Kesihatan

Tidak seperti Benang Jahit Biasa, Berikut adalah Bahan untuk Membuat Benang Pembedahan: Prosedur, Keselamatan, Kesan Sampingan, dan Faedah |

Untuk menutup luka terbuka di badan, doktor akan menggunakan benang khas untuk menjahitnya. Sila ambil perhatian bahawa benang jahit untuk pembedahan berbeza dengan benang jahit yang digunakan untuk menjahit pakaian. Ukurannya bukan sahaja berbeza, bahan yang mereka buat juga berbeza. Untuk maklumat lebih lanjut, ulasan berikut.

Jenis benang operasi

Sumber: Berita Kesihatan Padham

Berdasarkan penyerapan dalam badan

Berdasarkan penyerapannya, jahitan pembedahan dapat dikategorikan kepada dua kumpulan utama, iaitu boleh diserap dan tidak dapat diserap. Jahitan yang dapat diserap bermaksud bahawa ia tidak perlu dikeluarkan setelah menjahit luka atau tisu.

Ini kerana enzim dalam tisu badan secara semula jadi dapat memecah benang ini. Walaupun benang pembedahan tidak dapat diserap, perlu dikeluarkan lagi di kemudian hari.

Berdasarkan struktur bahan

Berdasarkan struktur bahan, jenis benang operasi juga terbahagi kepada dua. Pertama, benang monofilamen yang terdiri daripada satu utas. Benang ini lebih mudah melewati tisu kerana cenderung nipis.

Jenis kedua adalah benang multifilamen, yang terdiri daripada beberapa utas. Benang ini terdiri daripada beberapa utas kecil yang dikepang bersama. Biasanya benang ini cenderung lebih kuat tetapi juga berisiko menyebabkan jangkitan kerana lebih tebal.

Berdasarkan bahan pembuatan

Berdasarkan bahan pembuatan, benang jahit dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu semula jadi dan sintetik. Benang dibuat dari serat semula jadi seperti sutera atau usus. Benang jenis ini biasanya jarang digunakan kerana cenderung mencetuskan reaksi negatif pada tisu.

Sementara benang sintetik dibuat dari bahan buatan manusia, seperti nilon. Benang jenis ini biasanya digunakan lebih banyak untuk menjahit luka terbuka.

Bahan pembuatan benang pembedahan

Sumber: Dotmed

Berdasarkan bahan pembuatannya, benang jahit untuk pembedahan dibezakan daripada yang dapat diserap dan tidak dapat diserap. Setiap satu diperbuat daripada bahan yang berbeza.

Bahan benang yang boleh diserap

Benang ini biasanya digunakan untuk menutup bahagian paling dalam dari sayatan. Walaupun begitu, benang ini juga boleh digunakan untuk permukaan kulit. Berikut adalah ramuan untuknya:

Usus (usus)

Benang monofilamen semula jadi ini digunakan untuk menjahit luka tisu lembut atau air mata. Usus biasanya tidak boleh digunakan untuk prosedur kardiovaskular atau sistem saraf. Kerana, badan mempunyai reaksi kuat terhadap benang yang satu ini dan boleh menyakitkan.

Oleh itu, utas ini biasanya hanya digunakan untuk operasi ginekologi (operasi yang berkaitan dengan organ pembiakan).

Polydioxanone (PDS)

Benang monofilamen sintetik ini dapat digunakan untuk memperbaiki luka tisu lembut, seperti luka untuk perut atau jantung anak.

Poliglecaprone (Monokril)

Benang monofilamen sintetik ini biasanya digunakan untuk memperbaiki tisu lembut yang terdedah. Walau bagaimanapun, ramuan yang satu ini tidak boleh digunakan untuk prosedur sistem kardiovaskular atau saraf.

Benang ini paling sering digunakan untuk menutup luka kulit agar tidak kelihatan.

Poliglaktin (Vicryl)

Benang multifilamen ini biasanya digunakan untuk memperbaiki luka tangan atau muka. Benang ini juga merangkumi yang tidak boleh digunakan untuk prosedur jahitan untuk sistem kardiovaskular atau saraf.

Bahan benang yang tidak dapat diserap

Sebarang jenis bahan jahitan pembedahan yang tidak dapat diserap biasanya boleh digunakan untuk memperbaiki tisu lembut, termasuk untuk prosedur sistem kardiovaskular dan saraf.

Selain itu, benang ini biasanya digunakan untuk tisu yang memerlukan proses penyembuhan yang panjang, seperti jahitan pada tendon, menutup dinding perut, dan menjahit kulit.

Berikut adalah beberapa bahan benang pembedahan yang tidak dapat diserap, iaitu:

  • Nilon, benang monofilamen semula jadi.
  • Polipropilena (Prolena), benang monofilamen sintetik.
  • Sutera, benang multifilamen semula jadi (dalam bentuk braided braid).
  • Poliester (Etibond), benang multifilamen sintetik (dalam bentuk braided braid).

Bolehkah benang pembedahan menyebabkan jangkitan?

Tidak seperti jenis lain, jahitan pembedahan sangat steril. Oleh itu, benang yang satu ini tidak menyebabkan jangkitan.

Namun, dipetik dari Healthline, benang multifilamen yang cenderung lebih tebal daripada benang monofilamen lebih berisiko menyebabkan jangkitan.

Ini kerana benang cenderung lebih tebal, menjadikannya lebih sukar untuk melewati tisu semasa proses jahitan. Namun, jika dilakukan oleh doktor pakar yang terlatih dan profesional dalam bidangnya, risiko ini tentunya sangat tidak mungkin.

Perkara yang sebenarnya boleh menyebabkan jangkitan adalah jika anda tidak merawat luka dengan betul. Anda mesti betul-betul merawat jahitan dengan susah payah agar risiko jangkitan dapat dielakkan.

Untuk itu, pastikan tangan anda bersih semasa mengendalikan jahitan. Di samping itu, lakukan rawatan lain yang disyorkan oleh doktor agar jahitan tetap steril dan cepat sembuh.