Kesihatan kulit

Berlainan dengan lelaki, ini adalah penyebab utama wanita botak

Rambut adalah mahkota bagi semua orang, terutama bagi wanita. Oleh itu, wanita tidak teragak-agak untuk mengeluarkan sejumlah wang hanya untuk melakukan rawatan rambut di salun terkenal. Walaupun telah diperlakukan sedemikian rupa, ia tidak menolak kemungkinan masalah rambut yang biasanya terjadi pada lelaki, iaitu kebotakan. Sebenarnya apa, yang menyebabkan wanita botak?

Apa yang menyebabkan wanita menjadi botak?

Rambut gugur setiap hari sebenarnya normal. Namun, jika helai rambut yang rontok sangat besar, bahkan meninggalkan bintik-bintik botak di kawasan kepala anda, itu pasti tidak boleh dipandang rendah.

Biasanya, helai rambut yang gugur harus diganti dengan pertumbuhan rambut baru. Namun, ada juga kebotakan yang sukar menumbuhkan rambut walaupun banyak yang gugur.

Sebilangan besar kes wanita botak disebabkan oleh alopecia androgenik. Androgenic alopecia adalah keadaan kebotakan pada wanita yang diwarisi dari generasi ke generasi kerana faktor genetik. Gen kebotakan yang diwarisi pada wanita botak boleh diperolehi dari satu atau kedua ibu bapa. Seperti namanya, hormon yang berperanan dalam keadaan ini adalah hormon androgen.

Walaupun jumlah hormon androgen pada wanita tidak sama dengan tubuh lelaki, hormon ini mempunyai pelbagai fungsi penting dalam tubuh. Salah satunya dalam proses pertumbuhan rambut.

Keadaan perubatan juga boleh menyebabkan kebotakan wanita

Punca wanita botak bukan hanya masalah genetik. Keadaan perubatan yang anda derita juga berperanan sebagai faktor lain yang menyebabkan kebotakan. Terutama jika keadaan perubatan mempengaruhi pengeluaran hormon androgen di dalam badan.

Kemunculan tumor pada kelenjar pituitari dan ovari, yang merupakan tempat di mana hormon androgen dihasilkan; serta serangan penyakit autoimun seperti alopecia areata, yang menyebabkan sistem kekebalan tubuh menyerang folikel rambut juga boleh menjadi sebab lain wanita menjadi botak.

Selain itu, kesan sampingan dari pengambilan ubat-ubatan tertentu tidak kurang kerap menyebabkan keguguran rambut yang teruk yang boleh menyebabkan kebotakan.

Kebotakan pada wanita berbeza dengan lelaki

Kebotakan yang berlaku pada lelaki dan wanita tidak sama. Pada wanita botak, tanda pertama yang muncul adalah jumlah helai rambut yang tidak setebal seperti biasa. Anda juga mungkin menyedari bahawa kulit kepala dapat dilihat dengan mudah kerana tidak ditutupi oleh rambut.

Uniknya, walaupun dapat dialami kapan saja, kebotakan pada wanita lebih sering terjadi ketika wanita sudah mulai memasuki usia pertengahan. Sebaliknya, ternyata faktor hormon akibat menopaus juga boleh menyumbang kepada kebotakan corak wanita.

Fasa pertumbuhan rambut baru pada wanita botak biasanya jauh lebih lambat. Bukan hanya itu, folikel rambut yang mengalami kebotakan pada umumnya akan menjadi lebih kecil, menyebabkan pertumbuhan rambut baru tidak sekuat rambut biasa. Akhirnya, ia akan mengakibatkan rambut mudah putus dan sukar tumbuh semula.

Yang perlu diingat, kebotakan pada wanita tidak berlaku di semua bahagian kepala secara keseluruhan. Tetapi hanya menimbulkan kekosongan di kawasan kulit kepala tertentu.

Oleh itu, jika anda mengalami keguguran rambut yang tidak normal, segera berjumpa doktor. Terutama jika anda mula melihat beberapa kawasan kulit kepala yang botak. Kemudian doktor akan memeriksa sama ada anda mengalami kebotakan atau keguguran rambut biasa.

Untuk beberapa kes, doktor biasanya akan menetapkan pelbagai ubat keguguran rambut atau prosedur perubatan lain untuk merangsang pertumbuhan rambut baru. Semakin cepat keadaan anda dirawat, semakin kurang kesan buruk yang mungkin anda alami kerana kebotakan.