Kanser

Cara Mengubati Kanser Paru-Paru Secara Semula jadi -

Kemungkinan kejayaan rawatan kanser paru-paru biasanya bergantung pada jenis dan tahap barah paru-paru. Namun, ada juga bahan semula jadi atau gaya hidup semula jadi dalam proses rawatan barah. Apakah beberapa cara untuk merawat barah paru-paru secara semula jadi yang dapat dilakukan untuk membantu merawat barah paru-paru? Adakah rawatan kanser paru-paru semula jadi selamat? Ayuh, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Bahan semula jadi untuk membantu merawat barah paru-paru

Terdapat beberapa bahan semula jadi yang dapat membantu mengurangkan gejala barah paru-paru. Menurut artikel yang diterbitkan dalam Lungevity, beberapa bahan makanan ini dapat memberikan manfaat bagi pesakit barah. Namun, ingat bahawa bahan semula jadi ini bukan ubat herba atau tradisional untuk merawat barah paru-paru.

1. Halia

Sekiranya anda ingin membantu merawat secara semula jadi dengan melegakan gejala yang dialami oleh pesakit barah paru-paru, anda boleh melakukannya dengan menambahkan bahan semula jadi ini ke dalam makanan mereka.

Contohnya, menambah halia ke sup, teh, atau pelbagai hidangan lain. Biasanya, halia dapat membantu melegakan gejala mual yang dialami oleh pesakit barah paru-paru. Selain itu, halia juga dapat menambah rasa makanan yang biasanya terasa hambar bagi pesakit barah.

2. Kunyit

Anda mungkin tidak dapat menggunakan kunyit sebagai cara semula jadi untuk mengubati barah paru-paru, tetapi itu tidak bermakna ia sama sekali tidak mempunyai faedah. Ya, bahan semula jadi ini dapat digunakan untuk membantu meredakan gejala yang biasanya dialami oleh pesakit barah.

Anda boleh menambahkan kunyit ke pelbagai hidangan untuk pesakit barah. Selain itu, kunyit juga dapat ditambahkan ke dalam susu atau teh, bersama dengan halia atau madu. Bukan hanya itu, sebenarnya kunyit juga dapat digunakan sebagai pencegah barah paru-paru.

3. Kayu manis

Bahan yang mungkin bukan merupakan rawatan semula jadi untuk barah paru-paru tetapi mempunyai faedah yang baik untuk pesakit adalah kayu manis. Bahan semula jadi ini mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan.

Artinya, kayu manis mempunyai manfaat untuk pesakit barah paru-paru yang diberikan sebelum dan selepas rawatan. Anda boleh menambahkan kayu manis ke oatmeal, bijirin, atau teh untuk meraih faedahnya.

Ubat semula jadi untuk melegakan simptom barah paru-paru

Selain mengambil bahan semula jadi untuk membantu merawat barah paru-paru yang dilakukan secara perubatan, anda juga boleh melakukan beberapa alternatif sebagai cara untuk meredakan gejala barah paru-paru.

1. Akupunktur

Akupunktur mungkin tidak dapat merawat barah paru-paru secara semula jadi, tetapi ia dapat membantu anda meredakan gejala yang dialami oleh pesakit barah paru-paru.

Biasanya, akupunktur dilakukan oleh pengamal memasukkan jarum kecil ke dalam beberapa titik pada badan. Kaedah ini dapat membantu mengurangkan kesakitan yang mungkin dialami pesakit akibat kesan sampingan rawatan.

Walaupun begitu, tidak ada bukti yang pasti bahawa kaedah ini benar-benar mempengaruhi keadaan kesihatan pesakit barah.

2. Hipnosis

Salah satu kaedah alternatif yang juga dianggap dapat melegakan simptom barah paru-paru dilakukan oleh ahli terapi. Walaupun bukan kaedah yang dapat merawat barah paru-paru secara semula jadi, hipnosis adalah latihan relaksasi yang patut dicuba.

Biasanya, pesakit akan diminta memikirkan perkara positif dan menyenangkan. Dengan cara itu, pesakit mungkin merasa kurang risau, loya, dan rasa sakit akan berkurang.

3. Urut

Sama seperti hipnosis dan akupunktur, urut adalah salah satu kaedah yang dapat membantu melegakan simptom barah paru-paru.

Aktiviti ini dapat membantu menghilangkan kerisauan dan kesakitan yang mungkin dirasakan oleh pesakit barah. Walau bagaimanapun, aktiviti ini juga bukan cara untuk merawat barah paru-paru secara semula jadi.

4. Latihan pernafasan

Anda juga disarankan untuk mencuba pelbagai teknik pernafasan kerana dianggap baik untuk membantu pesakit barah paru-paru melegakan gejala yang mereka alami. Ya, biasanya pesakit barah paru-paru akan sukar bernafas.

Oleh itu, walaupun teknik bernafas mungkin bukan cara untuk merawat barah paru-paru secara semula jadi, aktiviti ini dapat membantu pesakit mengawal irama pernafasan mereka sehingga otot paru-paru menjadi lebih kuat.

Salah satu jenis senaman yang paling popular adalah menarik nafas bibir. Latihan ini dapat dilakukan pada bila-bila masa walaupun pesakit mengalami sesak nafas secara tiba-tiba. Selain memperlambat irama pernafasan, latihan ini juga terbukti dapat mengurangkan tekanan.

Berikut adalah langkah-langkah untuk latihan menarik nafas bibir:

  • Tarik nafas melalui hidung anda dan hembuskan perlahan-lahan melalui mulut yang tertekup.
  • Duduk dengan selesa, merehatkan otot bahu dan leher anda.
  • Tutup kedua bibir, kecuali bahagian tengah. Kedudukan mulut serupa dengan ketika anda hendak bersiul.
  • Tarik nafas sekali lagi melalui hidung anda selama dua saat.
  • Tarik nafas perlahan-lahan melalui mulut anda dengan jumlah empat.
  • Ulangi menghirup dan hembuskan nafas selama 10 minit.

Lakukan senaman di atas setiap kali anda merasa sesak nafas. Anda akan berasa lebih baik selepas beberapa minit.

Selain aktiviti yang disebutkan di atas, ada beberapa perubahan gaya hidup yang mungkin harus dilakukan oleh pesakit barah paru-paru. Gaya hidup yang sihat untuk pesakit barah paru-paru yang harus dilaksanakan adalah menjaga diet yang sehat, berolahraga secara teratur, dan menghindari berbagai penyebab barah paru-paru, termasuk berhenti merokok.

Walaupun begitu, setiap aktiviti yang anda lakukan untuk menyokong rawatan barah paru-paru harus terlebih dahulu berunding dengan doktor. Doktor anda akan membantu menentukan sama ada aktiviti tersebut selamat dilakukan berdasarkan keadaan kesihatan anda.