalsium berlebihan adalah penyakit paru-paru dan barah, kesan sampingan ubat-ubatan, dan pengambilan makanan tambahan yang berlebihan.

Hiperkalsemia boleh mengganggu fungsi ginjal dan menyebabkan batu ginjal terbentuk. Selain itu, keadaan ini juga boleh mengganggu kerja jantung dan otak.

Fungsi ginjal yang menurun kerana kalsium yang berlebihan juga dapat menyebabkan kemampuan tubuh menyerap mineral zat besi, zink, magnesium, dan fosfat terganggu.

Sebenarnya, mineral ini sangat penting dalam menyokong fungsi normal tubuh. Lancarkan Klinik MayoHiperkalsemia juga dapat menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan seperti mual, muntah, dan sembelit (sukar buang air besar).

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa pengambilan kalsium yang berlebihan dapat meningkatkan risiko barah prostat dan penyakit jantung. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk memahami kemungkinan hubungan ini.

Apakah gejala berlebihan kalsium?

Gejala hiperkalsemia berkisar dari ringan hingga teruk. Anda mungkin tidak mempunyai gejala yang signifikan jika anda mengalami hiperkalsemia ringan. Semakin teruk kes ini, semakin jelas gejala-gejalanya.

Berikut adalah senarai gejala yang mungkin timbul sekiranya badan mempunyai kalsium berlebihan.

 • Haus yang berlebihan
 • Kencing berlebihan
 • Sakit kepala
 • Keletihan
 • Pening dan muntah
 • Sakit perut
 • Selera makan berkurang
 • Sembelit
 • Kekeringan
 • Sakit tulang
 • Sakit otot
 • Kekeliruan mental (pusing), mudah dilupakan, mudah tersinggung
 • Pengurangan berat
 • Sakit antara bahagian belakang dan bahagian atas abdomen di satu sisi kerana batu karang
 • Denyutan jantung yang tidak normal
 • Osteoporosis
 • Masalah otot: kekejangan, kekejangan dan kelemahan
 • Patah tulang

Kes hiperkalsemia yang teruk boleh menyebabkan koma.

Apakah pilihan rawatan untuk hiperkalsemia?

Anda mungkin tidak memerlukan rawatan perubatan kecemasan jika anda mengalami hiperkalsemia ringan. Ia juga bergantung pada apa yang menyebabkannya.

Walaupun begitu, anda perlu memantau perkembangan gejala yang berlaku. Di samping itu, sangat perlu berjumpa doktor untuk mengetahui penyebabnya.

Risiko masalah kesihatan yang timbul akibat kalsium berlebihan dalam darah bukan hanya berasal dari jumlah yang banyak, tetapi juga kecepatan peningkatan kadar kalsium dalam waktu yang singkat.

Oleh itu, adalah penting untuk terus mengikuti nasihat doktor untuk usaha susulan. Walaupun tahap kalsium yang sedikit meningkat boleh menyebabkan batu karang dan kerosakan buah pinggang dari masa ke masa.

Sekiranya kes itu sederhana hingga teruk, anda mungkin memerlukan kemasukan ke hospital agar tahap kalsium anda kembali normal. Rawatan juga bertujuan untuk mencegah kerosakan pada tulang dan ginjal anda.