Pemakanan

Daya Tahan Leptin, Salah Satu Penyebab Kegemukan dan Pengumpulan Lemak

Banyak orang yang sesat, menuduh bahawa orang yang gemuk mesti disebabkan oleh makan berlebihan dan tidak dapat mengawal diri. Sebenarnya, masalah kegemukan tidak semudah itu. Sebenarnya ada yang lain yang berkaitan dengan kegemukan, iaitu hormon leptin. Rintangan terhadap hormon ini ternyata menjadi penyebab utama pengumpulan lemak pada manusia. Bagaimana ia boleh berlaku? Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai ketahanan leptin dalam ulasan berikut.

Apa itu leptin?

Leptin adalah hormon yang dibuat oleh sel-sel lemak. Tugasnya adalah untuk mengawal selera makan dan kelaparan. Leptin memberi isyarat kepada otak untuk memberitahu anda ketika perut anda kenyang.

Di bahagian otak yang disebut hipotalamus, terdapat reseptor atau bahan khas yang menerima isyarat untuk hormon leptin yang akan aktif jika tahap leptin dalam badan terlalu tinggi.

Hepptin hormon akan meningkat jika anda kenyang dan kemudian akan memberi isyarat kepada reseptor. Reseptor khas di hipotalamus akan menerima mesej bahawa perut anda kenyang dan mengurangkan rasa lapar dan selera makan.

Sekiranya hormon leptin terlalu rendah di dalam badan, ia boleh menyebabkan seseorang makan berlebihan.

Daya tahan Leptin adalah gangguan yang boleh menyebabkan kegemukan

Orang yang gemuk mempunyai banyak lemak badan dalam sel lemak mereka. Kerana hormon leptin dihasilkan oleh sel-sel lemak, jumlah leptin dalam tubuh seseorang berkadar dengan jumlah lemak di dalam badan. Oleh itu, orang gemuk juga mempunyai kadar leptin yang sangat tinggi.

Tahap leptin ini seharusnya dapat mengelakkan orang makan, kerana otak anda harus tahu bahawa anda sudah mempunyai banyak kalori yang tersimpan di dalam badan.

Namun, masalahnya ialah isyarat leptin ini tidak berfungsi. Terdapat banyak leptin tetapi otak anda tidak dapat mengesannya. Keadaan ini dikenali sebagai ketahanan leptin. Leptin menjadi tahan dan tidak berfungsi dengan baik lagi kerana terlalu banyak lemak masuk. Kesannya, kadar leptin yang terlalu tinggi di dalam badan.

Pada masa ini, ketahanan leptin dipercayai merupakan gangguan biologi utama pada orang yang gemuk.

Apabila otak anda tidak menerima isyarat leptin, otak anda akan berfikir bahawa badan anda kelaparan dan memerlukan makanan, walaupun anda sebenarnya mempunyai lebih banyak simpanan kalori.

Ini menyebabkan otak anda mengubah fisiologi dan tingkah laku anda untuk mendapatkan kembali lemak yang difikirkan oleh otak anda hilang. Otak anda keliru menganggap anda harus makan untuk tidak mati kelaparan, jadi anda cenderung makan lebih banyak. Selain itu, otak anda menganggap anda perlu menjimatkan tenaga, yang membuat anda merasa lebih malas dan membuat anda membakar lebih sedikit kalori ketika berehat.

Oleh itu, makan berlebihan dan kurang bersenam bukanlah penyebab kelebihan berat badan, melainkan hasil dari ketahanan terhadap leptin.

Apa yang menyebabkan ketahanan leptin?

Menurut Dr. Guyenet, beberapa mekanisme sel di sebalik berlakunya ketahanan leptin, antara lain.

  • Keradangan di bahagian otak hipotalamus adalah kemungkinan penyebab ketahanan leptin.
  • Mempunyai asid lemak bebas yang tinggi dalam aliran darah dapat meningkatkan metabolisme lemak di otak dan mengganggu isyarat leptin.
  • Mempunyai tahap leptin yang tinggi.

Hampir semua faktor ini meningkat pada orang yang mengalami kegemukan. Jadi kedua-dua syarat ini saling berkaitan. Di mana orang menjadi lebih gemuk dan tahap leptin akan lebih tinggi.

Bagaimana untuk mencegah ketahanan leptin?

Kaedah terbaik untuk mengetahui sama ada anda mempunyai ketahanan terhadap leptin adalah dengan melihat di cermin. Sekiranya anda mempunyai banyak lemak badan, terutama di kawasan perut, maka anda pasti mempunyai daya tahan leptin.

Untuk mengelakkan ketahanan leptin, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

  • Elakkan makanan yang diproses kerana boleh membahayakan usus dan mencetuskan keradangan.
  • Makan serat larut dapat membantu meningkatkan kesihatan usus dan dapat melawan kegemukan.
  • Latihan dan aktiviti fizikal yang mencukupi.
  • Cukup tidur.
  • Turunkan trigliserida anda, mempunyai trigliserida darah tinggi dapat menghalang pengangkutan leptin dari darah dan ke otak. Cara terbaik untuk menurunkan trigliserida adalah dengan mengurangkan pengambilan karbohidrat anda.
  • Makan banyak protein boleh menyebabkan penurunan berat badan.