Kesihatan mata

Warna Mata Dapat Menentukan Keadaan dan Risiko Kesihatan Orang

Tidak hanya perubahan warna kulit yang menunjukkan keadaan kesihatan yang bermasalah, warna mata juga dapat menunjukkan keadaan kesihatan tertentu. Rachel Bishop MD, ketua perunding di Institut Mata Nasional, menyatakan bahawa terdapat lebih daripada satu gen yang membentuk atau mempengaruhi warna bola mata seseorang. Nah, gabungan gen ini pada dasarnya dapat menentukan dan meningkatkan risiko kesihatan pada manusia, bergantung pada warna mata yang mereka miliki. Apa risikonya? Lihat perbincangan di bawah.

Warna mata yang berbeza, keadaan yang berbeza dan risiko kesihatan seseorang

1. Warna mata hitam atau gelap terdedah kepada katarak

Katarak adalah keadaan di mana lapisan keruh muncul di atas pupil mata, yang membuat penglihatan kabur. Lebih buruk lagi, satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Ophthamology pada tahun 2000 mendapati bahawa orang dengan warna mata gelap cenderung 1 hingga 2 kali lebih cenderung untuk mengembangkan katarak. Oleh itu, penting untuk melindungi mata dari sinar ultraviolet untuk mengelakkan katarak muncul.

2. Warna mata biru jarang terkena vitiligo

Tinjauan penyelidikan dari jurnal Nature, menyatakan bahawa orang dengan warna mata biru cenderung atau kurang cenderung mengembangkan vitiligo. Dari hampir 3.000 pesakit vitiligo yang semuanya berkulit putih dalam kajian ini, didapati bahawa 27% mempunyai mata biru, 30% mempunyai mata hijau atau hazel, dan paling banyak 43% mempunyai mata coklat.

3. Warna mata gelap cenderung sensitif terhadap alkohol

Sekiranya anda mempunyai warna mata gelap, iaitu coklat atau hitam, anda mungkin tidak suka minum minuman beralkohol. Kenapa begitu? Penyelidikan yang diterbitkan dalam Perbezaan Keperibadian dan Individu pada tahun 2001 menyatakan bahawa alkohol dimakan lebih kerap pada orang yang mempunyai warna mata terang (seperti biru, hijau atau ungu). Mereka menyimpulkan bahawa ada kemungkinan orang yang bermata gelap lebih peka terhadap alkohol dan ubat-ubatan lain.

4. Wanita dengan warna mata yang ringan lebih baik menahan sakit

Dalam penyelidikan yang diterbitkan oleh American Pain Society pada tahun 2014 oleh profesor anestesiologi Inna Belfer, MD, PhD, penemuan menunjukkan bahawa wanita dengan mata berwarna terang lebih cenderung untuk menahan kesakitan daripada wanita bermata gelap.

Penyelidik mengkaji sekumpulan kecil wanita sebelum dan selepas melahirkan. Hasil yang diperoleh, jika wanita bermata gelap cenderung menunjukkan lebih banyak kegelisahan dan gangguan tidur sebagai tindak balas terhadap kesakitan. Wanita bermata gelap juga mengalami pengurangan kesakitan yang lebih besar setelah menerima epidural, yang menunjukkan bahawa mereka memang sensitif terhadap kesakitan.

5. Warna mata berubah, menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena dari dalam badan

Sekiranya anda melihat warna merah pada putih mata anda, ini mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai alahan yang tidak didiagnosis atau tidak didiagnosis. Sementara itu, jika putih mata anda berwarna kuning, anda mungkin menghadapi masalah hati. Kemudian, jika salah satu warna mata anda berubah, itu mungkin disebabkan oleh penyakit yang diwarisi seperti neurofibromatosis, yang menyerang tumor tisu saraf dan bahkan boleh menyebabkan melanoma pada iris.