Kesihatan jantung

Bengkak jantung atau kardiomegali dapat disembuhkan atau tidak?

Sekiranya anda membaca artikel ini, kemungkinan anda telah didiagnosis dengan kardiomegali, yang merupakan radang jantung. Mungkin apabila anda mendengar kenyataan doktor mengenai keadaan kesihatan anda, kegelisahan dan ketakutan segera timbul. Sebabnya, kardiomegali adalah salah satu jenis penyakit jantung kronik. Kemudian, adakah kardiomegali atau pembengkakan jantung dapat disembuhkan? Mungkinkah ia akan kembali pada suatu masa nanti? Inilah jawapannya.

Bolehkah bengkak jantung disembuhkan?

Cardiomegaly adalah keadaan di mana jantung membesar kerana pelbagai sebab. Sebilangan besar penyebabnya disebabkan oleh gangguan fungsi jantung yang lain. Anda juga boleh mengatakan bahawa kardiomegali adalah komplikasi penyakit jantung.

Soalan pertama yang mungkin terlintas dalam fikiran ketika didiagnosis dengan penyakit ini adalah adakah kardiomegali dapat disembuhkan? Dalam beberapa kes, ukuran jantung dapat kembali normal. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes jantung tidak akan mengempis kembali ke bentuk asalnya, ia hanya dapat dikurangkan atau diperbaiki sedikit.

Apakah rawatan bagi penghidap kardiomegali?

Walaupun bentuk hati anda tidak dapat kembali normal, anda masih dapat menjalani kehidupan yang normal, sungguh. Rawatan biasanya bertujuan untuk membetulkan atau membetulkan penyebab kardiomegali.

Contohnya, jika keadaan jantung yang membesar disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Maka tekanan darah tinggi akan dirawat. Namun, kerana tekanan darah tinggi tidak dapat disembuhkan, hanya dapat dikendalikan, maka dokter akan memberikan ubat yang menjaga tekanan darah Anda terkendali. Beberapa rawatan yang biasanya diberikan kepada orang yang mengalami kardiomegali adalah seperti berikut.

Dadah

Sekiranya pembengkakan jantung disebabkan oleh otot jantung tidak berfungsi dengan baik (kardiomiopati) atau keadaan jantung yang lain, doktor biasanya akan memberi pesakit beberapa ubat, seperti:

  • Diuretik adalah ubat yang membantu tubuh mengeluarkan air dan natrium yang tertahan. Biasanya, penumpukan natrium dan air ini juga boleh menyebabkan jantung membesar.
  • Antikoagulan, berfungsi untuk mengurangkan risiko pembekuan darah di saluran darah sehingga dapat mencegah serangan jantung atau strok.
  • Antiarrhythmics, ubat-ubatan yang berfungsi untuk menjaga jantung berdegup normal.
  • Penyekat beta digunakan untuk menurunkan tekanan darah dan meningkatkan fungsi jantung.

Tindakan perubatan atau pembedahan

Sekiranya pembesaran jantung yang berlaku cukup teruk, pembedahan atau tindakan perubatan akan dilakukan. Beberapa prosedur perubatan yang biasanya dilakukan adalah:

  • Pembedahan injap jantung. Sekiranya pembengkakan jantung disebabkan oleh injap jantung yang tidak berfungsi dengan baik, doktor akan memperbaiki injap tersebut.
  • Operasi pintasan. Pembedahan pintasan dilakukan sekiranya pembengkakan jantung disebabkan oleh penyakit jantung koronari.
  • Pemindahan jantung. Dalam kes yang teruk, pemindahan jantung atau pemindahan adalah pilihan terakhir untuk merawat penyakit ini.

Bolehkah kardiomegali menyebabkan serangan jantung?

Berbagai kajian menunjukkan bahawa orang yang mempunyai jantung yang membesar cenderung mengalami serangan jantung. Ini sebenarnya disebabkan oleh jantung yang bengkak yang tidak lagi dapat berfungsi dengan normal.

Kerja jantung menjadi lebih berat kerana bengkak yang berlaku. Keadaan ini kemudian menjadikan seseorang mengalami serangan jantung atau strok secara tiba-tiba.

Bengkak jantung dapat diatasi dengan perubahan gaya hidup

Tidak berguna untuk mengambil rawatan perubatan jika anda tidak menjauhi pelbagai risiko penyakit ini. Oleh itu, rawatan perubatan dan penerapan gaya hidup sihat harus dilakukan seiring dengan perubahan gaya hidup.

Ia tidak sukar, sungguh. Anda hanya perlu memilih makanan yang baik untuk jantung anda. Contohnya, dengan mengelakkan lemak buruk dan meningkatkan pengambilan serat dan lemak tak jenuh. Pastikan juga anda selalu melakukan senaman secara berkala sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Tidak perlu melakukan senaman yang berat, anda boleh melakukan senaman ringan seperti berjalan-jalan santai di rumah atau berbasikal.

Bagi anda yang mempunyai tekanan darah tinggi, anda harus mengelakkan pengambilan garam dan makanan bungkus yang mengandungi natrium. Makanan ini hanya akan membuat tekanan darah anda meningkat dan tidak terkawal. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa dengan pakar pemakanan supaya anda dapat menguruskan penggunaan makanan harian anda dengan mudah.