Kesihatan mental

4 Cara Memulihkan Kepercayaan yang Hilang dalam Hubungan

Dalam hubungan romantis, kepercayaan adalah salah satu elemen penting yang menjadikan hubungan lebih kuat dan sihat. Oleh itu, apabila unsur-unsur ini dirosakkan oleh perselingkuhan atau janji-janji yang tidak baik, akan sukar dibina semula. Bagaimana mengembalikan kepercayaan yang hilang sehingga hubungan kembali normal? Dapatkan jawapannya dalam ulasan berikut.

Memahami erti kepercayaan

Setiap orang mempunyai definisi kepercayaan masing-masing, terutama dalam hubungan. Dalam hubungan romantis, kepercayaan boleh bermaksud:

 • Komited untuk bekerjasama.
 • Rasa selamat dengan pasangan anda dan hormati batas fizikal dan emosi anda.
 • Saling menyokong.
 • Selamat berkomunikasi kerana anda dan pasangan anda tahu bila masanya untuk bercakap dan mendengar.

Walaupun begitu, ada juga yang setuju bahawa kepercayaan tidak bermaksud kewajiban untuk memberikan maklumat mengenai akses peribadi, seperti:

 • Mudah alih
 • Kata laluan akaun media sosial
 • Akaun bank peribadi

Ketiga-tiganya adalah domain peribadi anda, jadi itu adalah pilihan anda sama ada anda mahu membaginya bila-bila masa diperlukan.

Sebab kepercayaan boleh hilang

Kerana kepercayaan adalah salah satu elemen penting yang menguatkan hubungan, apabila ia hilang pasti akan memberi kesan buruk kepada anda dan pasangan. Terdapat beberapa perkara yang mungkin menjadikan kepercayaan itu hilang dalam sekelip mata, seperti:

 • Selalunya memungkiri janji
 • Tidak dapat menemani pasangan apabila diperlukan
 • Menyembunyikan sesuatu yang penting
 • Berbohong atau memanipulasi
 • Tidak berkongsi perasaan secara terbuka
 • Menipu

Sebab-sebab di atas hanyalah beberapa sebab yang boleh merosakkan kepercayaan dalam hubungan. Sekiranya dibiarkan berlarut-larut, ia pasti akan menjadikan hubungan antara anda dan pasangan anda menjadi lemah, hingga terjalin.

Cara mengembalikan kepercayaan yang hilang

Walaupun tidak ada cara yang tepat untuk membina kepercayaan, lima strategi di bawah ini dapat membantu anda membetulkan kesilapan yang telah anda buat dan membuat pasangan anda mempertimbangkan semula untuk mempercayainya.

1. Jujur dan terbuka

Apabila anda hilang kepercayaan kerana berbohong, sangat sukar untuk mengatakan yang sebenarnya kerana pasangan anda mungkin tidak mempercayai anda lagi. Walaupun begitu, tetap jujur ​​dan terbuka.

Pertama sekali, anda mesti memahami mengapa anda melakukan ini supaya anda dapat meletakkan diri anda sebagai pasangan anda.

Sekiranya mereka bertanya, jawab dengan jujur, jangan berikan jawapan bulat atau pilih untuk menjawab "tidak tahu". Berpura-pura tidak tahu hanya akan melepaskan peluang anda untuk memperbaiki kesalahan.

Walaupun sukar untuk dinyatakan, ingat lagi bahawa ini adalah peluang yang tepat untuk memperbaiki hubungan anda.

2. Rancang masa untuk meminta maaf

Hampir semua bersetuju bahawa mengatakan maaf dari hati adalah perkara yang sukar untuk dilakukan. Menurut ahli psikologi dari Terapi yang baik , Angela Bisignano, PhD, meminta maaf boleh menimbulkan perasaan kegelisahan dan ketakutan yang berlebihan.

Oleh itu, bersiap untuk meminta maaf adalah cara yang betul untuk mengembalikan kepercayaan pasangan anda.

Terdapat beberapa petua yang dapat membantu anda mengatakan anda menyesal dan menerangkannya tanpa memburukkan lagi keadaan, seperti:

 • Kumpulkan pemikiran anda terlebih dahulu dengan menuliskannya.
 • Dengarkan apa yang akan anda katakan kepada pasangan anda di cermin.
 • Berkomitmen untuk mengelakkan kesalahan yang sama dan dengarkan jawapan pasangan anda dengan teliti.

3. Hargai masa pasangan anda untuk berfikir

Setelah anda meminta maaf, mungkin ada kalanya pasangan anda memerlukan sedikit masa untuk memikirkan apakah mereka dapat memaafkan anda dan membina semula kepercayaan itu.

Cuba jangan menekan pasangan anda untuk memberikan jawapan sebelum mereka bersedia. Namun, mereka juga memerlukan masa untuk memikirkan semua yang telah berlaku.

4. Menunjukkan tingkah laku yang sesuai dengan pertuturan

Permintaan maaf itu penting, tetapi ia lebih penting apabila disertakan dengan tingkah laku yang sesuai dengan apa yang anda katakan. Kata-kata ikhlas anda mungkin terdengar omong kosong jika tidak menunjukkan perubahan pada pasangan anda.

Setelah permohonan maaf diterima, cubalah lebih komited untuk memberikan yang terbaik dalam diri anda kepada pasangan anda. Contohnya, dengan menjadi lebih menghargai, setia, dan boleh dipercayai sehingga menunjukkan kesungguhan memulihkan kepercayaan pasangan dalam hubungan.

Pada dasarnya, bagaimana mengembalikan kepercayaan dalam hubungan akan memakan masa yang lama dan mungkin menghadapi beberapa halangan. Namun, jika anda benar-benar mahukan hubungan ini berkekalan, bersabarlah dan bangun semula hubungan itu dari awal lagi.