Kesihatan jantung

Bagaimana Mengeluarkan Plak di Kapal Darah?

Strok dan serangan jantung adalah hasil penyumbatan saluran darah otak dan jantung. Penyumbatan saluran darah ini tidak lain hanyalah timbunan plak yang membuat saluran darah semakin sempit, bahkan tertutup. Sekiranya ditutup, tidak ada darah dan nutrien yang kaya dengan oksigen yang dapat dihantar ke otak atau jantung. Oleh itu, menjaga keadaan saluran darah dari penumpukan plak ini sangat penting. Jadi, bagaimana membuang plak pada saluran darah? Bolehkah plak pada saluran darah dikeluarkan dengan gaya hidup yang sihat?

Apakah plak pada saluran darah?

Plak adalah campuran lemak, kalsium, kolesterol dan produk buangan lain dari sel-sel badan (kuning pada gambar di atas). Campuran ini kemudian dapat melekat pada dinding arteri, membuat saluran darah tersumbat dan menyempit, bahkan ditutup untuk waktu yang lama. Keadaan penyempitan saluran darah akibat plak disebut aterosklerosis.

Sebenarnya, membuang plak yang terkumpul di saluran darah adalah sangat sukar. Oleh itu, sebelum lebih banyak plak terbentuk, lebih baik menjauhkannya daripada terbentuk lebih banyak di saluran darah.

Mengeluarkan plak pada saluran darah

Terdapat banyak langkah hidup sihat yang dapat anda lakukan untuk menjaga saluran darah yang sihat. Walau bagaimanapun, gaya hidup yang sebenarnya tidak dapat secara langsung mengikis plak yang telah terbentuk di dalam badan anda.

Untuk mengikisnya, anda masih memerlukan ubat tertentu yang ditetapkan oleh doktor. Atau untuk menghilangkan penyumbatan secara langsung memerlukan pembedahan dengan memasukkan tiub khas sehingga plak diangkat dan aliran darah menjadi lancar kembali.

Walaupun begitu, itu tidak bermakna anda hanya boleh menyerah pada tindakan perubatan. Gaya hidup sihat juga masih diperlukan untuk membantu menghilangkan plak.

Kerana, gaya hidup sihat dapat mencegah pembentukan plak. Dengan cara itu, kemungkinan peningkatan plak yang terbentuk akan menjadi lebih kecil, dan saluran darah tidak akan menyempit. Sangat membantu, bukan?

Gaya hidup sihat untuk saluran darah yang sihat

1. Makan makanan yang sihat

Diet mempunyai peranan penting dalam menjaga kesihatan jantung dan saluran darah anda. Dengan makanan yang betul, risiko pembentukan plak akan berkurang.

Ini adalah makanan yang harus anda pilih atau harus elakkan untuk kesihatan saluran darah anda:

  • Pilih makanan yang tinggi lemak sihat (lemak tak jenuh). Contohnya termasuk minyak zaitun, minyak ikan, ikan (seperti salmon atau tuna), alpukat, dan kacang-kacangan.
  • Kurangkan jumlah daging dan makanan yang mengandungi susu dan turunannya. Walaupun anda memilih daging, pilihlah daging yang mengandungi sedikit lemak (tanpa kulit).
  • Makan lebih banyak sayur-sayuran. Kerana selain rendah lemak, sayur-sayuran juga merupakan sumber serat yang diperlukan untuk menurunkan kadar kolesterol.
  • Kurangkan jumlah gula. Gula boleh didapati dalam makanan yang diproses seperti kue, ais krim, dan minuman bergula. Minuman atau makanan ini tidak mengenyangkan, tetapi hanya mengandungi gula tambahan.
  • Elakkan makanan yang mengandungi lemak trans. Makanan yang mengandungi lemak trans termasuk makanan goreng, makanan segera, biskut, dan marjerin.

2. Bersenam secara berkala

Berat badan berlebihan dan gemuk adalah salah satu faktor risiko utama yang menyebabkan penumpukan plak pada saluran darah. Nah, bersenam dapat mengelakkan seseorang mengalami berat badan berlebihan sehingga mereka jauh dari masalah saluran darah.

Latihan kardio yang teratur dapat menguatkan jantung dan membantu mencegah penumpukan plak. Beberapa latihan kardio yang boleh anda lakukan adalah:

  • berjoging
  • Basikal
  • Lari
  • Berenang
  • Senamrobik

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, sekurang-kurangnya lakukan latihan kardio 30-60 minit sehari 3-5 kali seminggu.

3. Minum teh herba

Minum teh herba seperti teh hijau, teh hitam, teh halia, adalah pilihan yang tepat untuk kesihatan jantung dan saluran darah anda.

Satu kajian menunjukkan bahawa minum 6 cawan salah satu teh herba, iaitu teh rooibos setiap hari, selama 6 minggu dapat membantu menurunkan kolesterol jahat atau LDL.

Kajian lain juga menunjukkan bahawa teh hijau juga dapat membantu menurunkan kadar LDL dalam darah. Dengan menurunkan tahap LDL, ini bermakna risiko pembentukan plak akan lebih kecil.

4. Berhenti merokok

Seperti yang dilaporkan oleh Medical News Today, merokok adalah faktor risiko utama arteri tersumbat. Rokok boleh merosakkan arteri secara langsung dan dapat menimbun simpanan lemak di saluran darah dengan lebih cepat.

Itulah sebabnya anda harus berhenti merokok untuk membersihkan penyumbatan saluran darah. Berhenti merokok juga akan meningkatkan kolesterol baik aka HDL sekaligus mengurangkan jumlah kolesterol jahat atau LDL.