Keibubapaan

Punca Bibir Hitam Bayi Perlu Diperhatikan

Umumnya bibir mempunyai warna merah jambu. Walau bagaimanapun, terdapat banyak faktor yang menyebabkan warna bibir berubah, salah satunya adalah hitam. Keadaan ini biasanya mempengaruhi perokok. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku pada kanak-kanak dan juga bayi. Apa yang anda fikir menyebabkan bayi mempunyai bibir hitam?

Punca bibir bayi berwarna hitam

Adakah anda tahu mengapa bibir mempunyai warna merah jambu? Bibir dikelilingi oleh kapilari yang membawa darah kembali ke jantung. Kawasan ini dilindungi oleh kulit yang nipis sehingga kelihatan kemerahan. Namun, warna ini dapat diubah dengan pelbagai faktor, iaitu tabiat dan masalah kesihatan.

Tidak hanya berubah menjadi pucat putih atau biru, warna bibir juga boleh menjadi kehitaman atau lebih gelap. Pada orang dewasa keadaan ini sangat biasa pada orang yang mempunyai kebiasaan merokok.

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak malah bayi yang baru lahir juga boleh mempunyai bibir yang berwarna hitam atau lebih gelap. Berikut adalah beberapa penyebab umum bayi mempunyai bibir hitam atau gelap.

Sianosis

Sianosis sebenarnya tidak menjadikan bibir bayi menjadi hitam. Mungkin lebih tepat disebut kebiruan. Keadaan ini menunjukkan bahawa bayi tidak mendapat cukup oksigen dalam darah dan memerlukan rawatan perubatan segera.

Selain bibir biru, lidah dan kulit juga boleh bertukar menjadi biru. Biasanya sianosis, akan berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai masalah kesihatan, seperti:

  • Asma dan radang paru-paru
  • Sesak nafas kerana tercekik
  • Mengalami masalah jantung
  • Kejang untuk masa yang lama

Asfiksia

Asphyxiation juga menjadikan bibir bayi menjadi kebiruan sehingga kelihatan hitam atau gelap. Keadaan ini berlaku apabila otak dan organ tubuh lain kekurangan darah yang membawa oksigen.

Tanpa oksigen dan nutrien yang mencukupi, sel-sel dalam tubuh tidak dapat berfungsi dengan baik. Akibatnya, produk buangan, seperti asid menumpuk di dalam sel dan menyebabkan kerosakan.

Apabila sesak nafas berlaku, bukan sahaja bibir bayi menjadi hitam, dia juga akan menunjukkan gejala lain, seperti:

  • Nafas sangat lemah atau tidak sama sekali
  • Warna kulit menjadi kebiruan, kelabu, atau sangat pucat
  • Denyutan jantung lemah
  • Kejang

Asfiksia yang berlaku selepas kelahiran bayi biasanya disebabkan oleh banyak perkara. Umumnya, masalah dengan plasenta, jangkitan serius, atau ibu mengalami tekanan darah yang terlalu tinggi atau rendah.

Bayi yang dilahirkan dengan keadaan ini biasanya akan dibantu dengan alat pernafasan untuk mendapatkan oksigen yang mencukupi.

Sebab-sebab lain yang mungkin

Sebagai tambahan kepada dua keadaan biasa yang disebutkan di atas, penyakit dan keadaan lain juga boleh menyebabkan anak kecil anda mempunyai bibir gelap, termasuk:

Besi berlebihan

Keadaan ini biasanya jarang berlaku pada bayi baru lahir (berumur kurang dari 28 hari) kerana ia adalah kesan jangka panjang.

Pengambilan zat besi yang berlebihan pada bayi dapat menjadikan kulit berubah menjadi hitam. Ini kerana tahap zat besi tubuh melebihi had normal atau anak mendapat transfusi darah yang kaya dengan zat besi.

Ini juga boleh disebabkan oleh anak yang mengalami hemokromatosis, yang merupakan keadaan keturunan yang menyebabkan tubuh sangat aktif menyerap zat besi dari makanan.

Keadaan ini boleh menyebabkan warna bibir bayi menjadi lebih gelap dan hitam.

Kekurangan vitamin B12

Sama seperti berlebihan zat besi, kekurangan vitamin B 12 juga jarang terjadi pada bayi baru lahir yang berumur kurang dari 28 hari. Ini kerana kekurangan vitamin B12 memerlukan masa yang agak lama untuk akhirnya menyebabkan gejala.

Vitamin B12 membantu memberikan warna kulit yang lebih sekata. Sekiranya kekurangan, warna kulit boleh berubah. Keadaan ini boleh menyebabkan bintik-bintik gelap pada kulit, termasuk di bibir.

Kekurangan vitamin ini boleh berlaku kerana pengambilan nutrien badan tidak mencukupi atau masalah kesihatan yang menyebabkan tubuh sukar menyerap vitamin B12.

Kecederaan

Trauma dan kecederaan pada anak boleh menyebabkan bibir menjadi ungu atau hitam. Bibir kering, retak, dan rosak teruk, termasuk luka bakar, juga boleh menggelapkan bibir anak.

Sindrom Peutz-Jeghers

Sindrom Peutz-Jeghers adalah pertumbuhan bukan barah yang disebut polip hamartomatous di saluran pencernaan, iaitu usus dan perut.

Kanak-kanak atau bayi dengan sindrom ini sering mempunyai bintik-bintik hitam kecil di bibir sehingga bibir kelihatan hitam. Sebenarnya, bintik-bintik ini dapat merebak di sekitar mata, lubang hidung, di sekitar dubur, kaki, dan tangan.

Namun, seiring bertambahnya usia, bintik-bintik gelap akan pudar. Penyumbatan (penyumbatan) usus, pendarahan kronik, dan sakit perut mungkin berlaku apabila polip bertambah buruk. Risiko terkena barah juga meningkat pada orang dengan keadaan ini.

Penyakit Addison

Penyakit Addison berlaku apabila kelenjar adrenal tidak menghasilkan cukup hormon kortisol dan aldosteron. Kesannya, warna kulit pada badan akan menjadi lebih gelap.

Keadaan ini membolehkan bayi mempunyai bibir hitam.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌