Keibubapaan

Kaedah semula jadi untuk menghilangkan kahak pada kanak-kanak -

Sputum yang terkumpul di kerongkong pasti sangat tidak selesa, terutamanya jika ia terjadi pada kanak-kanak. Keadaan ini sering membuat kanak-kanak cerewet. Terdapat beberapa cara semula jadi yang dapat membantu menghilangkan kahak pada anak-anak, hanya dengan menggunakan bahan-bahan yang anda ada di rumah.

Bagaimana cara menghilangkan kahak pada anak?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menghilangkan kahak anak-anak dengan cara yang mudah dan menggunakan bahan-bahan yang anda ada di rumah.

Inilah cara menghilangkan kahak pada kanak-kanak dengan bahan semula jadi yang boleh anda lakukan:

1. Beri madu

Seperti yang kita ketahui bahawa madu sebenarnya mempunyai banyak manfaat dan kegunaan, salah satunya adalah untuk menghilangkan kahak. Malah para pakar menyatakan bahawa madu mempunyai kesan yang lebih kuat dalam menghilangkan kahak daripada dekongestan (ubat penghilang kahak).

Semakin gelap warna madu, semakin banyak antioksidan di dalamnya dan lebih berkesan untuk menyembuhkan gejala anak.

Beri anak setengah sudu teh setiap 11 kg berat badan. Anda boleh memberi madu kepada anak anda empat hingga lima kali sehari dengan dos yang dikira berdasarkan berat badan semasa anak.

Walau bagaimanapun, jika anak anda berumur di bawah 2 tahun, anda tidak boleh memberi madu dan segera berjumpa doktor.

2. Minum air secukupnya

Air adalah salah satu alternatif terbaik untuk menghilangkan kahak yang terkumpul. Air tergolong dalam kumpulan dekongestan semula jadi yang boleh anda percayai.

Selain dapat menghilangkan kahak pada anak, pengambilan air juga dapat membantu tubuh melawan jangkitan yang berlaku. Cuba berikan air suam kepada anak anda untuk menghilangkan kahak yang terkumpul dengan cepat.

3. Minum jus lemon

Walaupun rasa masam, jus lemon berkesan menghilangkan kahak yang terkumpul di kerongkong anak. Tidak perlu memberikan jus lemon terlalu banyak kepada anak-anak, hanya satu sudu teh setiap tiga jam.

Pastikan anak anda minum air secukupnya setelah memakan jus lemon, kerana jus lemon boleh menyebabkan anak menjadi kering.

4. Mandi dengan air suam

Salah satu cara untuk membantu menghilangkan kahak pada kanak-kanak adalah memandikan anak dengan air suam. Ini dapat membantu melegakan saluran udara yang tersekat kerana kahak yang terkumpul.

Mandi air suam selama kira-kira 10 minit juga memberi kesan yang baik kepada kesihatan, seperti meningkatkan aliran darah, membersihkan kuman dengan lebih berkesan, dan melegakan gejala sejuk.

Lalu adakah ubat yang dapat menghilangkan kahak pada kanak-kanak?

Jenis ubat yang boleh digunakan untuk menghilangkan kahak terkumpul adalah dekongestan. Anda boleh mendapatkan dekongestan ini di farmasi terdekat di sekitar anda. Namun, berhati-hatilah dengan memberi ubat jenis ini kepada anak anda. Sekiranya anda memberi ubat yang salah kepada anak anda, anak anda sebenarnya boleh diracuni.

Anda harus membaca arahan penggunaan pada pembungkusan ubat. Biasanya, kanak-kanak di bawah umur 4 tahun tidak dibenarkan mengambil ubat ini. Sekiranya keadaan anak tidak bertambah baik, lebih baik anda segera membawanya ke doktor untuk pemeriksaan lanjut.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌