Ubat dan Makanan Tambahan

Linda •

Lindane Apa Ubat?

Untuk apa Lindane?

Lindane adalah ubat yang biasa digunakan untuk mengubati kudis yang tidak hilang atau mempunyai kesan sampingan setelah diberi pilihan ubat yang lebih selamat (seperti permethrin atau crotamiton).

Lindane berfungsi dengan membunuh serangga kecil (tungau) dan telurnya yang menyebabkan kudis. Jangkitan kudis juga dapat disebut "kutu". Ubat ini tidak boleh digunakan untuk mencegah atau merawat kudis berulang (kutu).

Bagaimana cara menggunakan lindane?

Ubat ini boleh menjadi toksik jika digunakan dengan tidak betul. Jangan minum dan elakkan terkena mata, hidung atau mulut. Sekiranya bersentuhan, bilas dengan air dan dapatkan bantuan perubatan dengan segera sekiranya sengatan berterusan setelah dibersihkan. Jangan gunakan ubat ini di kawasan yang sakit atau sakit (contohnya, luka terbuka, ruam, luka, atau sakit) kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Potong kuku dan kemudian bersihkan dengan air suam (bukan air panas), kemudian tunggu sekitar 1 jam setelah mandi sebelum anda boleh menggunakan ubat ini. Keadaan basah dan kulit yang hangat dapat memudahkan penyerapan ubat ini ke dalam aliran darah anda. Rata-rata orang dewasa memerlukan 1 ons (30 mL), tetapi orang yang lebih besar memerlukan sekitar 2 ons (60 mL)

Pastikan kulit anda bersih dan tidak menggunakan losyen, krim, salap, atau minyak. Produk ini dapat menyekat penyerapan ubat ke dalam kulit dan peredaran darah anda, yang boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius. Sekiranya anda menggunakan produk ini, pastikan membersihkannya sebelum memulakan rawatan.

Goncangkan botol sebelum menggunakan ubat ini. Sapukan sebilangan kecil ubat ke seluruh badan dari leher hingga kaki seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Gunakan berus gigi untuk menggunakan ubat di bawah kuku anda (tungau kudis biasanya menyukai kawasan ini). Jangan lupa membuang berus gigi yang anda gunakan untuk mengoleskan ubat tersebut dalam bungkus plastik. Buang di tempat sampah dan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Selepas memberi ubat, jangan tutup kulit dengan kain yang tidak telap (contohnya lampin pakai buang, pakaian ketat, selimut). Elakkan sentuhan kulit ke kulit dengan sesiapa sahaja setelah anda menggunakan ubat ini.

Biarkan ubat selama 8-12 jam. Menginap semalaman semasa tidur biasanya mencukupi. Jangan biarkan ubat pada kulit lebih dari 12 jam. Meninggalkan ubat pada kulit terlalu lama tidak akan membunuh tungau / telur kudis, tetapi menimbulkan risiko serius atau boleh membawa maut seperti peningkatan sawan. Bersihkan ubat ini dengan mandi menggunakan air suam (tidak panas).

Sekiranya bayi atau anak kecil mengambil ubat ini, awasi anak anda dengan teliti setelah menggunakan ubat ini untuk memastikan mereka tidak meletakkan tangan / kaki di mulut mereka.

Sekiranya anda menggunakan ubat ini kepada orang lain, gunakan sarung tangan sekali pakai yang diperbuat daripada nitril, susu getah dengan neoprena, atau vinil untuk mengurangkan risiko menyentuh ubat atau kesan sampingan. Jangan gunakan sarung tangan lateks semula jadi kerana ia akan dapat dilihat. Basuh tangan anda dengan bersih selepas menggunakan ubat ini.

Gejala kudis adalah gatal yang secara amnya semakin teruk ketika anda tidur. Anda juga mungkin melihat garis-garis halus dan bergelombang pada kulit dengan serangga kecil di hujungnya (liang). Lubang biasanya terdapat di jaring jari / kaki, pergelangan tangan, siku, ketiak, tali pinggang, bahagian bawah punggung, puting wanita, atau alat kelamin lelaki. Walaupun lindane membunuh semua kudis, tungau mati masih boleh membuat anda gatal untuk waktu yang lama selepas rawatan. Tanya doktor anda mengenai ubat lain yang boleh digunakan untuk melegakan gatal. Maklumkan kepada doktor anda sekiranya keadaan anda berterusan atau bertambah buruk 2-3 minggu selepas rawatan.

Bagaimana cara menyimpan lindane?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.