Kesihatan mata

Diplopia atau Penglihatan Berganda, Apa yang Menyebabkannya?

Hampir semua gangguan penglihatan bermula dengan keluhan penglihatan kabur atau hantu. Pada hakikatnya, dalam beberapa kes ia boleh menjadi pandangan ganda atau diplopia. Walaupun kadang-kadang serupa, gangguan penglihatan ganda ini berbeza dengan penglihatan kabur atau hantu yang merupakan gejala umum rabun atau kesalahan bias.

Apakah diplopia atau penglihatan berganda?

Diplopia adalah gangguan penglihatan yang menyebabkan mata melihat dua gambar objek yang sama. Keadaan ini juga dikenali sebagai penglihatan berganda. Kedua-dua gambar tersebut biasanya dilihat bertindih atau bersebelahan.

Penglihatan berganda boleh bersifat sementara, tetapi ada juga keadaan yang menyebabkan diplopia jangka panjang atau kekal. Ini bergantung pada keadaan yang menyebabkan diplopia.

Dalam diplopia ringan, penglihatan pesakit dapat meningkat dengan segera jika pesakit mengarahkan objek ke arah atau jauh dari wajahnya. Begitu juga ketika menyipit atau menambahkan cahaya di dalam bilik.

Apa yang menyebabkan penglihatan berganda?

Dilaporkan dari NHS, penglihatan berganda berlaku apabila terdapat gangguan atau kerosakan pada saraf dan otot mata. Sebabnya ialah kedua-dua saraf dan otot berperanan dalam menggerakkan mata sehingga mereka dapat melihat objek dengan jelas.

Diplopia hanya boleh berlaku pada sebelah mata (monokular) atau kedua-dua mata (binokular). Kedua-dua keadaan ini mempunyai sebab yang berbeza, mulai dari kesalahan pembiasan hingga penyakit yang menyerang saraf atau otot mata.

Penglihatan berganda dalam satu mata

Sebilangan besar kes diplopia monokular disebabkan oleh gangguan retina pembiasan atau penyesuaian cahaya, seperti kelainan kornea atau makula (pusat penglihatan).

Beberapa keadaan boleh menyebabkan diplopia monokular, termasuk:

 • Astigmatisme (mata silinder)
 • Keratoconus
 • Pterygium
 • Katarak
 • Kehelan kanta
 • Kelopak mata bengkak
 • Mata kering
 • Masalah dengan retina

Penglihatan berganda di kedua-dua mata

Diplopia binokular biasanya disebabkan oleh gangguan pada otot mata atau saraf pada otot mata. Beberapa keadaan boleh menyebabkan diplopia binokular, termasuk:

 • Cockeye
 • Kerosakan pada saraf
 • Komplikasi diabetes pada mata
 • Myasthenia gravis
 • Penyakit kubur
 • Trauma ke otot mata

Adakah keadaan ini sama dengan penglihatan yang teduh?

Penglihatan berganda tidak sama dengan penglihatan mata kabur atau bayangan. Penglihatan bayang-bayang terjadi ketika objek yang anda amati muncul tidak jelas, biasanya dipengaruhi oleh jarak.

Dalam rabun atau rabun jauh, apabila anda melihat papan iklan di jalan, anda dapat melihat bentuk tanda tetapi tidak dapat membezakan gambar atau membaca tulisan dengan jelas.

Tidak seperti pandangan dua, objek yang anda perhatikan dilihat sebagai dua objek kembar. Apabila anda melihat papan iklan, apa yang anda lihat adalah dua papan iklan yang serupa yang disusun di atas satu sama lain. Sudah tentu, keadaan ini menyukarkan anda membaca tulisan di papan tulis dengan jelas.

Bergantung pada mana satu atau kedua mata terpengaruh, penglihatan berganda dapat terjadi ketika hanya satu mata terbuka atau ketika kedua mata terbuka pada waktu yang sama.

Bagaimana menangani penglihatan berganda

Penglihatan berganda yang disebabkan oleh keletihan, pengambilan alkohol, atau kesan sampingan ubat biasanya hanya bertahan lama.

Walau bagaimanapun, rawatan untuk diplopia tetap mungkin berbeza bergantung pada jenis dan keparahan penyakit yang mendasari.

Penglihatan berganda monokular dapat bertambah baik dengan penyisipan lubang jarum (penutup mata dengan 1 lubang di tengah).

Kaedah ini perlu dilakukan untuk beberapa lama sehingga penglihatan bertambah baik. Sebaiknya berunding dengan pakar oftalmologi mengenai penggunaan penutup mata kanan untuk merawat diplopia.

Sementara itu, diplopia yang disebabkan oleh kesalahan pembiasan seperti mata silinder dapat dirawat dengan cermin mata, kanta lekap, dan pembedahan LASIK.

Mempunyai Mata Silinder? Inilah Cara Melayannya Dengan Betul

Gangguan penglihatan yang melibatkan masalah dengan sistem saraf mata akan memerlukan pemeriksaan dan rawatan yang lebih rumit, bergantung kepada penyebabnya.

Itulah sebabnya anda perlu memeriksa kesihatan mata secara berkala sekurang-kurangnya sekali dalam setahun dan segera berjumpa doktor apabila penglihatan anda mula menghadapi masalah untuk membantu mengesan penyebab diplopia lebih awal.